Beneliga logo 2015

20 maart 201622:53

Flyers dwingt beslissend duel af

Heerenveen heeft zondagmiddag in eigen huis het tweede duel in de finaleserie tegen Herentals met 6-3 gewonnen en dwingt daarmee een beslissende derde wedstrijd af om de titel in de BeNeLiga.

afloop van de wedstrijd nam Flyers de kampioensbeker in ontvangst die hoort bij de eerste landstitel sinds 1984. Een titel die werd veroverd door de plaatsing voor de finale tegen een Belgische tegenstander. Waar de uitreiking van zo'n cup normaal de inleiding vormt voor champagne en festiviteiten bleef de blijdschap nu beperkt. Geen wonder, want Flyers moet dinsdag aan de bak om de échte hoofdprijs in de wacht te slepen: het kampioenschap in de BeNeLiga.

De kater van het verspelen van een ruime voorsprong op zaterdagavond, gevolgd door een lange terugreis was Flyers niet echt aan te zien in de wedstrijd. De ontmoeting had alles wat van een play-offwedstrijd mag worden verwacht. Spanning, chaos, controversie en enkele prachtige doelpunten. Het lukte Flyers deze keer wel om de voorsprong vast te houden, waardoor de beslissing dinsdag moet vallen.
Een hoofdrol in de wedstrijd was weggelegd voor Marco Postma. De inmiddels 32-jarige aanvaller speelde voor 2500 toeschouwers gedreven en doeltreffend. Zijn belangrijkste moment kwam anderhalve minuut voor tijd. Flyers stond met 4-3 voor en Herentals bereidde het slotoffensief voor. Tijdens een tegenstoot van Flyers kregen de Friezen echter een penaltyshot, dat door de voormalige speler van onder meer Nijmegen en Den Haag met vaardigheid werd geconverteerd.

Daarmee was het 5-3 en de treffer in het lege net van Brent Janssen zorgde niet veel later voor de zesde Friese goal en een ruime overwinning. Dat doet echter niet geheel recht aan het spelbeeld. Herentals was in delen van de wedstrijd dominant, maar Flyers counterde sterk en ging over de zestig minuten efficiënter met de kansen om. De Friezen hadden bovendien in Sjoerd Idzenga een doelman die enkele belangrijke saves maakte. Hyc had wel de pech dat een treffer werd afgekeurd vanwege een voortijdig fluitsignaal.

Hyc was de betere ploeg in de eerste periode, maar Flyers scoorde het enige doelpunt. Pippo Limnell Finocchiaro schoot raak vanaf de blauwe lijn. Een mooi uitgevoerde aanval vroeg in de tweede periode zorgde voor het tweede doelpunt. Marco Postma had de beslissende pass, Tony Demelinne zorgde voor de afronding, alvorens Mitch Morgan op de rebound tegen wist te scoren. Het was de vijfde powerplay voor Herentals in de wedstrijd en de eerste waarin de ploeg succesvol was.

Flyers herstelde de marge met nog enkele minuten te gaan in de tweede periode. Ronald Wurm zorgde voor de prima pass van achter het doel en Marco Postma profiteerde. Toen Aldo van Aalderen er acht minuten voor het einde 4-1 van maakte, leek dat een vroege beslissing. Direct vanuit de face-off was het echter Bryan Kolodziejczyk die raakschoot en dus de meegereisde fans uit Herentals weer hoop bood op het binnenslepen van de titel op zondagavond.

Niet veel later werd het zelfs 4-3 via een frommelgoal van Jordy van Dyck. Flyers protesteerde fel tegen deze goal die leek te zijn gescoord met een aantal spelers in de crease, maar deze keer had Herentals het geluk wel aan zijn zijde en werd alles in positie gebracht voor een zinderende slotfase die uiteindelijk via het penaltyshot van Postma werd beslist.

Dit betekent dat het BeNeLiga-seizoen nog enkele dagen duurt. Dinsdagavond om 20.00 uur valt in Herentals de beslissing over wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.