Cees Maas geflankeerd door kleinzoon Robbert en zoon Louis.
Cees Maas geflankeerd door kleinzoon Robbert en zoon Louis.

25 januari 202122:21

Door Theo van Gerwen

Erelid Cees Maas (95) van Trappers overleden

Op zondagavond 24 januari is Cees Maas na een kort ziekbed in zijn woonplaats Tilburg overleden. Hij is 95 jaar geworden.

Cees Maas heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van het ijshockey in Tilburg. Hij was in de jaren zestig en zeventig onder meer als bestuurslid actief binnen zijn club TYSC Trappers. De vereniging was in die periode naast een ijshockey- ook een kunstrijvereniging. Later zal Cees Maas met name achter de schermen allerlei hand- en spandiensten voor Trappers verrichten. Voor zijn grote betekenis werd hij benoemd tot ere-lid en ontving hij de gouden speld van Tilburg Trappers.

Cees Maas was in 1972 samen met Gerry Göbel de eerste importeur in Nederland van het bekende merk Bauer. Zijn vroegere winkel ‘Maas Heeft ’t’ aan de Goirkestraat -Frutje Maas voor veel Tilburgers- was jarenlang hĂ©t adres voor ijshockeyers en andere ijssporters in en om Tilburg. Veel oud-spelers van Trappers werden er opgevangen en zijn er werkzaam geweest.

In het najaar van 1968 besloten Jaroslav Tuma en Jiri Petrnousek na het neerslaan van de Praagse lente hun vaderland Tsjecho-Slowakije te verlaten en naar het vrije westen te vluchten. Tijdens een tour door Nederland met hun team uit Praag verlieten ze hun hotel in Geleen en doken vervolgens onder bij het gezin van Cees Maas boven de winkel in Tilburg. Tuma en Petrnousek gingen in de eerste maanden na hun vlucht door het leven als Jerry Maas en George Peters.

Jaroslav ‘Jerry’ Tuma, nu bekend spelersmakelaar in Zwitserland, had nog steeds een warm contact met de familie Maas en is diep geraakt door zijn overlijden: ‘Cees besloot Jiri en mij na onze vlucht -zonder medeweten van zijn vrouw Toos- op te nemen in zijn gezin. Dat was met twee kinderen, een hoogzwangere vrouw en het werk in de winkel niet vanzelfsprekend. We zijn ongeveer drie maanden bij de fantastische familie van Cees en Toos te gast geweest. Er werd voor ons gekookt, gewassen, we kregen Nederlandse les en ze stonden klaar als taxi-chauffeurs. Het was een fantastische tijd. Wat hebben we geluk gehad. Ik ben heel dankbaar om Cees en zijn familie te kennen. Hij en Toos waren mijn tweede ouders en hebben voor altijd een plaats in mijn hart.’

Het gezin van Cees Maas is nadrukkelijk verbonden met de ijssport in Tilburg. Zoon Louis en kleinzoon Robbert speelden beiden in het eerste team van Tilburg Trappers. Zijn dochters Annette en Nicole waren jarenlang drijvende krachten binnen de Tilburgse Kunstrij Vereniging (TKV), die inmiddels zelfstandig was geworden.

Cees Maas is zijn club altijd trouw gebleven en was tot aan de coronacrisis tijdens het seizoen haast wekelijks op de tribune te vinden bij de thuiswedstrijden van Trappers. IJshockey Nederland wenst familie, vrienden en bekenden van Cees Maas heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies.