Waterfles vliegt de lucht in bij Nijmegen tegen Eindhoven
Waterfles vliegt de lucht in bij Nijmegen tegen Eindhoven — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

26 februari 202409:50

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Amsterdam als nummer 1 naar play-offs

De top-3 van de Eredivisie haalde afgelopen weekeinde de dubbele cijfers en lijkt daarmee klaar voor de play-offs. De verrassing van het speelweekeinde was de winst van Groningen, dat zich niet heeft geplaatst voor de play-offs, tegen nummer vier Zoetermeer. Heerenveen stelde de zesde plaats op de ranglijst veilig met winst in Den Bosch. Utrecht sloot de reguliere competitie af met winst in Breda.

Daarmee zijn de match-ups voor de kwartinales van de play-offs bekend. Nummer één Amsterdam speelt tegen Dordrecht Lions, nummer twee Nijmege neemt het op tegen Eindhoven Kemphanen, nummer drie Leeuwarden Capitals heeft Heerenveen Flyers als tegenstander en nummer vier Zoetermeer Panters moet afrekenen met Utrecht Dragons. De exacte speeldata voor de eerste ronde van de play-offs volgen op korte termijn.

Rastislav Veres is de topscorer van de Eredivisie. De Slowaak van Leeuwarden Capitals speelde 22 wedstrijden, waarin hij 35 keer scoorde en 52 assists voor zijn rekening nam. Hij heeft met zijn 87 punten er twaalf meer dan Nijmegenaar Mitch Bruijsten. Die was met 41 goals wel de meest trefzekere speler van de competitie. Zijn lijngenoot Aaron McLeod eindigde de reguliere competitie met 75 punten. Alleen Veres had meer assists dan de 45 van de Duitse-Canadees.

Leeuwarden scoorde met 158 goals de meeste doelpunten, Amsterdam incasseerde er met 48 het minst. Amsterdam won ook de meeste wedstrijden in reguliere speeltijd met 18, Nijmegen verloor de minste in reguliere speeltijd met twee. Groningen had de meeste nederlagen in overtime met 3. Zoetermeer, Utrecht en Heerenveen wonnen ieder twee keer in de extra speeltijd. Vijf ploegen scoorden meer dan honderd doelpunten, behalve de top-4 ook Eindhoven Kemphanen, vier ploegen incasseerden er meer dan 100.

Ahoud Devils Nijmegen - Eindhoven Kemphanen 12-3

Het ijshockey in Nijmegen trekt week na week meer publiek en bereikte daarmee afgelopen vrijdag een piek met een uitverkocht huis met 1550 toeschouwers. Zij kregen een ruime Nijmeegse overwinning te zien tegen de ploeg waarvan een dag later duidelijk werd dat het ook de tegenstander is in de kwartfinales van de playoffs. Kemphanen kwam via Niels Lemans nog wel op voorsprong en zag later in het duel ook nog Stan Jatczak en Corné van Stuijvenberg scoren, maar werd verder overvleugeld door Nijmegen.

Mitch Bruijsten voegde drie goals en twee assists toe aan zijn seizoenstotaal, Levi Houkes verzamelde twee goals en twee assists, Floris Vooren scoorde twee keer, Aaron McLeod had een goal en vier assists en ook Derek Knetter, Eef Gerritsen, Boris van Bergen en Martijn Geerligs leverden een belangrijke bijdrage aan de uiteindelijke 12-3 zege voor Nijmegen. Voor het duel werd Nick de Jong onderscheiden door de ijshockeybond als lid van de club van spelers met meer dan 100 interlands.

Amsterdam Tigers - Smoke Eaters Geleen 14-2

Amsterdam hoefde in eigen huis alleen maar te winnen van hekkensluiter Geleen om de eerste plaats op de ranglijst veilig te stellen. Hoewel Eaters met een powerplaygoal vroeg in de wedstrijd nog op 1-1 kwam, was er voor ruim 1300 toeschouwers weinig twijfel over het eindresultaat. Albert Kirsons scoorde maar liefst vier keer, terwijl Samu Poutanen drie keer tot scoren kwam. Het duo nam daarmee de helft van de productie van Amsterdam voor hun rekening in de 14-2 zege. Rocco van Hoorn scoorde twee keer en Alexander Karol, Billy Grapperhaus, Stef Overweg, Michael Mackie-Kwist en Nijs Hille droegen ook nog bij aan het doelpuntenfestijn. Jesse Noblesse en Julian Markgraaf scoorden namens Geleen, dat met slechts zeven aanvallers was afgereisd naar de hoofdstad.

