Archieffoto Eindhoven Kemphanen 2023
Archieffoto Eindhoven Kemphanen 2023 — © Roel Louwers/ISO Sports Photography

19 maart 202308:08

Eindhoven en Tilburg naar finale in Eredivisie

De finale om het kampioenschap in de Eredivisie is dit jaar een Brabants onderonsje. Eindhoven en Tilburg wonnen hun beslissende uitwedstrijd in respectievelijk Amsterdam en Groningen om zich te plaatsen voor de finale.

De twee series waren na vorig weekeinde in evenwicht, waardoor het derde duel moest beslissen welke ploeg zou doorgaan en voor wie het seizoen in Ă©Ă©n klap voorbij zou zijn. De eerste ploeg die zich plaatste voor de finale was Eindhoven, dat de kampioen van de reguliere competitie Amsterdam uitschakelde met een 1-3 overwinning in de Jaap Edenhal. Ruim 1400 toeschouwers zagen hoe Kemphanen na een kwartier spelen op voorsprong kwam via een treffer van Branko Dijstelbloem, de 22-jarige aanvaller die bezig is aan zijn derde seizoen in Eindhoven.

Het was een duel dat bol stond van de spanning, maar waarin Kemphanen meer duels won en daarmee de controle had over de wedstrijd. Een dubbele straf tegen Amsterdam aan het einde van de tweede periode, achter elkaar mochten Rocco van Hoorn en Tobias Kathan de strafbank opzoeken, bood Eindhoven de kans zijn greep op de wedstrijd verder te versterken. David Church was de speler die de trekker overhaalde om zijn ploeg op 0-2 te brengen.

Daarmee was het duel niet beslist. Een straf tegen Willy Schut in de slotfase bood Tigers de kans de spanning terug te brengen in het duel. Amsterdam had daar maar 10 seconden met een man meer op het ijs voor nodig. Rocco van Hoorn scoorde de goal die Amsterdam hoop gaf op een verlenging van het seizoen. In de resterende zes minuten wist het team van Ondrej Kratky echter geen gelijkmaker meer af te dwingen. Een powerplay in de slotfase leidde alleen nog tot een shorthanded goal in het lege net van Damian Kluijtmans om de finaleplek van Kemphanen in lood te gieten.

Eindhoven kon daarna afwachten wie de tegenstander in de finale ging worden. De hal in Groningen was afgeladen vol voor het beslissende duel tegen Tilburg Trappers. Ook dit duel werd er een waarin de spanning tot de laatste minuut aanwezig was. Doelman Jowin Ansems had eerder in de play-offs tegen Den Bosch al twee keer zijn net schoon gehouden en leverde met zijn derde shutout van de play-offs een belangrijke bijdrage aan de finaleplek.

Na een doelpuntloze eerste periode was het de pas 15-jarige Donny van Belkom die de wedstrijd in de openingsfase van de tweede doorgang openbrak. Het zou lange tijd het enige doelpunt in de wedstrijd blijven, waardoor Gijs kon hopen op een comeback. In onder meer een reeks powerplays slaagde de ploeg er echter niet in de Tilburgse defensie te passeren. Groningen joeg op de gelijkmaker, maar kreeg aan de andere kant in de slotminuut het deksel twee keer op de neus. Donny van Belkom met zijn tweede goal en Damian Leppers schoten hun ploeg definitief de finale in.

De speeldata voor de best-of-three tussen de twee Brabantse buren worden zo snel mogelijk gepubliceerd.