Flyers Hijs Final Four Limnell schot 02 2017

19 maart 201700:39

Flyers na thriller op voorsprong in finale

De eerste ontmoeting tussen Heerenveen en Den Haag in de finale van de Beneliga werd onverwacht een thriller van jewelste. Uiteindelijk had de thuisclub in Thialf overtime nodig om de Haagse ploeg te verslaan.

Unis Flyers Heerenveen - Hijs Hokij Den Haag

De Haagse ploeg verdient een enorme pluim voor de manier waarop het team op zaterdagavond in een met 2400 toeschouwers prima gevulde ijshal in Heerenveen terugkwam van 3-0 achter tot 3-3. In de slotminuten, met de goalie van het ijs en een powerplay schoof Raymond van der Schuit de puck op tijd af naar Alan van Bentem die de gelijkmaker op zijn naam bracht.

Met nog maar veertien seconden te gaan in de reguliere speeltijd ontving verdediger Jeff Smith, tot zijn eigen frustratie, een straf wegens tripping waardoor Heerenveen met een powerplay aan de overtime kon beginnen. Na een wat matig begin combineerden Pippo Limnell en Tony Demelinne dusdanig dat Kevin Nijland in stelling kon worden gebracht voor het winnende doelpunt.

De vreugde in Thialf was enorm, de teleurstelling in het Haagse kamp groot. De ploeg van Chris Eimers slaagde er in het tweede deel van de wedstrijd in om de ontmoeting op zijn kop te zetten. Flyers leek lange tijd op een eenvoudige overwinning af te stevenen in de eerste wedstrijd van de best-of-five. Na een wat rommelige openingsfase opende Yan Tucotte na bijna tien minuten de score. Zijn dwarrelschot landde achter doelman Fabian Schotel.

Amper drie minuten later was het weer raak. Ronald Wurm schoot vanuit de pols raak na goed voorbereidend werk van Niels van der Vossen en Valentijn Bouten. Daarmee stond de absolute topfavoriet in deze serie keurig op 2-0. Toen Tony Demelinne er na een minuut spelen in de tweede periode zelfs 3-0 van maakte, leek het een gespeelde wedstrijd

Daarbij was echter niet gerekend op de powerplay van Den Haag, die in het tweede deel van de ontmoeting ineens begon te lopen. Met Turcotte op de strafbank wegens slashing scoorde Ben Rurup na een prima combinatie de eerste Haagse goal. Kort daarna werd Marco Postma naar de strafbank gestuurd en was het een combinatie uit het boekje tussen Filip Martinec en Jeffrey Melissant die Jasper Kick in staat stelde de aansluitingstreffer binnen te schieten.

Hoewel Flyers in het restant van de wedstrijd genoeg mogelijkheden had om het duel voortijdig te beslissen, twee keer werd het ijzerwerk geraakt en twee keer reageerde Schotel goed bij 1-op-1-kansen van Marco Postma, bleef de Friese voorsprong lang in stand. Tot een reeks straffen in de overtime de situatie opleverde dat Den Haag met de keeper van het ijs een 5 op 3-powerplay had en die via Van Bentem afrondde. Uiteindelijk was het echter dus Flyers dat als laatste lachte.

Zondag om 18.00 uur gaat de finaleserie verder in Den Haag. Daar komen naar verluid tegen de drieduizend toeschouwers kijken of de Haagse ploeg terug kan slaan of Flyers een volgende stap zet richting de hoofdprijs in het seizoen.