25 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Flyers naar de play-offs

De eerste beslissing van het laatste speelweekeinde is gevallen. Heerenveen Flyers heeft de laatste twijfels uit de weg geruimd en plaatst zich dankzij een 5-7 overwinning in Amsterdam definitief voor de play-offs. Brian Ballman had vijf goals en een assist in de wedstrijd.

Voor Amsterdam was de uitslag minder plezierig. De nieuwste aanwinst Chad Euverman stond voor het eerst op de sheet, terwijl ook Tommie Hartogs terugkeerde op het ijs. De bondscoach concentreerde zich het grootste deel van het seizoen op zijn rol als coach bij Amsterdam. Toch leed de ploeg zaterdagavond de zesde wedstrijd van de laatste zeven, waardoor Amstel Tijgers het thuisvoordeel in de play-offs verspeelde en waarschijnlijk met een minder positief gevoel de 'post season' ingaat.

Daar zag het na tien minuten spelen echter niet naar uit. Amsterdam stond met goed en enthousiast ijshockey op een ruime 3-0 voorsprong tegen een Heerenveen dat met een beperkte selectie was afgereisd naar Amsterdam. Tommie Hartogs, Leo van den Thillart en Jamie Schaafsma scoorden de Amsterdamse treffers.

De avond werd echter voor Amsterdam verpest door de Brian Ballman-show. De laatste weken weet de geboren Canadees het net al vaak te vinden, maar zaterdagavond bereikte zijn persoonlijke seizoen een hoogtepunt met vijf goals en een assist. Daarvan scoorde hij er twee in de eerste periode, zodat Flyers terugkwam in de wedstrijd. Casey Bartzen zorgde ervoor dat de pauze zelfs weer met een gelijke stand werd bereikt.

Ballman trof nog twee keer doel in de tweede periode, zodat Flyers ineens ruim op voorsprong kwam. Deze werd in de derde periode niet meer uit handen gegeven. Weliswaar wisten Bohuslav Subr en Matt Korthuis te scoren namens Amsterdam, maar via treffers van Casey Bartzen en natuurlijk weer Brian Ballman hield de formatie uit Friesland de tegenstander op afstand.

Daarmee bekroont Heerenveen de inhaalrace die werd ingezet na de vervanging van Brian de Bruyn door Alex Andjelic met een plek in de play-offs. Het is nog afwachten wie de tegenstander wordt, Geleen of Tilburg. Dat wordt op de slotdag van de competitie beslist. Dan weet ook Amsterdam tegen wie de ploeg moet aantreden.