Phil Groeneveld in actie voor Oranje
Phil Groeneveld in actie voor Oranje — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

19 februari 202107:49

Door Joep Meijsen

Flashback: Phil Groeneveld scoort voor Oranje

In de Flashback kijken we de komende weken volop naar de ontknopingen van de verschillende competities en de internationale wedstrijden van de Oranje-ploegen 5, 10 en 15 jaar geleden. Vijftien jaar geleden speelde Oranje in Tilburg een vierlandentoernooi, tien jaar geleden staat bij Groningen de zoon van filmsterren in het doen en vijf jaar geleden is er een Olympisch kwalificatietoernooi.

15 jaar geleden…

Speelde Nederland dit weekend in Tilburg een vierlandentoernooi met Frankrijk, Litouwen en Noorwegen als de drie tegenstanders.

De selectie van bondscoach Doug Mason zag er toen als volgt uit:

Goal: Phil Groeneveld, Peter Seton, Casper Swart

Defense: Justin Bekkering, Maarten de Groot, Jeroen van Olphen, Jordi van Oorschot, Alexander Schaafsma, Erik Tummers, Nick Verbruggen, Mark Visschers, Bjorn Willemse.

Forwards: Peter van Biezen, Bert van den Braak, Kevin Bruijsten, Chad Euverman, Tommie Hartogs, Marcel Kars, Hans Kroon, Steve Kruize, Jan-Jaap Natte, Marco Postma, Doug Stienstra, Bob Teunissen, Casey Vanschagen, Jamie Visser, Simon de Wit.

Oranje opende het toernooi tegen Litouwen in een duel met 120 strafminuten, waarvan liefst 96 voor Litouwen. De internationale aanscherping in aanloop naar de Olympische Spelen in Turijn speelden daarbij een belangrijke rol. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waarbij Marcel Kars en Doug Stienstra allebei een powerplaygoal voor hun rekening namen. Chad Euverman miste een penaltyshot.

Bondcoach Mason was niet ontevreden na afloop: ‚ÄėHet niveau was best aardig gezien het feit dat we pas twee keer samen getraind hebben. We hadden echter wel wat meer tijd aan de powerplay kunnen besteden. De nieuwe regels zijn prima. Ze staan al zestig jaar in het regelboek, maar zijn dertig jaar lang genegeerd. Het zorgt voor snel ijshockey en geen gerommel met sticks.‚Äô

In het tweede duel was er een 5-2 nederlaag tegen Noorwegen, dat drie keer scoorde in de slotperiode om het duel naar zich toe te trekken. Marco Postma en Erik Tummers scoorden de Nederlandse goals tegen de ploeg die het toernooi was begonnen met een 3-2 overwinning op Frankrijk en daarmee na twee duels al zeker was van de winst in het toernooi.

Oranje sloot het Vierlandentoernooi af met een levendige wedstrijd tegen Frankrijk, die uiteindelijk in een 4-4 gelijkspel eindigde. Nederland knokte terug van een 2-0 achterstand vroeg in de wedstrijd, naar een 4-2 voorsprong. De Fransen kwamen echter terug in de slotperiode, waardoor Nederland als laatste eindigt in het toernooi, maar goed partij geeft aan landen die tegenwoordig aanzienlijk hoger staan op de wereldranglijst. Bert van den Braak, Chad Euverman, opmerkelijk genoeg Phil Groeneveld en Bob Teunissen scoren de Nederlandse goals. De treffer van Groeneveld is de enige van een doelman in Oranje ooit.

Gijs Russell Helmetup 0910

10 jaar geleden…

Treedt Jack America aan als voorzitter van Geleen Eaters. Hij volgt in die rol Raymond Wintraecken op. America was kort daarvoor als bestuurslid bij de ijshockeybond vertrokken. Wintraecken op zijn beurt was opgestapt na het tumult over het vertrek van coach Mike Pellegrims aan het eind van het seizoen naar het Duitse Wolfsburg.

