Ref Robben Close 0809

1 oktober 202018:30

Door Joep Meijsen

Flashback: Mooi nieuws voor Ilse Robben

De Flashback is terug, de rubriek waarin we vijf, tien en vijftien jaar terugkijken. Vijf jaar geleden werd de eerste Beneliga-wedstrijd gespeeld en debuteerde Trappers in de Oberliga. Tien jaar geleden won Nijmegen Devils de Ron Bertelingschaal en vijftien jaar geleden was er mooi nieuws voor linesman Ilse Robben.

15 jaar geleden

wordt linesman Ilse Robben door de internationale ijshockeyfederatie IIHF uitverkoren om op het ijs te staan tijdens de Olympische Spelen in Turijn. Het wordt de tweede keer voor Robben, die eerder bij drie wedstrijden tijdens de Spelen in Salt Lake City op het ijs stond. Robben overleed op 27 september 2009 na een jarenlange strijd tegen kanker. Haar naam blijft echter leven in het Nederlandse ijshockey met de Ilse Robben Award en Ilse Robben Talent Award die normaal in september worden uitgereikt tijdens het Girls Only Hockey Weekend.

In Nederland begint de Coupe der Lage Landen, een grensoverschrijdende competitie samen met de Belgische teams. Geleen begint met een 18-4 overwinning op Herentals. Jamie Schaafsma had twee goals en vijf assists. Tilburg won, onder meer dankzij twee goals van Dave Ianazzo, met 2-6 bij Heerenveen. Ianazzo zou na een seizoen in Tilburg nog een jaar voor Cardiff spelen en zijn loopbaan afsluiten bij de Colorado Eagles uit de Central Hockey League.

Heerenveen breidt de selectie uit met de 21-jarige Nederlandse-Canadees Brad Smulders. De aanvaller speelde een jaar eerder voor Geleen, maar kon daar niet tot overeenstemming komen over een nieuw contract. Met 28 goals en 20 assists in 39 wedstrijden was hij de nummer twee van de topscorerslijst bij Eaters. Heerenveen wordt dit seizoen gecoacht door Brian de Bruyn.

Coach Andy Tenbult van Geleen meldde na de verloren wedstrijd tegen Den Haag dat zijn nieuwe goalie Stefan Patak aan zijn talen moet gaan werken. 'Een goalie moet de verdediging coachen, zo zijn we dat in Canada gewend. Dat moet hij de komende weken wel gaan oppakken', aldus Tenbult.

Brad Smulders in actie voor Oranje
Brad Smulders in actie voor Oranje — © Fintan Planting

10 jaar geleden

legt Nijmegen Devils met een 8-5 overwinning beslag op de Ron Bertelingschaal. Voor Devils had nieuwkomer Adam Krug drie goals, terwijl Rpahel Joly en Tyler Mazzei ieder twee goals voor hun rekening namen. Bij Geleen kwamen Jason Techma en Jefrey Mens ieder aan een goal en een assist. Nijmegen werd gecoacht door Danny Cuomo, waarvan onlangs bekend werd dat hij de jeugd van Nijmegen onder handen gaat nemen. Bij Geleen stond Jamie Dumont in de bank.

Tilburg Trappers legt de 25-jarige Canadees Steve Yetman vast, die afkomstig is van het derde niveau in Zweden speelde. Hij is na Benoit Doucet de tweede aanvallende import voor Trappers, dat volgende week aan de bekercompetitie begint. Yetman speelde eerder in Europa voor Lillehammer en Esjberg en een jaar eerder voor Karlskrona HK.

Zoetermeer Panthers (met een h om ze te onderscheiden van de amateurtak) neemt deel aan de competitie. De club legt de 24-jarige Canadees Adam Blanchette vast, die vorig jaar een goal en twintig assists had voor Geleen. De club test tevens Casper Swart als nieuwe doelman. Swart is een voormalige doelman van Amsterdam en Nijmegen. De Zweedse doelman Bjorn Wallberg werd afgetest. Fabian Schotel en Simon Schneider zijn de andere twee goalies in de selectie. Bij de club maakt ook een nog piepjonge Danny Stempher deel uit van de selectie. Marc Visschers is de coach.

Adam Krug was een belangrijke speler voor Nijmegen in het seizoen 2010-11
Adam Krug was een belangrijke speler voor Nijmegen in het seizoen 2010-11 — © Fintan Planting

5 jaar geleden

staat de openingswedstrijd van de Beneliga op het programma. Den Haag reisde hiervoor af naar Heist-op-den-Berg en won met 5-9. Alan van Bentem scoorde drie keer voor de Haagse formatie. Het is het eerste seizoen voor de Beneliga, met twee poules van acht teams en in totaal 226 wedstrijden in de reguliere competitie. De Beneliga ontstond nadat de oude Eredivisie aan het einde van het seizoen ervoor wat ge√Įmplodeerd.

Tilburg Trappers maakte op zijn beurt tijdens de zomer de overstap naar de Duitse Oberliga en begon met een valse start. Tegen Neuwied werd met 1-4 verloren. Het allereerste Oberliga-doelpunt van Tilburg Trappers werd in de slotperiode gescoord door Ivy van den Heuvel. Op dat moment stond de ploeg al met 0-4 achter. Later in dat weekend pakte Tilburg de eerste punten door een 1-5 overwinning in Herne. Steve Mason en Kyle DeCoste scoorden ieder twee keer voor Trappers, dat daarmee zijn eerste Obelriga-punten pakte.

Trappers breidt de selectie uit met doelman Martijn Oosterwijk, die nog zonder club zat. Ian Meierdres van Tilburg kwam nog niet in actie dit seizoen vanwege een rugblessure. Oosterwijk speelde enkele seizoenen in Heerenveen en daarvoor in Noord-Amerika. Oosterwijk en Meierdres vormen al enkele jaren een goalie-duo bij Oranje.

Nardo Nagtzaam neemt deel aan het trainingskamp van de Wheeling Nailers in de ECHL. De geboren Nijmegenaar studeerde na vier jaar op Mercyhurst College vorig jaar af, waarna hij zijn profdebuut maakte bij Emira Jackets.

Heist-op-den-Berg was een van de zestien deelnemers aan de eerste editie van de Beneliga
Heist-op-den-Berg was een van de zestien deelnemers aan de eerste editie van de Beneliga — © Fintan Planting