Nijmegen scoort tegen Den Bosch
Nijmegen scoort tegen Den Bosch — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

18 december 202310:36

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Dikke zege Tigers op Capitals

Amsterdam heeft de topper tegen Leeuwarden overtuigend gewonnen. De hoofdstedelijke formatie won het duel met maar liefst 9-1. Verder waren er afgelopen weekeinde overwinningen voor Dordrecht, Nijmegen, Utrecht, Heerenveen en Breda.

Ook Leeuwarden kon afgelopen weekeinde de Amsterdam Express niet stoppen. De koploper schudde de noordelijke rivaal met ruime cijfers van zich af. Dat bood Nijmegen de mogelijkheid zijn eigen opmars voort te zetten. Na winst in Den Bosch staat Devils nu in punten gelijk met Capitals. Dat is met een wedstrijd minder gespeeld acht punten achter Amsterdam. Zoetermeer kwam niet in actie dit weekeinde en blijft, met ook een wedstrijd minder gespeeld, nummer twee op vijf punten.

In de middenmoot was er het duel tussen Eindhoven en Utrecht, dat uiteindelijk in de extra speeltijd door Dragons werd gewonnen. Dordrecht boekte een ruime zege op Breda, terwijl Heerenveen voor de tweede keer in zeven dagen van Groningen won en is daarmee nu alleen de nummer acht op de ranglijst. Hekkensluiter Geleen kwam twee keer in actie, maar wacht nog altijd op het eerste punt.

Amsterdam Tigers - OG Capitals Leeuwarden 9-1

Leeuwarden Capitals is bezig met een indrukwekkend seizoen, waarin de ploeg het onder meer in de Nederlandse beker Geleen lastig genoeg maakte. Voor bijna 1300 toeschouwers zorgde Amsterdam in de Jaap Edenhal echter voor een stevige kink in de kabel. De uiteindelijke 9-1 winst voor de thuisclub betekent de elfde zege op rij voor Amsterdam.

Een snelle dubbelslag na een kwartier spelen bezorgde Amsterdam het initiatief in het duel. Billy Grapperhaus en Alexandar Makarin scoorden binnen negen seconden van elkaar de enige goals van de eerste periode. Dit trucje herhaalden Rocco van Hoorn en Alexander Karol halverwege het duel binnen een minuut om de Amsterdamse voorsprong te verdubbelen. Voor Karol was het de eerste van uiteindelijk vier doelpunten.

Leeuwarden deed op de powerplay iets terug via Pim van der Meulen, maar in de slotminuut smoorde Tigers alle Leeuwardense hoop met de derde dubbelslag in het duel. Binnen tien seconden troffen Karol en Luca van der Genugten doel, waardoor de Amsterdamse voorsprong groeide naar 6-1. Goals van Karol (2) en Samu Poutanen zetten daarna in de derde periode de eindstand op het scorebord.

Poutanen is met 20 goals en 16 assists in 12 wedstrijden nu de nummer twee op de topscorerslijst. Zijn teamgenoot Alexander Karol verhoogde zijn puntenaantal voor dit seizoen naar 32 in 10 ontmoetingen.

Leeuwarden krijgt nu op 23 december Heerenveen op bezoek, terwijl Amsterdam de uitwedstrijd bij Breda op het schema heeft staan.

Smoke Eaters Geleen - Dordrecht Lions 3-8

Dordrecht Lions won in Geleen zijn tweede wedstrijd op rij. Vijf goals in de slotperiode gaven de zege een riant aanzicht. Lester Brown had twee goals en twee assists in het duel, Erik Brand twee goals en een assist, terwijl Verners Krastins een goal en drie assists oppikte. Andere doelpuntenmakers waren Janis Brakss, Levy Galjaard en Rudolfs Lapsa. Voor Geleen troffen Julian Markgraaf, Kane Keulen en Thom Smits doel.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Nijmegen Devils 0-4

Ahoud Devils Nijmegen haalde voor het achtste duel op rij tenminste één punt door met 0-4 te winnen in Den Bosch. De thuisploeg had, onder meer vanwege de afwezigheid van de jeugdinternationals, inclusief de twee goalies slechts dertien spelers in de bank, terwijl Nijmegen op volle sterkte aantrad. Mitch Bruijsten scoorde twee keer, terwijl ook Levi Houkes en Floris Vooren doel troffen. Bij Nijmegen debuteerde de vanuit Geleen overgestapte verdediger Martijn Geerligs in de opstelling.

Nijmegen treft komende vrijdag op Utrecht Dragons, terwijl Den Bosch op 30 december Dordrecht Lions ontvangt.

Utrecht Dragons - Eindhoven Kemphanen 2-1 (PS)

Utrecht Dragons versterkte de ploeg met voormalig jeugdinternational Dean Versteeg. De 21-jarige forward speelde de afgelopen jaren in de Beneliga voor Amsterdam en Zoetermeer en had afgelopen zomer net de overstap gemaakt naar Den Haag. Nu keert hij terug naar de club waar hij ooit begon met ijshockey. In zijn debuut in het eerste team van Dragons maakte hij tegen Eindhoven Kemphanen direct een thriller mee, die pas na penaltyshots werd beslist.

Kemphanen kwam via Mike Verschuren in de eerste periode op voorsprong, maar een shorthanded goal van Brock Montgomery in de tweede periode trok de stand weer in evenwicht. Goalies Zachary Levac en David Reid hielden verder hun net schoon, waardoor uiteindelijk penaltyshots de beslissing moesten brengen. Deze werden door Utrecht beter genomen, waarbij Montgomery de beslissende scoorde.

Utrecht Dragons reist komende vrijdag af naar Nijmegen, terwijl Kemphanen een dag later in eigen huis Zoetermeer ontvangt.

Gijs Hepro Groningen - Unis Flyers Heerenveen 2-5

Heerenveen won voor de tweede keer in zeven dagen van buurman Groningen. Vorige week was daar nog overtime voor nodig, maar nu werd het voor 600 toeschouwers een 2-5 overwinning. De Canadees Derek Seguin was met drie goals en een assist de grote man namens de Friezen. Tom van Houten en Tony Demelinne scoorden de overige Heerenveense goals. Wesley Zoutman en Björn de Haan zorgden ervoor dat na 25 minuten spelen nog op 2-2 op het scorebord stond.

Bij Groningen debuteerde de 17-jarige uit Oekra√Įne afkomstige doelman Artur Haivoronskyi in de opstelling. Danylo Douma was met de U20 van oranje op pad. Groningen speelt komende zaterdag uit bij Dordrecht. Heerenveen reist 30 kilometer verderop naar Leeuwarden.

Yeti's Breda - Smoke Eaters Geleen 7-1

Breda boekte zijn derde overwinning van het seizoen door in eigen huis met 7-1 te winnen van Geleen. Benjamin Koene en Jeroen van den Broek scoorden ieder twee keer, Bram van Uden had vier assists. Elia Urlings had een goal en twee assists en ook Sander Horvers en Jonty van den Berg wisten het net nog te vinden.

Breda krijgt komende zaterdag koploper Amsterdam op bezoek. Voor Geleen zit 2024 erop. Die ploeg komt pas op 5 januari weer in actie. Dan reist de ploeg af naar Nijmegen voor een confrontatie met de Devils.