De strijd om de play-offs wordt steeds heviger. De nummers een en twee plaatsen zich dit seizoen rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot en met zes spelen een voorronde om de andere twee tickets. Nijmegen heeft als koploper de beste papieren, waarbij Tilburg en Heerenveen de strijd om de tweede en derde plaats vieren. Het door Mark Pederson gecoachte Trappers verliest echter het onderlinge duel met 7-2. Paul Vincent scoorde twee keer voor de Friezen.

Bij Groningen wisselen dat weekeinde Sjoerd Idzenga en Wyatt Russell elkaar af in het doel in een uiteindelijk verlies tegen Amsterdam in de strijd om de laatste plaats op de ranglijst. Russell trok nationaal de belangstelling dat jaar omdat hij de zoon is van Kurt Russell en Goldie Hawn, die ook nog een keer op bezoek kwamen in Groningen. De inmiddels 34-jarige Russell ontmoette in die tijd zijn eerste vrouw, Sanne Hamers en is inmiddels zelf een succesvolle acteur in zowel films als televisieseries.

Mitch Bruijsten in actie tegen Itali√ę tijdens Olympische kwalificatie
Mitch Bruijsten in actie tegen Itali√ę tijdens Olympische kwalificatie — © Fintan Planting (9PM/IJshockey.com)

5 jaar geleden

Spelen de Oranjevrouwen een dubbel oefenduel tegen Groot-Brittanni√ę. In Sheffield wordt de eerste wedstrijd met 3-0 verloren, maar het tweede duel ging met 1-4 naar de Oranjevrouwen. Nicky Tjin-a-Ton, Bieke van Nes (2) en Julie Zwarthoed scoorden de goals van Oranje, dat zich voorbereidt op het WK Division 1B in Asagio, Itali√ę.

De Nederlandse mannen komen in actie op het pre-OKT in Cortina d‚ÄôAmpezzo in Itali√ę. Tilburg Trappers kreeg speciaal voor dit toernooi een weekend vrij in de Oberliga en de in het buitenland spelende profs Mike Dalhuisen, Nardo Nagtzaam en Kevin Bruijsten zijn door de internationale break van de IIHF beschikbaar voor de selectie. Tegenstanders zijn gastland Itali√ę, Groot-Brittanni√ę en Servi√ę.

Oranje opende het toernooi met een spannende wedstrijd tegen Groot-Brittanni√ę, dat niet veel later oprukte naar de A-poule. De ontmoeting wordt uiteindelijk met 6-5 verloren, waarbij het winnende doelpunt enkele minuten voor tijd wort gescoord. Kevin Bruijsten, Maarten Brekelmans, Mitch Bruijsten, Diederick Hagemeijer en Ronald Wurm scoren de Nederlandse doelpunten.

Oranje geeft ook Itali√ę goed tegenspel, maar verliest uiteindelijk met 2-4. Tom Marx en Diederick Hagemeijer nemen de Oranjeproductie voor hun rekening. Het toernooi wordt afgesloten met een 7-3 overwinning op Servi√ę. Mitch Bruijsten (2), Mike Dalhuisen (2), Reinier Staats, Nardo Nagtzaam en Kevin Bruijsten verzorgden de productie. Met twee goals en zes assists is Dalhuisen in zijn vooralsnog laatste optreden in Oranje de topscorer van de ploeg in het toernooi.

Herentals legt beslag op de Belgische beker door in eigen stadion met 9-2 te winnen van Luik. Een kwartet spelers scoort twee goals voor Hyc, Tyler Melancon, Ben Vercammen, Mitch Morgan en Bryan Kolodziejczyk. Diens broer Andy scoorde een van de twee Luikse doelpunten in het duel, waarin Bulldogs na vijf minuten spelen via Tomasz Cieslicki nog wel aan de leiding kwam.