Nijmegen Phil Aucoin juichen

4 januari 201912:30

Door Joep Meijsen

Flashback: Nijmegen trekt Aucoin aan

In de nieuwe rubriek Flashback kijkt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden telden Tilburg en Heerenveen af naar de bekerfinale, tien jaar geleden versterkte Nijmegen de ploeg met Phil Aucoin, trok Den Haag de Slowaak Josef Cierny aan en haalde Utrecht de Australische doelman Matt Ezzy. Vijftien jaar geleden landde NHL-speler Karl Dykhuis op Nederlandse bodem.

Vijf jaar geleden…

begon de losse verkoop van kaarten voor de bekerfinale in Eindhoven tussen Tilburg en Heerenveen. Beide finalisten kenden een goede voorbereiding. Trappers won in eigen huis met 9-2 van Eindhoven. Voor Trappers scoorden Cas Staps en Ivy van den Heuvel ieder twee keer, de beide Eindhovense goals werden gescoord door Janis Braks. Heerenveen won met 1-5 in Geleen dankzij treffers van Joey Oosterveld, Jade Galbraith, Nick Kuiper, Andrew Krelove en Brent Janssen. Het tegendoelpunt kwam van de stick van Akim Ramoul.

Nijmegen Phil Aucoin

Tien jaar geleden…

trokken maar liefst drie teams een nieuwe import aan. Bij Nijmegen Devils maakte Phil Aucoin zijn entree in de Nederlandse competitie, een speler die enkele seizoenen een grote invloed zou hebben op het verloop van de Nederlandse competitie. Aucoin speelde bij Norwich University, in de Central Hockey League, de ECHL en Starbulls Rosenheim in de Oberliga voor zijn komst naar Nederland. Nijmegen wisselde de internationale transfer van Ă©Ă©n van de drie McCarthy-broertjes in om de komst van Aucoin mogelijk te maken.

Ook Den Haag versterkte de selectie. De 34-jarige Slowaak Josef Cierny nam de plek over van Cole Koidahl. Cierny speelde ooit een wedstrijd in de NHL voor de Edmonton Oilers, maar deed zijn ervaring vooral op in de AHL, de IHL en de DEL. Eerder in het seizoen 2008-09 was hij actief voor het Oostenrijkse Graz en het Slowaakse Zvolen. Cierny zou na zijn verblijf in Den Haag nog korte tijd elders spelen alvorens hij zijn loopbaan beëindigde.

Utrecht Dragons kwam dat jaar nog uit op het hoogste niveau in Nederland, al moest de ploeg daar eerder in het seizoen wel een doorstart voor maken. De club versterkte zich in de eerste week van het nieuwe jaar met de Australische doelman Matthew Ezzy, die er niet voor kon zorgen dat zijn club de play-offs haalde. De veelvoudig Australisch international zou slechts enkele maanden in Utrecht spelen, waarbij Dragons zijn laatste club was in het buitenland.

Het toenmalige IJshockey.com onthult op basis van bronnen dat een comeback van Doug Stienstra bij Tilburg Trappers op til is. De voormalige Nederlandse international was een jaar eerder bij Trappers nog de nummer twee op de Nederlandse topscorerslijst en beschikt over een zogenoemde ongelimiteerde transfer, waardoor hij ieder moment weer kan worden opgesteld door Trappers.

Hijs Jozef Cierny
Utrecht Matt Ezzy

Vijftien jaar geleden…

NHL-verdediger Karl Dykhuis landde in Nederland om te gaan spelen bij Amsterdam Bulldogs. De 32-jarige speler van de Montreal Canadiens is beschikbaar voor de club uit de hoofdstad vanwege de lock-out in de NHL. Dykhuis komt uit de Canadese provincie Quebec, maar is van Nederlandse afkomst. Hij zou uiteindelijk twaalf wedstrijden spelen voor Amsterdam. Een jaar later kwam hij uit voor Adler Mannheim in de DEL.

Amsterdam wint dat jaar de nationale beker door in de finale in Eindhoven met 5-1 te winnen van Tilburg Trappers. De beker werd toen gespeeld met twee halve finales op zaterdag en de finale op zondag. De finale werd daarbij grotendeels live uitgezonden door de NOS, waarbij het ijshockey profiteerde van de uitstel van het NK Sprint schaatsen. Maar liefst een kwart van de mensen met het televisietoestel aan keek naar de finale. Daarmee werd het ijshockey onder meer beter bekeken dan het WK Darts op SBS6