Nl Hartogs Closeup 0708

5 november 202007:10

Door Joep Meijsen

Flashback: Hartogs neemt de taken over

Vijftien jaar geleden vervangt Tommie Hartogs de afwezige Doug Mason in de bank bij Oranje en heeft Dave Livingston een succesvolle comeback als speler. Tien jaar geleden vervangt Tommie Hartogs bij Eindhoven de ontslagen Leo van den Thillart en trekt Zoetermeer twee spelers aan. Vijf jaar geleden wordt Oranje tweede bij een oefentoernooi in Roemeni√ę.

15 jaar geleden

De nationale bekerstrijd begint in Nederland en Heerenveen opent de competitie met een 5-2 zege op Den Haag. Marco Postma had twee goals en twee assists in de wedstrijd, terwijl de broers Anton en Andriy Butochnov ieder twee punten oph un naam brachten. Jesse Heerema en Tyler Middlebrook scoorden de Haagse doelpunten. De Tricorp Workwear Bekercompetitie telt zes teams, Amsterdam, Den Haag, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg.

Het Nederlands team speelt komend weekeinde een vierlandentoernooi in Letland. Het betreft een toernooi in een cyclus van oefentoernooien voor nationale teams. Bondscoach Doug Mason kan hier vanwege andere verplichtingen niet bij zijn. Dat betekent dat de leiding van Oranje in handen komt van Tommie Hartogs, die om deze reden zelf niet in actie komt als speler. Alexander Jacobs is de andere bondscoach tijdens het toernooi.

Dave Livingston kent een succesvolle comeback als competitieve ijshockeyer. De geboren Amerikaan speelde de afgelopen jaren wel voor Oranje, maar geen competitie meer. Dit seizoen komt hij uit voor Furuset in de Noorse Eerste Divisie, waar hij na negen wedstrijden direct de topscorer van de competitie is met twaalf doelpunten en veertien assists. De inmiddels 57-jarige Livingston is nu de hoofdcoach van Manglerud op het hoogste niveau in Noorwegen.

Marcel Bruinsma later in zijn loopbaan terug bij Den Haag.
Marcel Bruinsma later in zijn loopbaan terug bij Den Haag. — © Martin de Jong

10 jaar geleden

Zoetermeer Panthers haalt versterkingen voor de rest van het seizoen. Het gaat in eerste instantie om de Nederlandse-Canadees Marcel Bruinsma, die eerder drie seizoenen in Den Haag speelde. Hij kon eerder geen akkoord bereiken over een langer verblijf bij deze club en slaagde er bij de Bossier-Shreveport Mudbugs (CHL) niet in om een plek in de selectie te verwerven. Niet veel later wordt ook de 30-jarige aanvaller Paul Kelly aan de selectie toegevoegd. Hij speelde jarenlang in de ECHL en CHL.

Leo van den Thillart wordt ontslagen als hoofdcoach bij Eindhoven Kemphanen. Dit gebeurt na de uitschakeling in de halve finale van de beker. Volgens voorzitter Kees Retera van Kemphanen werd daarmee een belangrijke doelstelling voor het seizoen gemist. De taken van Van den Thillart worden voorlopig waargenomen door assistent-coach Tommie Hartogs, die dit gaat combineren met zijn bondscoachschap bij Oranje. De benoeming moet snel definitief worden. Hartogs debuteert met een zege op Geleen in de North Sea Cup.

Jan-Jaap Natte vertrekt bij Dortmund uit de Oberliga West. De geboren Rotterdammer was daar als import aangetrokken samen met ex-Eater David Burgess. Laatstgenoemde raakte echter al snel geblesseerd en Dortmund-coach Frank Gentges besloot beide spelers te vervangen door andere imports. In tien wedstrijden in de Oberliga kwam Natte tot vier goals en drie assists. In zijn slotwedstrijd pakte hij een goal en een assist mee voor de koploper in de Oberliga West.

Martijn Oosterwijk in actie voor Oranje in 2013
Martijn Oosterwijk in actie voor Oranje in 2013 — © Fintan Planting

5 jaar geleden

Tilburg Trappers heeft voor zijn eerste Oberliga-campagne een vervanger aangetrokken voor de naar Zwitserland vertrokken Steve Mason. Het gaat om de 24-jarige aanvaller Kyle Just, die in de afgelopen seizoenen een teamgenoot was van Nardo Nagtzaam bij Marcyhurst College en die zijn profebuut maakte in de ECHL.

Het Nederlands team speelt in Galati een vierlandentoernooi en wint met 5-0 van de B-ploeg van Roemeni√ę. Alan van Bentem had een goal en twee assists namens de ploeg van Chris Eimers. De tweede wedstrijd werd met 1-3 verloren van Oekra√Įne, enige Oranje-goal werd gescoord door Michael Mackie-Kwist.

Het toernooi werd uiteindelijk afgesloten met een zege na penaltyshots tegen de A-ploeg van Roemeni√ę. Danny Stempher scoorde de winnende goal. Martijn Oosterwijk incasseerde tijdens het toernooi slechts 2 goals en stopte in het slotduel 45 schoten. Nederland eindigde met vijf punten uit drie wedstrijden als tweede in het toernooi na de ongeslagen Oekra√Įners.