Nijmegen Emperors kampioen van Nederland in 2006
Nijmegen Emperors kampioen van Nederland in 2006 — © Paul Nicolaassen/IJshockeyfoto.nl

3 april 202114:17

Door Remco

Flashback: titels Emperors, HYS The Hague en triest nieuws uit Amsterdam

In de rubriek ‚ÄėFlashback‚Äô kijkt ijshockeynederland.nl terug wat er vijf, tien en vijftien jaar geleden gebeurde in de Nederlandse ijshockeywereld. Ditmaal met een kampioenschap voor Nijmegen Emperors in 2006 en een titel voor HYS the Hague in 2011. Vijftien jaar geleden namen we ook afscheid van Evert Rison, een bekend gezicht uit het Amsterdamse ijshockey.

Vijftien jaar geleden: Emperors kampioen van Nederland

Op 25 maart 2006 behaalde Nijmegen Emperors verrassend de landstitel. In een knotsgekke finale tegen Heerenveen won Nijmegen de beslissende vijfde wedstrijd in Thialf. Uiteindelijk eindigde elke wedstrijd in deze serie in een zege voor de uitspelende ploeg. Het door Heerenveen in de competitie veroverde thuisvoordeel bleek in de praktijk een nadeel voor de ploeg van Brian de Bruyn. In de beslissende wedstrijd had TJ Caig vijf assists in de wedstrijd, terwijl Steven Johns en Jake Brenk ieder twee goals op hun naam brachten. Voor Flyers scoorden Matt Korthuis en Anton Butochnov. Voor Nijmegen betekende het de achtste landtitel in de geschiedenis van de Keizerstad.

Nijmegen scoort in de beslissende vijfde wedstrijd in Thialf in 2006
Nijmegen scoort in de beslissende vijfde wedstrijd in Thialf in 2006 — © Paul Nicolaassen/IJshockeyfoto.nl

Vijftien jaar geleden: Evert Rison

Vanuit Amsterdam kwam het trieste nieuws dat de in de Nederlandse ijshockeywereld zeer bekende Amsterdamse materiaalman Evert Rison is overleden. De marktkoopman was bijna achttien jaar actief voor het Amsterdamse ijshockey. Rison was al geruime tijd ziek. Dit jaar kon Rison, die zowel de hoogte- als dieptepunten van het Amsterdamse ijshockey in de afgelopen twintig jaar van dichtbij meemaakte, door de gevolgen van kanker zijn werk al niet meer uitvoeren. Hij verzorgde de materialen van een hele generatie ijshockeyers in Amsterdam.

Evert Rison, jarenlang materiaalman in Amsterdam
Evert Rison, jarenlang materiaalman in Amsterdam — © Paul Nicolaassen/IJshockeyfoto.nl

Tien jaar geleden: Nederland U18 begint sterk aan WK en tsunami in Japan

Het Nederlands team onder 18 jaar won ook zijn tweede duel tijdens het WK in Oekra√Įne met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. Tegen Litouwen werd het 3-4 in het voordeel van Oranje. Danny Donders van Eindhoven High Techs had met drie doelpunten, waaronder de winnende goal in de derde periode, een belangrijk aandeel in de zege. Tom Marx scoorde de andere Nederlandse treffer. Oranje verspeelde een 0-3 voorsprong, voordat acht minuten voor tijd toch nog de winnende goal viel. Eerder won Oranje de eerste wedstrijd met 2-1 van China.

De Nederlandse IJshockeybond heeft de internationale federatie om toestemming gevraagd om met een speciale patch op het shirt te mogen spelen tijdens het WK in april om steun te betuigen aan de collega's uit Japan. Dat land trok zich terug van het WK in Boedapest, waar ook Nederland aan deelneemt. Japan trok zich terug als gevolg van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami die het land trof. Hierbij zijn ook bij het Japanse ijshockey betrokken mensen om het leven gekomen. Nederland vroeg de IIHF ook om rekening te houden met deze bijzondere omstandigheden. ‚ÄėDegradatie van Japan is dan ook niet de juiste oplossing voor de ijshockeysport‚Äô, meldde toenmalig voorzitter Joop Vullers. De ijshockeybond heeft intussen contact gehad met het bestuur van de Japanse ijshockeyfederatie om medeleven uit te spreken.

