Flyers thialf fisheye 1112

14 november 201309:29

Door Joep Meijsen

Flyers haalt Galbraith en Houkes

Heerenveen heeft twee spelers toegevoegd aan de selectie. Het gaat om de 31-jarige Canadees Jade Galbraith en de deze week bij Den Haag vertrokken international Levi Houkes. De club ontbindt tevens het contract van Bert van den Braak.

Galbraith was de afgelopen jaren een veelscorende speler op het hoogste niveau in het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor was hij actief in Duitsland en speelde hij voor een aantal teams in de ECHL. Dit jaar zou hij voor de Arizona Sundogs in de CHL gaan spelen, maar hij komt dus uiteindelijk in Heerenveen terecht.

De afgelopen twee jaar kwam hij uit voor Braehead Clan op het hoogste niveau in de UK. In 45 wedstrijden was hij vorig jaar goed voor 18 goals en 25 assists. Het jaar daarvoor zelfs 38 goals en 63 assists in 58 wedstrijden, waarmee hij topscorer van de liga was. Galbraith kwam ook drie seizoenen uit voor Nottingham Panthers. In totaal speelde hij 278 wedstrijden op het hoogste niveau in de UK, waarin hij gemiddeld 1,44 punt per wedstrijd voor zijn rekening nam.

Galbraith is een ervaren prof, die in het seizoen 2002-03 zijn debuut maakte op profniveau bij de Atlantic City Boardwalk Bullies in de ECHL. In dat jaar won hij meteen het kampioenschap in de liga. In 2006-07 werd hij gekozen tot beste speler in de Duitse Oberliga tijdens een jaar in Riessersee. Dit leverde hem nog kortstondige promotie naar de DEL op. In 2011-12 werd hij nog gekozen tot Player of the Year in het Verenigd Koninkrijk.

Levi Houkes heeft met Heerenveen al snel weer een nieuwe club gevonden na zijn vertrek bij Den Haag. De international kon daar niet meer door één deur met coach Dave Hyrsky. Bij Flyers wordt Houkes weer herenigd met Chris Eimers, onder wiens leiding de aanvaller enkele jaren geleden in Nijmegen het landskampioenschap won.

Tegelijk neemt Flyers weer afscheid van Bert van den Braak. De voormalige international poogde een comeback te maken na een jaar afwezigheid met blessureleed. Volgens Flyers heeft Van den Braak echter zijn oude niveau nog niet gehaald. 'We vinden het een vervelend besluit. We hebben veel respect voor Bert zijn inzet, maar zijn huidige niveau past op dit moment niet bij ons ambitieniveau, aldus voorzitter Henk Hoekstra op de site van de club.

Houkes speelt komende vrijdag bij Flyers al mee in de wedstrijd tegen Herentals. Galbraith zal dan nog ontbreken in de opstelling, hij is nog niet speelgerechtigd.