Amsterdam Tigers juicht na doelpunt in Eindhoven
— © Roel Louwers/ISOsports

13 maart 202222:38

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Amsterdam en Tilburg naar de finale

De finale in de Eredivisie gaat tussen Amsterdam Tigers en Tilburg Trappers. Amsterdam rekende in twee duels af met Eindhoven Kemphanen, terwijl Tilburg Gijs Groningen uitschakelde

Tilburg Trappers won zaterdagavond in Groningen met 3-0, waarbij Chay Schults en Jonas Steeno ieder een goal en een assist voor hun rekening namen. Marvin Timmer nam de andere treffer voor zijn rekening. De terugwedstrijd in Tilburg een dag later ging werd het 1-1, waarmee dus plaatste voor de finaleserie.

Ook Amsterdam had op zaterdag al een aardig voorschot genomen op een plek in de finale. Michael Mackie-Kwist had twee goals en een assist in de ruime 6-1 overwinning. Ook Lance van Duin, Marino Bakker, Jonh Versteeg en Alexander Karol kwamen tot scoren. De enige tegentreffer was van Mike Verschuren.

De terugwedstrijd in het IJssportcentrum in Eindhoven trok ruim duizend toeschouwers en Kemphanen maakte het zowaar nog een tijdje spannend. De ploeg van coach Larry Suarez stond in het duel lange tijd op voorsprong, met aan het einde van de tweede periode een marge van drie goals, waardoor de ploeg nog maar twee treffer af was van overtime. Uiteindelijk kwam Amsterdam in de slotperiode alsnog langszij en eindigde het duel in 5-5.

Kemphanen kwam na een minuut of zeven spelen op voorsprong na een uitbraak, waarbij Verschuren de puck uiteindelijk richting het doel wist te krijgen, waarna de schijf tergend langzaam over de lijn verdween. Een hard schot op de powerplay van Stef Overweg bracht de score weer in evenwicht, maar in de slotfase van de periode veroverde Damian Kluijtmans zelf shorthanded de puck, omspeelde de Amsterdamse doelman en rondde vaardig af.

Het was in de tweede periode dat Eindhoven voorzichtig bloed leek te ruiken. Via Olaf-Jan Schönigh liep de ploeg vroeg in de periode uit naar 3-1, voordat Overweg zijn tweede van de avond maakt. Maar een prima powerplaygoal van Willy Schut, na een pass dwars door het midden van Jim Gudden en vervolgens een shorthanded reboundgoal van Mike Verschuren was het ineens 5-2, nadat doelman Jaimy Missler eerst nog de inzet van Rastislav Veres had gestopt.

De derde periode was daarna voor Amsterdam. Kemphanen liep de hele wedstrijd al tegen te veel straffen op, maar profiteerde daar met twee shorthanded goals van. Powerplaygoals van Lance van Duin en Alexander Karol en een goal van Mickey Vastenhouw zorgden ervoor dat de wedstrijd weer in evenwicht kwam. Omdat Amsterdam de eerste wedstrijd ruim gewonnen had, was overtime niet nodig.

Enkele minuten voor tijd liepen de gemoederen nog even behoorlijk op en mochten van beide teams drie spelers naar de kleedkamer vertrekken. Opvallend was dat Mike Verschuren naast zijn twee goals ook nog tegen 37 strafminuten opliep.