Beeld uit de halve finale in de Eredivisie in 2021/22 tussen Amsterdam Tigers en Eindhoven Kemphanen
Beeld uit de halve finale in de Eredivisie in 2021/22 tussen Amsterdam Tigers en Eindhoven Kemphanen — © Roel Louwers/ISOfotografie

19 maart 202208:37

Door Joep Meijsen

Finales in Eredivisie en Eerste Divisie van start

De finales om het kampioenschap in de Eredivisie en de Eerste Divisie gaan vandaag van start. Het gaat daarbij om series tussen Amsterdam en Tilburg en tussen Utrecht en Nijmegen.

De serie tussen Amsterdam en Tilburg begint vanmiddag om 17.00 uur in het IJssportcentrum in Tilburg. De hoofdstedelingen plaatsten zich afgelopen weekeinde ten koste van Eindhoven voor de finale, terwijl Tilburg Groningen uitschakelde. De twee ploegen kwamen elkaar voor het laatst tegen op 26 februari. In de Jaap Edenhal in Amsterdam eindigde de ontmoeting na de reguliere speeltijd in 1-1. Omdat in de overtime niet werd gescoord, was het Jonas Steeno die met het beslissende penaltyshot Trappers de winst bezorgde.

De finaleserie in de Eredivisie wordt in best-of-three gespeeld. Volgende week zaterdag, op 26 maart, volgt het tweede duel in de serie in Amsterdam. Indien noodzakelijk staat de derde en beslissende ontmoeting een dag later op het programma in Tilburg, dat dankzij de eerste plaats in de reguliere competitie in de Eredivisie het thuisvoordeel heeft in deze serie.

Voor het kampioenschap in de Eerste Divisie wordt meer tijd uitgetrokken. Vanavond om 20.30 uur wordt de eerste wedstrijd gespeeld op de Vechtsebanen in Utrecht, recent nog het decor van de strijd om de Nederlandse landstitel tussen Den Haag en Heerenveen. Vervolgens wordt de serie komende vrijdag voortgezet in Nijmegen en een dag later in Utrecht. Indien noodzakelijk volgen het vierde en vijfde duel op de vrijdag en zaterdag een week later. De finaleserie in de Eerste Divisie eindigt daarmee uiterlijk op 2 april.

De twee ploegen kwamen elkaar in de reguliere competitie twee keer tegen. Op 12 november was Utrecht in Nijmegen met 4-5 in overtime de winnaar. Justin van Baarssen scoorde toen het winnende doelpunt nadat beide ploegen een keer een achterstand van twee doelpunten hadden weggewerkt tijdens de reguliere speeltijd. Ook de terugwedstrijd in Utrecht werd een prooi voor Dragons, 7-3. Indy Bontan scoorde drie keer in dat duel.