Flashback Logo

10 april 202008:50

Door Joep Meijsen

Flashback: Importbeperking, een uitverkochte interland en ruime zege op Belgi√ę

In een nieuwe Flashback kijken we terug op wat er vijftien, tien en vijf jaar geleden gebeurde in het Nederlandse ijshockey.

In deze aflevering zien we dat er een systeem komt om het aantrekken vante veel imports te voorkomen, begint Oranje aan de voorbereidingen op het WK in Tilburg met de vraag of Mark Tanner op tijd zijn paspoort krijgt, krijgt Geleen een nieuwe coach, wint Nederland met ruime cijfers van Belgi√ę, wordt Guus van Nes gekozen tot beste speler van de U18, staan twee jonge Nederlanders in Duitsland tegenover elkaar in de finale en nog veel meer.

Trappers Van Gerwen Coach Close 1011B

15 jaar geleden

Speelt de selectie van Nijmegen Emperors een vriendschappelijke wedstrijd tegen een team van oud-spelers, met onder meer Frank Janssen, Tommy Speel, Robert Herckenrath, Danny Cuomo en meer. De ontmoeting maakt deel uit van een re√ľnie-avond van het Nijmeegse ijshockey tijdens het Jan van Beek-toernooi, het grote jeugdtoernooi dat jarenlang in Nijmegen werd georganiseerd.

Tilburg Trappers maakt bekend dat de club op zoek is naar financi√ęle middelen om een nieuwe coach aan te kunnen stellen en de selectie te kunnen versterken. Het zou Theo van Gerwen de mogelijkheid geven zich volledig te richten op zijn taak als general manager, terwijl de club voor het volgende jaar een open strijd verwacht nu landskampioen Amsterdam moet gaan bezuinigen.

Voor het volgende seizoen komt er een systeem om het halen van veel imports te ontmoedigen. Na de derde import moet er een extra heffing van 1000 euro worden betaald voor een transfer. De uitzondering dat Nederlandse-Canadezen niet meetellen als import vervalt tevens. Ook zij tellen mee bij het tellen van het aantal buitenlanders en daarmee de extra heffing.

Eaters Pellegrims Praat Bank 0910

10 jaar geleden

Nederland begint met de centrale trainingen in voorbereiding op het wereldkampioenschap in Tilburg. Tijdens de eerste trainingen wordt de selectie aangevuld met Matt Anthony en Yuri Kuzmenkov. Oranje heeft twee oefenwedstrijden op het programma staan. Een van de vragen richting het WK is of de in de VS geboren Amsterdamse verdediger Mark Tanner op tijd een Nederlands paspoort krijgt.

Op het WK volgt in ieder geval één historische gebeurtenis. Al ruim twee weken voor het toernooi is er een wedstrijd uitverkocht en dat is voor het eerst bij een WK in eigen land. Het gaat daarbij om de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk en dat laatste land brengt zelf ook de nodige fans mee.

Geleen heeft een opvolger gevonden voor de naar Wolfsburg vertrekkende Mike Pellegrims. Het gaat om de 36-jarige Jamie Dumont, die afgelopen jaar als assistent-coach werkte bij de Lewiston MAINEacs. Die Amerikaanse ploeg komt uit in de hoogste jeugdcompetitie in Quebec. Dumont zou het uiteindelijk maar kort volhouden in Geleen en is nu alweer vele jaren assistant-coach bij Bowdoin College in de Verenigde Staten.

Wc2015 Ned GB Mason na goal

5 jaar geleden

Het Nederlands team heeft de eerste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK in Eindhoven overtuigend met 7-0 gewonnen van de Belgen. Oranje miste nog enkele spelers voor deze wedstrijd, maar wist ontmoeting met 0-2, 0-4 en 0-2 naar zich toe te trekken. Opvallend is dat Danny Stempher, Giovanni Vogelaar en Jordy Verkiel allen hun eerste doelpunt scoorden in het 'grote' Oranje. Andere treffers waren van Tony Demelinne, Joey Oosterveld, Maarten Brekelmans en Mitch Bruijsten. Bondscoach Chris Eimers voegt Nick de Ruijter toe aan de voorselectie voor het WK. De wedstrijden van Nederland op het WK straks zijn live te zien bij Fox Sports met commentaar van Leo Oldenburger.

De U18 van Nederland heeft op het WK in Estland de vierde plek bereikt. Nederland haalde zes punten door zeges tegen de Esten, de Kroaten en een overtime verlies tegen de Britten. Max Hermens en Guus van Nes waren de succesvolste spelers namens Nederland. Zij tekenden ieder voor negen punten. Van Nes werd door de coaches verkozen tot de beste speler van Nederland tijdens het toernooi.

Twee jonge Nederlandse spelers stonden afgelopen week tegenover elkaar in de finale om het kampioenschap in de hoogste jeugdliga in Duitsland. Het gaat daarbij om Bartek Bison van Mannheim en de bij Keulen spelende Dani Bindels. Beide spelers moesten door deze finale het WK van Oranje onder 18 jaar in Estland laten lopen. Bindels zou later jeugdinternational voor Duitsland worden en speelt inmiddels op een Duitse licentie voor Bad Nauheim in de DEL2. Het Mannheim van Bison won het kampioenschap overigens.

Nardo Nagtzaam heeft een proefcontract getekend bij de Almira Jackals van de ECHL. Dit werd mogelijk na afronding van zijn verplichtingen bij Mercyhurst, het team op het hoogste collegeniveau in de Verenigde Staten waar hij de afgelopen vier jaar voor speelde. In totaal kwam Nagtzaam op NCAA Division I-niveau tot 27 goals en 43 assists in 96 wedstrijden.