Flyers Hijs Final Four Bezak goal 02 2017

11 februari 202019:30

Door Joep Meijsen

Finale om landskampioenschap op 1 maart

De twee hoogstgeplaatste Nederlandse teams in de Beneleague spelen op zondagmiddag 1 maart om het kampioenschap van Nederland. De wedstrijd wordt om 15.30 uur in de middag gespeeld in het stadion van de ploeg die het hoogst op de ranglijst staat.

Dat heeft IJshockey Nederland in overleg met de clubs besloten. Volgens de huidige stand op de ranglijst zou het gaan om een finale tussen Unis Flyers Heerenveen en Cairox Hijs Hokij Den Haag in Thialf. Dit kan de komende weken echter nog veranderen, waarbij ook om de eerste plaats nog gestreden wordt.

Ook vorig jaar werd de strijd om het kampioenschap beslist in een finale. Nijmegen won toen op neutraal terrein in Tilburg de finale van Den Haag. De twee jaar daarvoor werd er in een finaleweekeinde onder de naam Final Four gespeeld om de landstitel. In 2018 stonden Heerenveen en Den Haag daarin tegenover elkaar.

Heerenveen staat op dit moment met 43 punten uit zestien wedstrijden bovenaan in de Beneleague. Den Haag heeft op de derde plaats dertien punten minder, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld. Teams spelen dit jaar twintig wedstrijden in de Beneleague-competitie. Microz Eaters Geleen staat op de vijfde plaats met 23 punten uit 15 wedstrijden, terwijl ook Nijmegen en Zoetermeer in ieder geval in theorie nog tweede kunnen worden

Met de beslissing om toch een finale te spelen krijgt het Nederlandse ijshockey toch nog een beslissende wedstrijd om het kampioenschap. Vanwege het drukke programma, onder meer met verplichtingen van de nationale ploeg, was al duidelijk dat er dit jaar geen Final Four zou worden gespeeld. Hoe het kampioenschap wel beslist zou worden, was nog niet bekend.

Zondag 1 maart is tevens de laatste speeldag van de reguliere competitie in de Beneliga.