Voor Eaters betekende het de 22e nederlaag van het seizoen. De ploeg heeft officieel nu een jaar lang geen punt gehaald. De laatste zege stamt van 24 februari 2023 toen de ploeg de uitwedstrijd in Nijmegen met 5-7 won. De ploeg incasseerde dit seizoen 190 doelpunten en was met 31 doelpunten de minst productieve ploeg in de Eredivisie. Julian Markgraaf sluit het seizoen af als topscorer van de ploeg met 7 goals en 5 assists.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Unis Flyers Heerenveen 1-3

Heerenveen had zijn eigen lot in handen in de uitwedstrijd in Den Bosch en scoorde twee keer in de slotperiode om Den Bosch met 1-3 te verslaan. De ploeg was vroeg op voorsprong gekomen via Derek Seguin, maar zag Den Bosch via Jerry Kinneging nog voor het eerste rustsignaal langszij komen. Na een doelpuntloze tweede periode waren het Justin van Baarsen en Tony Demelinne die Flyers de winst bezorgden. Voor Van Baarsen was het zijn eerste Eredivisie-doelpunt dit seizoen, hij speelde sinds zijn overstap vanuit Utrecht begin vorig seizoen voor Flyers in de Beneliga.

Den Bosch sluit het seizoen daarmee af op de tiende plaats met zes overwinningen en 20 punten. De ploeg was tot vorige week nog in de race om een plek in de play-offs, maar kwam uiteindelijk dit seizoen vooral doelpunten tekort. De defensie gaf 89 tegengoals weg, minder dan Dordrecht en Eindhoven die wel de top-8 haalden, maar scoorde slechts 53 keer. Alleen Geleen scoorde minder. Jeugdinternational Finn Filippini was met 13 goals en 10 assists de topscorer van de ploeg.

OG Capitals Leeuwarden - Dordrecht Lions 14-3

De vijfhonderd toeschouwers in Leeuwarden werden getrakteerd op zeventien doelpunten, waarvan veertien van de thuisclub. Voor Lions was het met afstand de dikste nederlaag van het seizoen. Die tekende zich al af met drie goals in de eerste tien minuten en Leeuwarden voerde de score met zes goals in de tweede periode en vijf in het laatste hoofdstuk fors op. De ploeg uit de Friese hoofdstad vloog vorige week een nieuwe import in, de Canadees Matthew Giannini, die twee goals en twee assists bijdroeg aan de zege. Rastislav Veres, Leevi Huntunen, Joel Muizer en Perttu Ahola droegen ook twee goals bij. Verder scoorden David Bartos, Tristan Houben, Tycho Houben en Niek van der Meulen voor Capitals. Floris Veenhuizen, Levy Galjaard en Erik Brand waren de Dordtse doelpuntenmakers.

Gijs Hepro Groningen - Sweetlake Panters Zoetermeer 8-4

Groningen verkocht het stadion weer uit voor de laatste wedstrijd van hun seizoen en bezorgde de fans met een 8-4 zege op Zoetermeer een prima zege. En dat terwijl de ploeg van coach Csaba Kercso binnen iets meer dan drie minuten tegen een 0-2 achterstand aankeek. Sam Hayes en Berry Donders scoorden de goals. Nog voor de eerste pauze zette Groningen de zaak recht via goals van Zahir Hup, Guy Kunst en Vainius Jankauskas. De 23-jarige voormalige jeugdinternational van Litouwen scoorde direct na de hervatting zijn tweede van drie goals in het duel om de Gijssies definitief de controle over de wedstrijd te geven. Via treffers van wederom Hayes en Donders kwam Panters weliswaar nog twee keer terug tot op 1 goal, maar Toms Breikss, Flynn Hayward Jones en Björn de Haan stelden de zege veilig voor Groningen.

Gijs sluit het seizoen op deze manier op een positieve manier af. Het team gebruikte maar liefst 27 spelers dit seizoen en kon maar beperkt gebruikmaken van sterkhouders als Thomas Krukovski (hart) en Ricards Ozolins (gebroken enkel). Ook een reglementaire nederlaag door een buitenlander te veel in de opstelling hielp de ploeg niet. Een arbitragezaak over deze beslissing ging echter verloren. De ploeg won uiteindelijk zeven wedstrijden, waarvan eentje in overtime. Het doelsaldo viel met -9 nipt negatief uit. Zahir Hup was met 21 goals en 12 assists de topscorer van de ploeg.

Yeti's Breda - Utrecht Dragons 4-8

Utrecht Dragons gaat de play-offs tegen Zoetermeer tegemoet met een 8-4 zege op Breda op zak. Dragons kwam via Matt Caranci en Francis Wilkes in de eerste periode op voorsprong en zag Caranci vroeg in de tweede periode zijn tweede van de wedstrijd scoren, alvorens Breda via Arend Mijnsbergen iets terugdeed. Brock Montgomery zorgde er niet veel later voor dat Breda geen illusies hoefde te koesteren over een comeback. De thuisclub scoorde daarna nog via Jonty van den Berg en twee keer Akim Kaptein, maar Andrew Trapman, wederom Montgomery, Dean Versteeg en Tim Schaasbergen bezorgden Dragons een ruime overwinning.

Voor Breda betekent dit het einde van het seizoen. De ploeg won drie wedstrijden dit seizoen. Behalve de twee zeges op Geleen, was er ook de reglementaire winst op Groningen. Arend Mijnsbergen en Jeroen van den Broek verzamelden ieder dertien punten in een seizoen waarin alleen Geleen meer tegengoals te verwerken kreeg.