NL 2014 Rustdag2 Teamfoto

23 mei 201414:05

Door Joep Meijsen

Eindhoven haalt WK binnen

Nederland heeft het komende wereldkampioenschap Division IB toegewezen gekregen. Het WK wordt van 13 tot en met 19 april 2015 gehouden in Eindhoven.

Dat bleek vrijdag tijdens het congres van de internationale ijshockeyfederatie in Minsk. Nederland was één van de twee kandidaten voor het wereldkampioenschap. Tallinn in Estland was de andere keuzemogelijkheid voor de deelnemende landen. Het is voor het eerst sinds het WK in Tilburg in 2010 dat Nederland het wereldkampioenschap voor senioren mag organiseren.

Deelnemende landen aan het kampioenschap zijn naast Nederland ook Zuid-Korea, Estland, Groot-Brittanni√ę, Kroati√ę en Litouwen. De Nederlandse IJshockeybond heeft enkele maanden gewerkt aan de kandidatuur voor het WK, waarbij onder meer een uitgebreid bidbook werd ingediend. Meer details over de organisatie van het kampioenschap zullen in de komende weken duidelijk worden.

Ook van de andere nationale teams is intussen duidelijk waar zij het WK zullen afwerken. De U20-junioren spelen het WK Division IIA in Talinn Estland. Dit kampioenschap wordt gespeeld van 7 tot en met 13 december. Tegenstanders van Oranje zijn dan Groot-Brittanni√ę, Litouwen, Estland, Roemeni√ę en Korea.

De U18 junioren reizen ook af naar Talinn, maar dan in de periode van 22 tot en met 28 maart 2015. Zij ontmoeten in Division IIA als tegenstanders Polen, Korea, Kroati√ę, Groot-Brittanni√ę en Estland. De Nederlandse dames wacht de langste reis. Zij moeten van 6 tot en met 12 april helemaal naar Beijing in China voor deelname aan het WK Division I. Deelname zal volgens de NIJB opnieuw financieel een uitdaging worden. Er was geen tegenkandidaat voor China bij de organisatie.

Bizar is de toewijzing van het WK een divisie boven Nederland aan Donetsk, een stad die op dit moment volop in het nieuws is vanwege separatistische activiteiten. De kans is aanwezig dat de stad rond het wereldkampioenschap niet eens meer in Oekra√Įne ligt.