Flyers celebrate goal home

11 januari 201400:26

Door Joep Meijsen

Favorieten houden punten in huis

Het was geen vrijdagavond vol verrassingen in de Eredivisie. Kevin Bruijsten had drie goals en Valentijn Bouten twee treffers in een simpele 9-0 zege voor Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen Geleen. Den Haag had in eigen huis weinig moeite met Eindhoven, terwijl Tilburg een thuiszege boekte op Dordrecht Lions.

De eredivisie kent dit seizoen een behoorlijke tweedeling. Dat was vrijdagavond zichtbaar in zowel Den Haag als Heerenveen, waar doelpuntrijke zeges werden geboekt op de twee laagst geplaatste teams in de liga. Voor wie denkt dat het nog verder terugschroeven van het aantal imports de panacee is: bij Flyers werden zeven van de negen goals door Nederlanders gescoord. Afhankelijk van de gedachten over de status van de in Canada opgegroeide Raphael Joly lag dat aantal bij Den Haag op zes of zeven van de acht treffers.

Heerenveen had in eigen huis voor 1200 toeschouwers een relatief ontspannen voorbereiding op de bekerfinale. Na iets meer dan vijf minuten spelen mikte Kevin Bruijsten raak met een geplaatst schot in de hoek, vijf minuten later zorgde dezelfde speler op de rebound voor de tweede treffer, terwijl Tony Demelinne niet veel later de puck mooi hoog in het net tilde bij een break-away.

Eaters, aantredend zonder Pippo Limnell, werkte hard, maar kwam kwaliteit tekort om het Flyers echt lastig te maken. Vanaf de tweede periode bleef Flyers regelmatig scoren. Eerst was er het eerste competitiedoelpunt van Valentijn Bouten die na goed werk van Sander Dijkstra de puck in een open net kon schieten, vervolgens kogelde Kevin Bruijsten met een mooi schot in de bovenhoek de 5-0 binnen, alvorens Andrew Krelove en Jade Galbraith de score nog verder opvoerden.

Valentijn Bouten leek de smaak te pakken te hebben en scoorde in de slotperiode zijn tweede goal van het seizoen en leek in de slotminuut zelfs zijn hattrick te hebben voltooid, maar op het wedstrijdformulier staat uiteindelijk Sander Dijkstra als de maker van het doelpunt. Flyers heeft zaterdag een uitwedstrijd in Eindhoven op het programma staan om vast te wennen aan de locatie vna de bekerfinale. Geleen ontvangt op zondag de andere bekerfinalist, Tilburg.

Tilburg boekte ook al voor 1200 toeschouwers een soepele overwinning op Dordrecht Lions. Aaron Lee nam drie goals voor zijn rekening in de 6-3 overwinning. Peter van Biezen, Alexey Loginov en Bjorn Willemse namen de overige goals voor hun rekening namens de Brabantse regerende bekerkampioen. Tegentreffers kwamen van de sticks van Erik Vos, Dan Koudijs en Clinton Pettapiece. Het duel stond onder leiding van het duo Jean Paul de Brabander en Sven Bergman, die komende woensdag ook de bekerfinale voor hun rekening nemen.

Bij Den Haag was het de beurt aan Jasper Kick om zijn eerste goals van het seizoen binnen te schieten. De 29-jarige aanvaller uit Delft nam het tweede en achtste doelpunt voor zijn rekening in de 8-1 zege voor Hijs tegen Eindhoven. De Haagse ploeg liep in de eerste periode uit naar een 3-0 voorsprong via ex-Kemphaan Gregg Collins en goals van Kick en Alan van Bentem.

Eindhoven deed via Danny Stempher iets terug in de tweede periode, maar via Jan-Jaap Natte, Jurryt Smid en Raphael Joly liep Den Haag aleen maar verder uit. Ronald Wurm en nogmaals Kick zorgden vervolgens voor de slagroom op de taart in de slotperiode.