Flashback Salonoja 2016

14 februari 201914:28

Door Joep Meijsen

Flashback: Dikke verkeersboete voor ex-Flyer en de kaak van Natte

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden is er ophef over de finale in de Eerste Divisie, tien jaar geleden maken twee veteranen een comeback in Amsterdam en denkt Jan Jaap Natte aan witte jassen. Vijftien jaar geleden krijgt een ex-speler van Heerenveen een verkeersboete van liefst 170.000 euro omdat hij 40 kilometer te hard rijdt.

5 jaar geleden

International Mike Dalhuisen wordt door de Bridgeport Sound Tigers geruild naar de San Antonio Rampage. De Sound Tigers ontvangen aanvaller Adam Brace in ruil voor Dalhuisen. De Nederlander speelde dit seizoen een aantal wedstrijden in de American Hockey League, maar werd twee keer naar Stockton gestuurd waar hij samenspeelde met Mitch Bruijsten. Het seizoen 2014-15 zou het voorlaatste worden van Dalhuisen in Noord-Amerika. Op dit moment speelt de verdediger voor Bad Nauheim in de DEL2.

Er is heibel rond de finale van de Eerste Divisie. Groningen en Nijmegen hebben zich hiervoor geplaatst door over overtime de tweede wedstrijd in de halve finaleseries tegen Den Haag en Eindhoven/NIJA te winnen. Groningen en Nijmegen wonnen beiden hun eerste wedstrijd, maar verloren met flinke cijfers het tweede duel. Door een recente regelwijziging speelde doelsaldo echter geen rekening, waardoor overtime en eventueel penaltyshots de beslissing moeten brengen. Volgens de oude regels was de finale tussen Den Haag en Eindhoven/NIJA gegaan.

Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter
Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter

10 jaar geleden

Ron Berteling en Arthur Pohlman maken een tijdelijke comeback in het tweede team van Amsterdam in de Eerste Divisie. Dat team had spelers tekort na een schorsing voor de U17-teams van Amsterdam en Den Bosch na ongeregeldheden in het onderlinge duel. Berteling had drie assists in de 11-8 nederlaag voor Amsterdam 2.

Dit jaar speelden overigens de 62-jarige Tjakko de Vos en de de 59-jarige Henk Hille nog een wedstrijd mee in de Eerste Divisie.

Volop contractverlengingen ook in de Eredivisie. Zo bereikt Heerenveen Flyers overeenstemming met Jamie Visser over een contract voor volgend seizoen en is er een mondelinge overeenkomst met Paul Vincent. Eindhoven Kemphanen verlengt de contracten met Robbert Maas, Jeffrey Melissant en Reinier Staats. Dit wekt de woede van Tilburg Trappers, dat de samenwerking met Eindhoven opzegt.

Den Haag-aanvaller Jan Jaap Natte heeft nog steeds last van de dubbele kaakfractuur die hij eerder dit seizoen opliep. ‚ÄėIn het ziekenhuis zeiden ze dat het na twee maanden weer goed zou zijn, maar ik heb er vorig weekeinde weer een tikkie tegen gehad. Het voelt weer niet goed. Ik heb twee platen in mijn kaak en het lijkt wel of er daarvan √©√©n verschoven is', zegt hij in de lokale editie van Algemeen Dagblad. Natte denkt er echter niet over om terug te gaan naar het ziekenhuis. ‚ÄėDe play-offs komen eraan en die wil ik voor geen goud missen. Ja zeg, ik zie het al voor me. Zo'n witte jas die zegt: meneer Natte, uw seizoen is voorbij.'

Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter
Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter

15 jaar geleden

De voormalige Heerenveen-aanvaller Jussi Salonoja is in het nieuws omdat hij in Finland een snelheidsboete van maar liefst 170.000 euro krijgt opgelegd. Hij reed met tachtig kilometer per uur door Helsinki, waar je eigenlijk maar 40 mag rijden. Verkeersboetes in Finland worden mede bepaald op basis van het inkomen van de overtreder en Salonoja is erfgenaam van een Fins worstimperium. Salonoja speelde in het seizoen 1998-99 34 wedstrijden voor Flyers en kwam later nog uit voor Heist op den Berg.

De inmiddels 42-jarige Fin heeft sindsdien nog een lange loopbaan in het ijshockey opgebouwd, maar niet als speler. Hij was jarenlang eigenaar van het op het hoogste niveau in Finland uitkomende Espoo Blues. Dat team verkocht hij in 2012. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het op het tweede niveau in Finland spelende Espoo United.

De Superliga krijgt vermoedelijk uitbreiding. De competitie telde vijftien jaar geleden nog maar vier teams, maar Den Haag, Nijmegen en Utrecht zouden concrete plannen hebben om toe te treden tot de competitie. Daarvoor moeten wel de regels worden aangepast. Op dit moment is het nog toegestaan om drie imports en zes Nederlandse-Canadezen op te stellen, maar volgend jaar zou het totale aantal in het buitenland opgeleide spelers moeten worden teruggedrongen tot vier, zo wordt tijdens het zogenoemde Voorzittersoverleg besloten.

Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter
Natte viert winst in Tilburg in 2009 met James Easter