Panthers Logo 2010

26 november 202007:09

Door Joep Meijsen

Flashback: Het einde van de Zoetermeer Panthers

In de rubriek Flashback blikken we wekelijks terug op het verleden. Vijftien jaar geleden trok Nijmegen Emperors de 23-jarige Amerikaan Jake Brenk aan, 10 jaar geleden kwam er een einde aan het kortstondige bestaan van Zoetermeer Panthers en vijf jaar geleden is Tilburg de sterkste ploeg in Poule B. van de Beneliga.

15 jaar geleden...

trekt Nijmegen Emperors de 23-jarige Amerikaanse aanvaller Jake Brenk aan. De ooit door de Edmonton Oilers gedrafte forward speelde de afgelopen jaren op college-niveau voor Minnesota State-Mankato. Nijmegen kwam bij hem terecht via doelman Kyle Nixon, die op de universiteit met hem samenspeelde. Acht spelers leverden salaris in om de komst van Brenk mogelijk te maken.

Brenk zou uiteindelijk delen van twee seizoenen in Nijmegen spelen en later nog in Geleen. Verder was hij actief in Zweden en voor Dortmund in de oude Oberliga. Hij is echter inmiddels vooral bekend als scheidsrechter in de NHL. Brenk debuteerde in 2015 als referee en is dat sinds 2017 full time. Brenk heeft nog altijd contact met mensen in Nederland.

Ook Amsterdam breidt de selectie uit. De Nederlandse-Canadees Kyle Schutte is een van de twee nieuwe aanwinsten van de ploeg. Schutte werd weggestuurd bij Geleen, in eerste instantie omdat hij zich niet op tijd terugmeldde in Geleen na een bezoek aan Canada. Later werd zijn vertrek geweten aan privé-problemen, die mogelijk maanden in beslag zouden nemen. Enkele dagen later duikt hij echter in Amsterdam op. Schutte was vorig jaar de strafbankkoning in de Nederlandse competitie. De andere aanwinst is de 23-jarige Tsjech Martin Urbasek,

Jake Brenk speelde later nog voor Geleen.
Jake Brenk speelde later nog voor Geleen. — © Martin de Jong

10 jaar geleden...

komt er een einde aan het kortstondige bestaan van de Zoetermeer Panthers, een club die losstond van de bijna gelijknamige vereniging in dezelfde stad. De club begon vol ambitie aan het seizoen en trok onder meer de Nederlandse internationals Casper Swart, Marcel Kars en Marcel Bruinsma aan, alsmede de nodige imports. 'Al vanaf de start hebben we het gevoel op vele gebieden te worden tegengewerkt, of blijft medewerking uit. Dat geldt voor de gemeente, andere instanties en de - dure - accomodaties. Dit alles afgezet tegen de extreem lage bezoekersaantallen en het ontbrekende enthousiasme voor nieuwe sponsorcontracten heeft ons doen concluderen dat de sport niet leeft in Zoetermeer. Het enige mogelijke besluit in deze is dan ook per direct te stoppen, daar het niet langer realiseerbaar is Eredivisie ijshockey in Zoetermeer voort te zetten', zegt een woordvoerder van de club.

Marc Visschers maakte bij de club zijn debuut als hoofdcoach in de Eredivisie.‚ÄėSinds ik het hoorde gaan er gemengde gevoelens van leegte, enorme teleurstelling en woede door me heen, maar tegelijkertijd ook begrip en misschien als laatste toch ook wel een opluchting. Het is nu niet meer belangrijk om terug te kijken hoe bepaalde acties en beslissingen anders hadden gemoeten. Ik kan persoonlijk alleen maar
meegeven dat onze spelersgroep en het totale begeleidingsteam enorme loyaliteit, doorzettingsvermogen en mentale veerkracht heeft getoond', zei hij toen.

Panthers trad aan het begin van het seizoen toe tot de Eredivisie en kende een sterke bekercompetitie waarin de halve finales werden bereikt. In de lopende North Sea Cup staat de ploeg op de zevende plaats. Vanaf de eerste dag was het onrustig bij de club met veel spelerswisselingen. De laatste wedstrijd werd enkele dagen eerder in Nijmegen gespeeld, mede dankzij twee goals van Kevin Bruijsten won Nijmegen met 7-3. Ronald Wurm, Andrew Schembri en Adam Gebara scoorden de laatste Panthers-goals.

Marcel Kars was een van de spelers die door Zoetermeer Panthers werd aangetrokken
Marcel Kars was een van de spelers die door Zoetermeer Panthers werd aangetrokken — © Fintan Planting (IJshockey.com/9PM)

5 jaar geleden...

wordt de zaak in de Beneliga rond het opstellen van te veel imports door Leuven definitief afgerond. De club verliest de wedstrijden tegen Nijmegen en Tilburg reglementair met 5-0 omdat met David Vychodil, Wehebe Darge en Jordan Steger een buitenlander te veel was opgesteld. Leuven dacht dat Vychodil een statusspeler was. In eerste instantie legde de liga geen sanctie op aan Leuven, maar in beroep worden beide ontmoetingen dus alsnog omgezet in reglementaire nederlagen.

Tilburg Trappers is de verrassende koploper in Poule B. van de Beneliga. De ploeg van coach Dennis ten Bokkel won de topper tegen Eindhoven Kemphanen met dubbele cijfers. De Brabanders slaagden erin het makkelijk scorende duo Filip Martinec en Deniss Baskatovs van scoren af te houden, mede dankzij een goede wedstrijd van doelman Bart van Gorp. ''We zijn een team dat in principe met een budget van nul werkt. We moeten onze eigen spullen betalen. We zetten als team echter al vanaf dag één stappen en groeien', aldus een trotse Ten Bokkel. Jeroen van den Broek, Deniz Mete, Don Nichols, Sander Horvers, Bram van Uden, Mark Donders en Jonne de Bonth zijn de doelpuntenmakers.

De winning streak van Tilburg Trappers in de Oberliga wordt doorbroken door Herner EV. Die ploeg heeft daar wel penaltyshots voor nodig. Denis Shevyrin bracht Herne op voorsprong, Peter van Biezen zorgde voor de gelijkmaker en verder werd er niet gescoord in het duel. Michel Ackers scoorde uiteindelijk het beslissende penaltyshot in de wedstrijd.

Dennis ten Bokkel was de eerste coach van Tilburg Trappers in de Beneliga.
Dennis ten Bokkel was de eerste coach van Tilburg Trappers in de Beneliga. — © Fintan Planting (IJshockey.com/9PM)