Flashback Voakes POTM

1 februari 201913:00

Door Remco

Flashback: Russische spionnen in De Houtrust en prijs voor Voakes

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden overlijdt een ijshockeyinternational annex spion en krijgt Craig Voakes een prijs, tien jaar geleden trekt Eindhoven Diederick Hagemeijer aan en vijftien jaar geleden wint Heerenveen de Coupe der Lage Landen.

5 jaar geleden

In Den Haag overlijdt oud-international Cor Schwencke op 89-jarige leeftijd. In het profiel over zijn overlijden staat dat hij een opmerkelijke levensloop had. Zo studeerde Schwencke Slavische talen, gaf les aan Nederlandse spionnen, werkte aan de universiteiten van Vancouver en Aberdeen en runde tijdens de Tweede Wereldoorlog een ondergrondse krant. De Russische geheime dienst hield altijd interesse in hem. Zo werd Schwencke benaderd rond wedstrijden in de Houtrusthallen in de pauzes van ijshockeywedstrijden na zijn terugkeer naar Nederland. Hij wees ze altijd beleefd af.

In Eindhovens Dagblad wordt gespeculeerd over een overstap van het talent Danny Stempher van Kemphanen naar Tilburg Trappers. Stempher zelf lijkt zich er wel op te verheugen. ā€˜ā€˜Stel je eens voor dat je samen met Aaron Lee en Josh Prudden mag ijshockeyen. Ik maak nu al grote stappen, maar dan zou het nog sneller gaan.ā€™ Hij zegt nog geen idee te hebben waar hij volgend jaar gaat spelen. En nee, ik heb geen contact gehad met Trappers. Ik meld me waarschijnlijk wel aan bij de John Cruyff University. In Tilburg.ā€™ Stempher zou uiteindelijk nog een jaar in Eindhoven spelen alvorens hij naar Trappers overstapte. Lee en Prudden waren toen al weg.

Danny Stempher in dienst van Eindhoven
Danny Stempher in dienst van Eindhoven — © IJshockeyfoto.nl

Player of the Month

Craig Voakes van Herentals neemt de cheque in ontvangst als Reebok/IJshockey.com Player of the Month voor December 2013. Voakes was na Matt Crowell de tweede Herentals-speler die de prijs in ontvangst mocht nemen. De coaches in de Eredivisie kozen toen maandelijk de beste speler. Het was het achtste jaar waarin de prijs werd uitgereikt voor de beste speler in de Eredivisie tijdens die maand.

Voakes speelde na het seizoen in Herentals nog in de Duitse Oberliga voor Blue Devils Weiden en ERC Sonthofen. In twee seizoenen in de Oberliga kwam Voakes tot 28 goals en 31 assists.

Foto: Kurt Tops

Danny Stempher in dienst van Eindhoven
Danny Stempher in dienst van Eindhoven — © IJshockeyfoto.nl

10 jaar geleden

Geleen betreurt het overlijden van oud-voorzitter Wim de Pont, die als voorzitter een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het ijshockey in Geleen. Hij was tevens de vader van twee zoons die het eerste team van Eaters haalde. Later speelde ook Bob de Pont nog in het eerste team van Eaters.

De terugkeer van Doug Stienstra naar Tilburg Trappers is definitief rond. De Nederlandse-Canadees heeft geen transfer nodig om weer bij Trappers aan te schuiven. De komst van Stienstra was al eerder gemeld, maar werd deze week pas definitief.

Diederick Hagemeijer maakt bij Eindhoven zijn rentree in het Nederlandse ijshockey. De 20-jarige aanvaller tekende een contract bij Tilburg, maar kon niet meer voor die club uitkomen omdat die daarvoor een import moest inleveren. Eindhoven greep zijn kans en ruilt de Oostenrijkse verdediger Florian Pedevilla in voor de latere captain van Oranje. Kemphanen verliest wel tijdens het debuut van Hagemeijer. Den Haag wint met 5-2 onder meer door twee goals van John Hecimovic.

Danny Stempher in dienst van Eindhoven
Danny Stempher in dienst van Eindhoven — © IJshockeyfoto.nl

15 jaar geleden

Heerenveen wint de Coupe der Lage Landen zonder ook maar een wedstrijd te verliezen. Flyers scoorde bovendien 141 doelpunten en kreeg slechts 29 tegentreffers. Een 8-0 overwinning op Herentals is voldoende voor Flyers om Amsterdam achter zich te houden. Jacco Borger, Jamie Visser, Hans Kroon (2), Lester Arts, Marco Postma en Erik Landman scoren de goals. Captain Lester Arts neemt een paar dagen later de cup in ontvangst bij de thuiswedstrijd tegen Heist op den Berg, 10-2. John Versteeg heeft drie goals en Erik Landman twee goals en vier assists.

Petr Jezek keert terug bij Geleen. Hij vervangt als import Matt Bruni die vanwege een gebroken enkel de rest van het seizoen gaat missen. Jezek wisselde samen met Marian Uharcek aan het begin van het seizoen van Eaters naar Phantoms Deurne. Laatstgenoemde werd een week eerder al naar huis gestuurd door Phantoms vanwege onprofessioneel gedrag. Jezek speelde eerder al vier seizoenen in Geleen en zou later nog een jaar blijven alvorens hij terug zou keren naar eigen land. Vorig jaar kwam hij nog uit op het vierde niveau in Tsjechiƫ.