Nijb newlogo 0809

15 december 201119:18

Door Joep Meijsen

Eerste winstpartij voor U20

Het Nederlands team onder twintig jaar heeft bij het WK in OekraĂŻne in de derde wedstrijd de eerste overwinning geboekt. Doelman Deniz Mollen sleepte zijn ploeg door de moeilijke slotfase voor een 4-3 zege.

armee krijgt het toernooi dat voor Nederland zo traag begon eindelijk vaart. Er was zelfs sprake van een valse start toen bleek dat een groot deel van de baggage op de eerste dag niet aanwezig was. Daarmee viel ook meteen de eerste training weg. Met slechts twee oefenwedstrijden en een handjevol trainingen in Nederland was de voorbereiding toch al niet top.

De volgende dag kwam het grootste deel van de baggage weliswaar aan, maar kon er nog steeds amper getraind worden. Tegen de tijd dat de openingswedstrijd op het programma stond, bleek captain Mike Overweg vanwege ontbrekende materialen niet te kunnen spelen, terwijl ook doelman Mollen lang niet al zijn equipment al had. Het pak slaag met 5-0 tegen de U20 van Spanje kan voor een deel door de gebrekkige voorbereiding en de tegenslagen worden verklaard.

Spanje heeft echter ook een aantal prima spelers, terwijl Oranje zich juist niet altijd aan de opdrachten van de coach hield. Na een rustdag stond de ontmoeting met Litouwen op het programma. Dit leverde een nieuwe dikke nederlaag op, waardoor het degradatiespook de kop opstak. Op dat vlak was de overwinning op de jonge Hongaren niet alleen een mooie opsteker voor de moraal van de ploeg, maar ook van groot belang voor de ranglijst.

Na een doelpuntloze eerste periode kwam Oranje na acht minuten in de tweede periode op voorsprong. Met Deniz Mete in de strafbank was het doelman Mollen die Mike Verschuren wegstuurde. De speler van Eindhoven Kemphanen legde de puck voor het doel onzelfzuchtig af naar Dax van de Velden, die met een mooie schijnbeweging de weg vrijmaakte voor een raak schot op de backhand.

Die treffer gaf Oranje blijkbaar moed, want in de zeven minuten daarna was het Deniz Mete die met een dubbelslag Nederland op een ruime voorsprong zette. De ploeg van bondscoach Leo van den Thillart krijgt dan de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien in een powerplay met vijf tegen drie. De Hongaarse doelman Gyenes weerstond echter de Nederlandse druk.

De Hongaren voeren in de derde periode dan de druk op Oranje op, met twee goals als gevolg. Eerst benut Farkas wel een vijf op drie powerplay en vervolgens is het Fekti die de aansluitingstreffer scoort. De Hongaren krijgen daarna kansen op de gelijkmaker, maar met een reeks mooie glove saves houdt Mollen zijn team in de wedstrijd. Als dan Mike Verschuren shorthanded zijn derde goal van het toernooi scoort, lijkt de overwinning dichtbij.

Een powerplaygoal met de goalie van het ijs brengt de Hongaren vijftig seconden voor tijd wederom tot op Ă©Ă©n goal. Daarna is het nog even billenknijpen tot het eindsignaal van de Zwitserse scheidsrechter. Deniz Mollen, met zijn assist en 47 saves, wordt gekozen tot beste speler aan Nederlandse kant.

Oranje heeft nu een dag vrij, alvorens zaterdag de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit OekraĂŻne volgt. Een dag later, afhankelijk van de resultaten, een mogelijk belangrijk duel tegen Zuid-Korea. De spelers van de U20 hebben voor morgen een bezoek aan het voetbalstadion van Donetsk op het programma staan, waar straks tijdens het Europees Kampioenschap een aantal wedstrijden wordt gespeeld. Verder wordt er getraind.