Div Fred de Wit glove

12 januari 201423:28

Door Joep Meijsen

Fred de Wit naar Guinness Book of Records

De notaris constateerde tijdens de wedstrijd geen onregelmatigheden, waardoor Fred de Wit nu zo goed als officieel de oudste ijshockeyer ter wereld is. De recordpoging van de 78 jaar en 89 dagen oude doelman trok veel interesse op zondag.

De uitslag van de wedstrijd, 18-4 voor de Gladiators tegen Eindhoven, deed niet ter zake. Alle aandacht in het Nijmeegse Triavium was gericht op het doel van de Nijmeegse ploeg, waar Fred de Wit zijn net met verve verdedigde. Een cameraploeg van het jeugdjournaal volgde de hele dag de kleinkinderen van de in Den Haag geboren doelman en de regionale en lokale media waren op voor ijshockey ongekende schaal uitgerukt. De bekendste ijshockeyer van Nederland is voorlopig ook de oudste.

Vier goals moest De Wit dus incasseren, maar dat deed niet ter zake in de wedstrijd waar enkele honderden toeschouwers op af waren gekomen. Het draaide allemaal om het record. Derhalve moest De Wit regelmatig zijn masker afdoen om aan de notaris te laten zien dat hij daadwerkelijk in het doel stond. De hele wedstrijd werd bovendien opgenomen op video. Het bewijsmateriaal en de verklaring van de notaris worden nu opgestuurd naar Londen voor daadwerkelijke vermelding in het Guinness Book of Records.

Na het eindsignaal begonnen de huldigingen echter direct. Zo ontving de doelman van zijn eigen ploeggenoten een nieuw shirt met het nummer 78. Dat moet straks worden voorzien van een badge van het recordboek. De Nederlandse IJshockeybond had een bestuurslid gestuurd om een ingelijst goalie-shirt van het Nederlands team te overhandigen, natuurlijk was er vast een oorkonde en zelfs tegenstander Eindhoven had cadeaus meegebracht voor zowel De Wit als diens echtgenote.

Het begon met wat grappen in de kleedkamer na een wedstrijd in Den Bosch en eindigt dus met een daadwerkelijk record. Voor wat betreft De Wit is zijn record nog zeker niet het einde. ‚ÄėIk ben van plan nog jaren te blijven spelen‚Äô, zei hij na afloop van de wedstrijd.