Tien jaar geleden: Oranje-sterren in college

Tien jaar geleden speelden een aantal jonge jongens nog in Noord-Amerika voordat ze uitgroeiden tot nationale sterren. Mitch Bruijsten en de Alaska-Anchorage Seawolves werden in de halve finales van de WCHA play-offs uitgeschakeld door Colorado College, het Quinnipiac van Mike Dalhuisen werd in de play-offs van de ECAC door Cornell verslagen in overtime in de beslissende derde wedstrijd, terwijl Miami University met Steve Mason de eindronde om het kampioenschap bereikte, maar daar verloor van de University of New Hampshire. Miami was als eerste geplaatst. Nardo Nagtzaam legde met de Alexandria Blizzard uit de NAHL beslag op de eerste plek in de Central Division. Tegenstander van de Blizzard in de eerste ronde van de play-offs zijn de Bismarck Bobcats.

Foto: Mike Dalhuisen in het shirt van Quinnipiac

Flashback Dalhuisen 2011 college

Tien jaar geleden: Den Haag kampioen van Nederland

Op 25 maart 2011 behaalde Hijs Den Haag de landstitel. In de vijfde wedstrijd won Den Haag met 5-4 van Tilburg Trappers en won daarmee de finaleserie overtuigend met 4-1. Tilburg kwam sterk uit de startblokken en nam een 0-3 voorsprong na goals van Pippo Limnell, Robbert Maas en Benoit Doucet. De thuisploeg herstelde zich van de zwakke start en kwam in de eerste periode nog op gelijke hoogte met goals van Josh Mizerek, Levi Houkes en Phil Aucoin. Aan het einde van de tweede periode kwam Den Haag voor het eerst op voorsprong dankzij Alan van Bentem. Niet veel later stond het sterrenduo T.J. Caig en Phil Aucoin aan de basis van de 5-3. Zij kregen de assists op hun naam en verdediger Mike Burgoyne schoot de puck binnen. De derde periode werd nog heel spannend na de 5-4 van Josh Liebenow maar Tilburg kreeg de gelijkmaker niet meer op het scorebord. Daardoor kreeg captain Josh Mizerek kreeg de beker overhandigd door NIJB-voorzitter Joop Vullers.

Josh Mizerek viert de titel voor HYS op 25 maart 2011
Josh Mizerek viert de titel voor HYS op 25 maart 2011 — © Fintan Planting

Vijf jaar geleden: Trappers op weg naar titel in Oberliga

Tilburg Trappers behaalde op Tweede Paasdag in 2016 op overtuigende wijze de halve finales van de play-offs in de Oberliga. Het team van Bohuslav Subr won met 1-6 in Landshut en won daardoor de best-of-five-serie met 3-1. Ivy van den Heuvel had twee goals, Mitch Bruijsten een goal en twee assists en Kyle Just drie assists in de ontmoeting. De overige doelpunten kwamen op naam van Jordy van Oorschot, Maarten Brekelmans en Danny Stempher.

Op 1 april 2016 won Trappers ook de eerste wedstrijd in de halve finale tegen EC Peiting. Binnen drie minuten stond Tilburg al met 2-0 voor door goals van Kyle DeCoste en Kyle Just. 2350 toeschouwers in Stappegoor zagen daarna Brad Miller wat terugdoen namens Peiting met een fraaie solo: 2-1.

De tweede periode was daarna grotendeels voor Peiting. De ploeg raakte het ijzerwerk naast Meierdres. De ploeg liet Trappers het spel maken en richtte zich vervolgens op het verstoren van de aanval en de snelle transitie richting het doel van Tilburg. De penaltykill van Trappers slaagde er vroeg in de periode in een langere periode met drie spelers te overleven, maar een counter enkele minuten voor het tweede rustsignaal werd Trappers fataal. Ty Morris stuurde Ben Warda alleen richting het doel en de Amerikaan rondde simpel af: 2-2. Overtime moest uiteindelijk de beslissing brengen en daarin zorgde Mitch Bruijsten voor de beslissing

De andere halve finaleserie begon met een sensationeel duel in Regensburg. Voor bijna vijfduizend toeschouwers liep de thuisclub uit naar een 4-0 voorsprong tegen Bayreuth. In de slotminuut stond Regensburg nog met 6-4 voor, maar met de goalie van het ijs slaagde Bayreuth erin twee keer te scoren en overtime af te dwingen. Regensburg miste in de overtime een penaltyshot en uiteindelijk was het Fedor Kolupaylo die de sensatie voor Bayreuth compleet maakte, 6-7.

Mitch Bruijsten na zijn treffer tegen EC Peiting
Mitch Bruijsten na zijn treffer tegen EC Peiting — © Wim van Beijsterveldt/2112-Fotografie