PJH 1979

22 maart 201923:41

Door Joep Meijsen

Flyers na penaltyshots op voorsprong

Unis Flyers Heerenveen hield vrijdagavond het thuisvoordeel vast in de finaleserie om het kampioenschap in de Beneliga door Herentals te verslaan. Makkelijk ging het echter niet, pas na een lange serie penaltyshots viel de beslissing. Ronald Wurm scoorde de beslissende penalty in een thriller van een wedstrijd.

Pas in de negende ronde van de penaltyshots viel de beslissing. Herentals stuurde voor de vijfde keer Kyle Brothers het ijs op. De 25-jarige Canadees had drie van zijn eerste vier pogingen geconverteerd, maar werd voor de tweede keer gestopt door Sjoerd Idzenga. Daarna zette Ronald Wurm het feest op de tribunes in gang door zijn derde binnen te schieten. Drie keer mikte hij van dichtbij raak door gebruik te maken van de ruimte die Kevin van Looveren open hield.

Daarmee kwam een einde aan een wedstrijd die weer bijzonder spannend was. De minst gepasseerde defensie tegen de meest scorende ploeg van de Beneliga. De nummers één en twee van de reguliere competitie. De twee eerdere wedstrijden tussen de teams eindigden in overtime, vanavond gingen de teams nog een stapje verder en waren dus penaltyshots nodig om uitkomst te bieden.

Foto's: Pieter-Jord Hovenga

PJH 1854

Powerplaygoals

Heerenveen en Herentals speelden een wedstrijd waarin Flyers de eerste periode grotendeels domineerde, maar er niet in slaagde om op een beslissende voorsprong te komen. Daarna ontstond een tactische wedstrijd, waarin beide teams elkaar weinig ruimte gaven. Flyers stond defensief solide en gaf slechts een beperkt aantal kansen weg. Aan de andere kant van het ijs ontworstelde Hyc zich na een kwartier van het openingsoffensief van Flyers en maakte het Heerenveen lastig in de opbouw.

De beide goals vielen dan ook op de powerplay. In de eerste periode had Flyers maar seconden nodig in de eerste situatie met een man meer om raak te schieten. Ronald Wurm haalde de trekker over na de gewonnen face-off. De gelijkmaker viel in de tweede periode en werd van dichtbij gescoord door Kyle Brothers. Daarmee waren ook meteen twee van de hoofdrolspelers in de latere serie penaltyshots genoemd.

Sjoerd Idzenga speelde ook een belangrijke rol. De doelman van Flyers stopte in de slotminuut van de reguliere speeltijd Ben Vercammen die een gevaarlijke rebound voor zijn stick kreeg. In de overtime waren er weinig kansen, waardoor de serie penaltyshots de beslissing moest brengen.

PJH 1704

Penaltyserie

Marco Postma mocht als eerste het ijs op, maar zag zijn inzet gestopt. Het antwoord van Kyle Brothers was wel succesvol met een droog schot in de hoek. Adam Bezak zette Flyers op gelijke hoogte door om Kevin van Looveren heen te schaatsen, waarna Mitch Morgan de controle over de puck verloor voor hij tot een schot kwam. De inzet van Tony Demelinne werd gestopt, waarna Idzenga zijn stick tegen de puck kreeg bij de poging van Preston Shupe.

De serie ging verder met een poging van Todd Ratchford die door de benen raakschoot. Vincent Morgan antwoordde met een backhander in het doel.Wurm zette Flyers op matchpoint met een prima schot, maar Emiel Goris bleef extreem cool om de serie de verlenging in te duwen. Daarin was het eerst een duel tussen Kyle Brothers en Adam Bezak, waarna Wurm de rol van Bezak overnam en de beslissing forceerde.

PJH 2012

Voorsprong

Daarmee pakt Flyers voor 2150 toeschouwers de winst in de eerste wedstrijd van de best-of-five. Zondag gaat de serie verder in Herentals. Vanavond was ook de laatste wedstrijd voor Debbie Hengst op het hoogste niveau in Nederland. Na een loopbaan van een kwart eeuw hangt ze haar fluit aan de wilgen. Ze werd in Thialf met een donderend applaus beloond voor haar indrukwekkende staat van dienst.