Flashback Logo

23 maart 202008:23

Door Joep Meijsen

Flashback: Vierde titel op rij Bulldogs, Postma belangrijk voor Devils en vijftiende landstitel voor Trappers

Een nieuwe terugblik op wat er vijf, tien en vijftien jaar geleden gebeurde deze week in het Nederlandse ijshockey. Amsterdam Bulldogs sleept vijftien jaar geleden de vierde titel op rij binnen, tien jaar geleden scoort Marco Postma twee keer in het eerste finaleduel van Nijmegen tegen Tilburg en vijf jaar geleden wint Trappers hun vooralsnog laatste landskampioenschap. Diederick Hagemeijer scoort het beslissende penaltyshot.

Ron Berteling als succescoach bij Amsterdam.
Ron Berteling als succescoach bij Amsterdam. — © Ronald Goudberg

15 jaar geleden

De finale om het kampioenschap van Nederland is beslist. Amsterdam Bulldogs is voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland. Een overwinning in eigen huis met 6-3 tegen Heerenveen was voldoende om het kampioenschap binnen te slepen. Doug Stienstra zette Bulldogs weliswaar vroeg op voorsprong, maar Erik Landman zorgde ervoor dat zijn ploeg na 20 minuten op voorsprong stond. De huidige co-commentator van Flyers Live TV schoot eerst een losvallende puck in de bovenhoek en rondde vervolgens een pass van Oleg Timchenko vlekkeloos af.

Het waren de topspelers van Amsterdam die de ploeg daarna over het dode punt hielpen. Tommie Hartogs zorgde voor de gelijkmaker en Trevor Sherban zette Bulldogs opnieuw op voorsprong. Flyers sputterde via een treffer van Matt Korthuis nog een keer tegen door de puck vanuit de draai achter Mark McArthur te prikken. In de slotfase van het duel maakte Amsterdam alsnog het verschil. Lamonte Polet zette de hoofdstedelijke ploeg op voorsprong, Mark Bultje zorgde voor de marge en Tommie Hartogs veegde met een empty netgoal alle twijfels van tafel.

Het was de afsluiting van een bijzonder seizoen voor Amsterdam, waarin uiteindelijk met slechts een beperkte selectie het einde van het jaar werd gehaald. 'Als je bedenkt wat we allemaal hebben meegemaakt, is dit mentaal de mooiste titel. Met alle problemen die we hebben gehad, met twaalf spelers doorgegaan. Hulde aan de jongens die zijn gebleven en die dit kampioenschap hebben meegemaakt', zei Chris Eimers na de wedstrijd.

Bij Heerenveen was er berusting na het verlies. Erik Landman: 'Erg jammer. Maar kansloos zijn we zeker niet geweest in deze serie. Ik ben van mening dat we elke wedstrijd flink partij hebben geboden. De ervaring van Amsterdam heeft de doorslag gegeven en de klasse van het duo Bultje en McArthur. Naar mijn mening hebben deze twee spelers het verschil gemaakt. Bij Bultje heb je soms het gevoel dat hij niet actief meedoet aan het spel. Totdat hij voorbij komt razen en een van zijn raketten afvuurt op het doel.'

Ook doelman Marcel Nijland kon niet anders dan het verlies accepteren.'Willen wij Amsterdam verslaan dan moet alles kloppen bij ons en moeten we een portie geluk erbij hebben. Dit hebben we niet gehad ondanks dat we niet slecht gespeeld hebben. Amsterdam heeft weliswaar een krappe selectie maar iedereen bij hun kan scoren. Zelfs de verdedigers van Amsterdam hebben scorend vermogen. Daar konden we niet tegen op.'

