ED Lions Yeits kans Breda 3009

1 oktober 201912:30

Door Remco

Eerste Divisie: Yeti’s en Dragons onderuit

Debutant Yeti’s Breda heeft de eerste wedstrijd in de Eerste Divisie verloren tegen het sterke Dordrecht Lions. Utrecht Dragons, teruggekeerd op dit niveau, was niet opgewassen tegen Amsterdam Tigers. Regerend kampioen Eindhoven Kemphanen begon sterk met een ruime overwinning op Den Bosch.

Dordrecht Lions – Yeti’s Breda

Yeti’s Breda trad met een kleine selectie aan tegen Dordrecht Lions. Breda beschikt over voornamelijk spelers uit Tilburg. Goalie Niels Brouwer kwam over vanuit Eindhoven naar Breda. Verder telt de ploeg uit Breda enkele ex-internationals zoals captain Bjorn Willemse en Bob Teunissen. Tegenstander Dordrecht kende vorig jaar een uitstekend seizoen en wist de selectie grotendeels bij elkaar te houden. De nieuwe coach in Dordrecht is Marc Visschers en hij zag onder andere Valentijn Scheffe (vanuit Zoetermeer) en Nikita Kamyshev (vanuit Tilburg) aansluiten bij Lions.

Dordrecht bleek met 7-2 te sterk voor Breda, mede dankzij twee goals van de pas 16-jarige Thierry Hartmann. De jonge aanvaller speelde vorig seizoen een paar duels mee in de Eerste Divisie en pakte nu in de openingswedstrijd van het seizoen zijn eerste doelpunten mee. Ook de 15-jarige Levy Galjaard was weer trefzeker, hij scoorde de eerste goal van de wedstrijd. Galjaard brak vorig jaar al door met tien goals en zeven assists.

Voor Breda scoorde Luuk Brekelmans de eerste historische goal, de 29-jarige aanvaller deed dat ook nog eens shorthanded. Bob Teunissen zorgde in de derde periode voor de tweede Bredase treffer.

Foto’s Rene Kamps

Amsterdam Tigers – IJCU Dragons Utrecht

Utrecht, de andere nieuwkomer in de Eerste Divisie ging ook met 7-2 onderuit in en tegen Amsterdam. Dragons kwam sterk uit de startblokken, Ivo Beulen opende na twee minuten al de score. Na bijna zeventien minuten bracht Connor Barette zijn Tigers op gelijke hoogte. In de tweede periode nam de sterke Amsterdamse ploeg afstand van Utrecht. Mede dankzij twee treffers van de snelle Ivan Muso liep Tigers uit naar 5-2. De tweede Utrechtse treffer kwam op naam van Boris Sevo, die na enkele jaren in Eindhoven vorig jaar een kleine ijshockeypauze had ingelast.

Amsterdam haalde deze zomer coach Ondrej Kratky (ex-Panters) binnen als opvolger van Frank Versteeg. Kratky zag in de derde periode Ă©Ă©n van zijn jonge spelers scoren. De 16-jarige verdediger Billy Grapperhaus scoorde zijn eerste doelpunt in de Eerste Divisie.

GIJS Groningen – Hijs Hokij Den Haag 2

In Kardinge voelde het een beetje als het begin van een nieuw tijdperk. Voorafgaand aan de wedstrijd nam het publiek in Groningen afscheid van twee namen die het Groningse ijshockey al lange tijd kleur gaven. Goalie Tom Korte en aanvaller Danny Kerstholt werden in het zonnetje gezet door voorzitter Jacob van Gelder. Naast deze twee belangrijke spelers zag Groningen ook coach en aanvaller David Bartos vertrekken naar Leeuwarden. Daar tegenover staat de komst van de ervaren en makkelijk scorende Zahir Hup (vanuit Heerenveen). De nieuwe coach in Groningen is de Hongaar Csaba Kercso Magos die hiervoor werkzaam was in Nieuw-Zeeland. Magos is getrouwd met een Nederlandse en woont nu in Assen.

Tegenstander Hijs Hokij Den Haag zag een aantal jongens vertrekken naar Tilburg Trappers Toekomstteam in de Beneliga: Wesley de Bruijn en Donovan de Zwart waren vorig seizoen nog belangrijk voor Hijs in de Eerste Divisie. Het talent Jelle Kronenburg maakte de overstap naar het eerste team van Hijs. Toch beschikt coach Marco Kronenburg nog over een hoop goede spelers zoals de broers Rurup. Groningen was zaterdag wel een maatje te groot voor Hijs. Zahir Hup scoorde een hattrick en Sebastiaan Snijder voegde twee goals toe voor GIJS. Voor de thuisploeg scoorde ook de Duitse aanvaller Alexander Zimbelmann. De 27-jarige Duitser kwam over vanuit Nordhorn uit de Duitse Regionalliga samen met zijn zes jaar jongere broer Kevin.

Foto: SvdS fotografie

GIJS afscheid Korte en Kerstholst
— © Rene Kamps

Overige duels

Het duel tussen UNIS Flyers Heerenveen 2 en OrangeGas Capitals Leeuwarden kenden bijzondere doelpuntenmakers aan de kant van de thuisploeg. De 15-jarige Dave van den Bos opende de score voor Heerenveen. Daarna kwam Capitals eerst langszij via Ludo Okkema en nieuwkomer David Bartos zette Capitals in de tweede periode op voorsprong. In de 36e minuut kwam Flyers langszij dankzij een benut penalty shot van de pas 14-jarige Tom Speel. De zoon van oud-international Tommy Speel viert komende week zijn 15e verjaardag. Een andere oud-international zorgde in de derde periode voor de winnende treffer voor Heerenveen. Tony Demelinne nam deze zomer afscheid van het eerste team van Flyers en scoorde direct de winnende goal tegen Leeuwarden.

Kampioen Eindhoven Kemphanen begon het nieuwe seizoen met een klinkende 0-9 overwinning tegen Red Eagles Den Bosch. Kemphanen zag onder andere Lucca Kluijtmans en Roderick van den Hout afzwaaien maar wist toppers als Rastislav Veres en Damian Kluijtmans te behouden. Daarnaast kwam Sebastian Kragt terug vanuit Geleen en maakte ex-Devil Danny Mols de overstap naar Eindhoven. Veres was direct goed voor drie goals tegen Den Bosch en Kragt voegde twee treffers toe. Ook nieuwkomer Mols pikte zijn doelpunt mee. Oranje-international Lisa Daams pakte de shutout in het Eindhovense doel.

Nijmegen Devils 2 begon het seizoen uitstekend door thuis met 8-2 te winnen van Smoke Eaters Geleen. Geleen kwam nog wel op voorsprong via Indy Smeets maar daarna nam Nijmegen het heft in handen. Jay Plamont scoorde een hattrick voor Devils en Yordie Mater en Peter Vissers waren ieder goed voor twee goals.

Tenslotte was Tilburg Trappers 3 de winnaar in de wedstrijd tegen Zoetermeer Panters 2. De Tilburgers wonnen met 7-6 in overtime dankzij de game winning goal van good old Don Nichols. Axel Lahtinen had een hattrick voor Zoetermeer.