Steve Kruize in zijn jongere jaren. Hij maakte later een rentree in Geleen.
Steve Kruize in zijn jongere jaren. Hij maakte later een rentree in Geleen. — © Facebook Steve Kruize

19 november 202007:07

Door Joep Meijsen

Flashback: Steve Kruize is terug

Vijftien jaar geleden keert Steve Kruize terug naar Nederland, tien jaar geleden staat bij Groningen een ex-profvoetballer in de opstelling en laat Eindhoven-verdediger Kevin Young zijn snor staan voor het goede doel. Vijf jaar geleden breidt Tilburg zijn winningstreak in de Oberliga uit naar vijf wedstrijden en klimt op de ranglijst.

15 jaar geleden

maakt Steve Kruize een comeback in het Nederlandse ijshockey. Zes seizoenen na zijn laatste wedstrijd in Nederland, toen in dienst van Amsterdam, is hij door Geleen gecontracteerd. Nederlandse-Canadees Kruize debuteerde in 1993/94 in Nederland bij Nijmegen en speelde daarna ook in Tilburg, in de DEL voor Augsburg, weer bij Nijmegen en dus in Amsterdam.

Sinds zijn laatste wedstrijd werd in het Nederlandse ijshockey regelmatig gespeculeerd over een comeback van de fysiek sterke en makkelijk scorende aanvaller. Heerenveen kondigde in 2003 al aan dat Kruize gecontracteerd was, maar dat liep uiteindelijk op niets uit. De komst van Kruize maakt deel uit van veel wijzigingen bij Eaters Doelman Kyle Stanton wordt aangetrokken als vervanging van de Slowaak Stefan Patak, terwijl verdediger Mark Persick wordt ingewisseld voor Scott Wright.

Ook in Den Haag de nodige beslissingen. De club neemt afscheid van de Canadees Tyler Middlebrook en van de uit Nijmegen afkomstige verdediger Dennis Jonker. Kristoff van den Broek ziet na een proefperiode zelf af van een comeback en de Amerikaanse aanvaller Matt Schulz wordt afgetest. Wel komt de in Oekra√Įne geboren aanvaller Pavel Shtefan alsnog naar Den Haag. Hij werd in het voorjaar al gepresenteerd als aanwinst, maar besloot uiteindelijk in Canada, waar hij speelde en studeerde, te blijven om te wachten op een paspoort.

Kevin Young is de initiatiefnemer van Movember in het Nederlandse ijshockey.
Kevin Young is de initiatiefnemer van Movember in het Nederlandse ijshockey.

10 jaar geleden

is Movember in volle gang, de campagne om ten bate van de strijd tegen prostaatkanker de snor te laten staan. Eindhoven-verdediger Kevin Young is de initiatiefnemer van de campagne in het Nederlandse ijshockey en hij wordt onder meer gesteund door Herentals-coach Andy Tenbult, scheidsrechter Martin de Wilde en Trappers-aanvaller Casey Vanschagen. Eaters-goalie Sami Heinonen laat zijn helm van het vorige seizoen veilen voor het goede doel.

In de Eerste Divisie speelt bij Groningen voormalige profvoetballer Gill Göbel mee. Hij is de zoon van de recent overleden oud-speler Henk Göbel en was als prof in het voetbal actief voor Emmen, Groningen en Veendam en een neef van GIJS-coach Bertil Göbel. Hij stopte onlangs met voetbal bij hoofdklasser WKE. 'Zijn conditie is natuurlijk nog voortreffelijk en hij bleek ook de techniek niet verleerd te zijn, Gill kon meteen op niveau meedoen', aldus Bertil toen in het Dagblad van het Noorden.

Het jeugdopleidingsinstituut CTO krijgt de beschikking over een geavanceerd videosysteem om de coaching te ondersteunen. Daarmee wordt de opleiding fors geprofessionaliseerd naar voorbeeld van de centrale talentopleiding in grote ijshockeylanden. Bondsvoorzitter Joop Vullers gebruikt de gelegenheid om nog eens uit te leggen waarom het CTO zo belangrijk is. ‚ÄėIedere paar jaar wordt de bond door de IIHF helemaal doorgelicht,
waarbij onder meer plannen worden getoetst. Mede door de versterkte
inzet op talentontwikkeling is onze score ten opzichte van de vorige
keer flink verbeterd, waardoor we tot de groep landen gaan behoren die
extra ondersteuning krijgen.'

Trappers in 2015 in actie tegen Duisburg.
Trappers in 2015 in actie tegen Duisburg. — © Wim van Beijsterveld

5 jaar geleden

wordt duidelijk dat Tilburg Trappers een competitief seizoen gaat neerzetten in het eerste jaar op het derde niveau in Duitsland. De club van coach Bo Subr breidt een winning streak uit naar 5 wedstrijden met een 3-4 zege tegen het Essen van Frank Gentges. Ivy van den Heuvel, Diederick Hagemeijer, Kyle Just en Kyle DeCoste scoorden de goals. Trappers klimt hierdoor naar de tweede plaats op de ranglijst.

Doelman Mike Beeren en aanvaller Joey Beeren verlaten het Beneliga-team van Tilburg Trappers en keren terug naar Eindhoven Kemphanen waar ze al in de jeugd speelden. Tegelijkertijd vertrekt doelman Mitchel Hamers bij de Eindhovense ploeg omdat hij het ijshockey niet meer kan combineren met zijn werk.