Ander nieuws in 2005:

Het Nederlands team onder 18 jaar sluit het WK in Estland af met een derde plaats en speelt derhalve volgend jaar weer in Division II. Nederland leed een dikke nederlaag tegen Zuid-Korea, 2-11, verliest nipt van gastland Estland en boekt een ruime 7-0 zege op Spanje. Tony Demelinne eindigt met vier goals en drie assists op de vierde plaats in het topscorersklassement. Steve Mason en Ivy van den Heuvel halen ook de top tien van het toernooi. Jeffrey Schiedon is met 51 strafminuten de op Ă©Ă©n na meest bestrafte speler van het toernooi.

Bondscoach Doug Mason vraagt de als hoofdcoach in de Eredivisie gedebuteerde Alexander Jacobs om hem te assisteren tijdens de voorbereiding op het WK in Eindhoven. De voorbereiding hierop begint later deze week met een tweedaags trainingskamp in Eindhoven.

Devils Postma Juich Fpo1 190310

10 jaar geleden

De finaleserie om het kampioenschap van Nederland is maar net begonnen. Nijmegen Devils en Tilburg Trappers staan tegenover elkaar in de finale en Devils slaat de eerste slag met een 5-1 overwinning. Marco Postma had twee goals en een assist voor Nijmegen.

Die assist had hij op het openingsdoelpunt van Jason Baglic die de puck langs de Tilburgse doelman Yutaka Fukufuji wist te prikken. De ploeg van coach Chris Eimers zag Tilburg op de powerplay nog dichtbij de gelijkmaker komen, maar speelde daarna een dominante tweede periode. Kevin Bruijsten zorgde voor de 2-0, Postma rondde daarna met een snoeihard schot een pass van Baclig af en tenslotte profiteerde Doug Orr van uitstekend voorbereidend werk van Phil Aucoin: 4-0.

Dit leverde Ian Meierdres een minuutje speeltijd op. Fukufuji leek na de vierde Nijmeegse treffer van het ijs te worden gehaald, maar keerde na een minuut weer terug. In de slotperiode deed Daryl Bat nog iets terug namens Tilburg, maar herstelde Marco Postma vervolgens de marge.

Ander nieuws in 2010:

De NIJB reikte de individuele prijzen van het seizoen voorafgaand aan het eerste duel tussen Nijmegen en Tilburg alvast uit. Ronald Wurm van Den Haag won de Frans Henrichs Bokaal als meest waardevolle Nederlandse speler in de competitie. Sami Heinonen van Geleen werd gekozen tot beste doelman en ook de prijs voor de beste verdediger kwam in Geleen terecht. De Sloveen Ziga Svete won deze. Daryl Bat van Tilburg nam de prijs voor de topscorer van de competitie in ontvangst en Debby Hengst werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter.

Het WK in Tilburg heeft een eigen mascotte, zo wordt bekendgemaakt. De Nederlandse IJshockeybond introduceert Tippy, die moet helpen bij de kaartverkoop en tijdens het wereldkampioenschap de sfeer in het stadion moet verhogen.

Div Wurm Henrichs Bokaal 0910
Wc2010 Tippy Mascotte Generic

5 jaar geleden

De finaleserie tussen Tilburg en Heerenveen gaat naar een beslissende wedstrijd toe. Heerenveen dwingt in eigen huis een zesde duel af in de finaleserie. Flyers kende de best mogelijke start van de wedstrijd. Al na 24 seconden zorgt Marcel Kars, in zijn enige seizoen in Heerenveen, voor het openingsdoelpunt. Iets meer dan een minuut later is het Diederick Hagemeijer die vanuit de rug van een tegenstander wegschaatst en Martijn Oosterwijk weet te verschalken, 1-1.

Opvallend genoeg blijft het daarbij, hoewel Flyers het grootste deel van de wedstrijd een overwicht had. De beslissing valt uiteindelijk met nog iets meer dan negen minuten op de klok. Giovanni Vogelaar, afgelopen seizoen actief in Oostenrijk, vuurt de puck vanaf de blauwe lijn hoog het doel in en weet een sterke Ian Meierdres te kloppen. De twee teams gaan terug naar Tilburg, waar Trappers in eigen huis een tweede 'championship-point' heeft.

Daar kroont Diederick Hagemeijer zich tot de grote held aan Tilburgse kant door het beslissende penaltyshot te scoren en zo het vijftiende kampioenschap uit de geschiedenis van de club te winnen. Het is vooralsnog ook het laatste landskampioenschap voor Tilburg. Het volgende seizoen stapte Tilburg min of meer noodgedwongen over naar de Oberliga in Duitsland, maar daarover meer in volgende edities van de Flashback. Op het moment van deze wedstrijd zouden echter nog Tilburg Ă©n Heerenveen de overstap maken naar Duitsland.

In een uitverkocht Stappegoor zette Steve Mason Trappers al binnen een minuut op voorsprong. De ploeg bleef daarna druk uitoefenen op het doel van Martijn Oosterwijk en werd na tien minuten spelen beloond als Ivy van den Heuvel een rebound binnenprikt. Flyers slaat echter snel terug. De Canadese verdediger Brandon Greenside schoot op de powerplay en Mitch Bruijsten zorgde voor de deflectie waardoor Meierdres geklopt werd.

Ook in de tweede periode komt Tilburg het beste uit de startblokken. Tijdens een powerplay is het Mickey Bastings die voor de 3-1 zorgt, maar weer is het Greenside die met een schot de aansluitingstreffer inleidt. Deze keer heeft hij geen deflectie nodig. Via Brad Snetsinger blijft Trappers echter op kampioenskoers, 4-2 na twee periodes. De derde periode is daarna voor Heerenveen dat via Mitch Bruijsten weer aansluiting vindt, waarna Josh Prudden zeven minuten voor tijd via de benen van een Tilburgse verdediger raakschiet.

Penaltyshots moeten de beslissing brengen. Als Flyers wint, komt er een zevende duel. Meierdres staat echter alleen een treffer van Marco Postma toe, terwijl voor Trappers Steve Mason en Diederick Hagemeijer succesvol zijn. Kampioenschap Trappers.

Ander nieuws in 2015:

Den Haag is de kampioen in de Eerste Divisie. Vrijdagavond werd tegen Nijmegen voor ruim drieduizend toeschouwers in eigen huis een 4-3 overwinning geboekt. Alan van Bentem, Marco Bommezijn, Bas Britstra en Ben Rurup waren de doelpuntenmakers namens Den Haag. Nijmegen sloeg terug via twee keer Jesse Hendriks en een goal van Willem Gloudemans. De eerste wedstrijd was door Nijmegen gewonnen na penaltyshots.

Het betekende de laatste wedstrijd op niveau voor Manitas Demelinne. De 41-jarige aanvaller hangt zijn schaatsen aan de wilgen om zich onder meer te gaan richten op zijn nieuwe ijshockeywinkel. Demelinne speelde in de Eredivisie voor Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en was de laatste jaren een van de dragende spelers van het Eerste Divisie-team in Den Haag.

Ook in de promotiedivisie is een kampioen gekroond. In de finale won Utrecht met 10-3 van het tweede team van Den Bosch. Bart van Roosmalen scoorde drie keer namens Utrecht, Justin Evers drie keer voor Den Bosch. Stef Overweg, Ivo Beulen en Justus Bos hadden ieder twee treffers voor Dragons, dat nu in principe promoveert naar de Eerste Divisie, afhankelijk van de herindeling van het Nederlandse ijshockey.

Kevin Bruijsten heeft het seizoen in Amiens afgesloten met een nederlaag in de play-offs tegen Gap. Voor de aanvaller van Oranje was het een succesvol seizoen. Hij speelde in reguliere competitie, beker en play-offs in totaal 40 wedstrijden, waarin hij twintig goals voor zijn rekening nam en 23 assists voor meer dan een punt per wedstrijd gemiddeld. Barry Smith, ex-Tilburg, was de coach van Les Gothiques de Amiens.

Trappers Hagemeijer Kampioen 2015