48974837127 E25Dc1E56E K

29 februari 202000:12

Door Joep Meijsen

Friday roundup: Zoetermeer uitgeschakeld, Nijmegen en Geleen naar play-offs, Trappers verliest in Hamburg

In de Beneliga werden vrijdagavond de nodige kaarten geschud. Door het verlies van Zoetermeer in Den Haag hebben Nijmegen en Geleen zich definitief geplaatst voor de play-offs. Eaters won zelf met dikke cijfers in Tilburg, terwijl Nijmegen nipt verloor van Herentals. In de Oberliga Nord leed Trappers een tweede nederlaag op rij.

Hamburg Crocodiles - Tilburg Trappers 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

Tilburg Trappers leed vrijdagavond in de Oberliga Nord een ongebruikelijke tweede nederlaag op rij. Tilburg ging tegen Hamburg Crocodiles met 3-1 onderuit, ondanks een ruimschoots overwicht in aantal schoten op doel. Dominik Lasscheit scoorde twee keer voor Crocodiles, terwijl ook Yannis Walch tot scoren kwam. Het enige Tilburgse doelpunt kwam van de stick van Bartek Bison en vormde in de slotminuut van de tweede periode de aansluitingstreffer.

De uitslag heeft voor Trappers geen consequenties. De ploeg stelde enkele weken geleden al de titel in de Oberliga Nord veilig. Ook voor Crocodiles heeft het geen consequenties op de ranglijst. De ploeg staat muurvast op de derde plaats van de competitie. Duidelijk is inmiddels dat Tilburg, Herne, Hamburg, Leipzig, Hannover Indians en Hannover Scorpions zich rechtstreeks hebben geplaatst voor de play-offs. Halle, Duisburg, Rostock en Essen spelen de pre-playoffs. Voor Erfurt in het seizoen voorbij, terwijl Krefeld op de laatste plaats eindigt.

Trappers heeft nog een wedstrijd in de reguliere competitie op het programma staan. Zondagmiddag om 15.00 uur komt Leipzig op bezoek.

Select 4-U Nijmegen Devils - Era Renomar Hyc Herentals 3-5 (0-1, 3-2, 0-2)

Herentals had het vrijdagavond lastig in Nijmegen, maar trok uiteindelijk met vier powerplay-goals aan het langste einde, 3-5. Mitch Morgan had drie assist in het duel, bij Nijmegen verzorgde Levi Houkes twee assists. Ondanks het verlies plaatste Nijmegen zich wel definitief voor de play-offs.

Herentals was duidelijk de betere ploeg in de eerste periode. De ploeg kwam op voorsprong na een succesvolle penaltykill. Op de eerste de beste tegenstoot was het Jacques de Ceuster die een prima combinatie van dichtbij afrondde. De eerste powerplay voor Herentals leverde daarna vroeg in de tweede periode een verdubbeling van de voorsprong op via Ben Coolen.

Daarna veranderde het beeld in de wedstrijd echter. Nijmegen nam het commando over, begon beter te combineren en verscheen met enige regelmaat gevaarlijk voor het doel van Kevin van Looveren. Dat Devils binnen een halve minuut na de tweede Herentalse goal de aansluitingstreffer scoorde, zal daarbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Wessel Copier scoorde met een succesvolle deflectie na een schot vanaf de blauwe lijn.

Devils kwam in de 35e minuut op voorsprong via een goal van Nick de Jong die goed het oog op de puck hield en deze langs de Herentalse doelman wist te drukken. Een straf tegen Harley Verkroost na een check aan de boarding leek Herentals de kans te kans te bieden weer op voorsprong te komen, maar in plaats daarvan veroverde Levi Houkes de puck, zette een combinatie op met Jeffrey Melissant, die vervolgens succesvol afrondde.

Nog in dezelfde powerplay was het echter Nathan Pancel die ervoor zorgde dat de twee teams op gelijke hoogte aan de tweede pauze begonnen. De slotperiode leverde daarna kansen aan beide kanten op in een snel en aantrekkelijk duel. Cruciaal moment werd uiteindelijk een vermeende boarding tegen Houkes. De referee van dienst liet doorspelen en deelde seconden later wel een straf uit aan Evo Suurhoff voor slashing. De boosheid in de Nijmeegse bank zorgde daarna nog voor een extra straf.

Herentals benutte de kans met twee spelers op het ijs optimaal door twee keer te scoren. Preston Shupe en Robert Lepine scoorden de goals. Nijmegen probeerde het in de slotfase nog wel, maar kon de wedstrijd uiteindelijk niet meer spannend maken. Omdat Zoetermeer Panters de uitwedstrijd in Den Haag verloor, zijn de play-off-deelnemers in de Beneliga ook bekend. Waaronder Devils dus. Herentals blijft door de zege volop in de race om de tweede plaats.

Cairox Hijs Hokij Den Haag - Zoetermeer Panters 6-3

Den Haag won in eigen huis met 6-3 van Zoetermeer. Daardoor is Panters definitief uitgeschakeld voor de play-offs en houdt Den Haag in ieder geval voorlopig de tweede positie op de ranglijst vast.

Den Haag won de wedstrijd in de derde periode, nadat Zoetermeer uit achterstand terug was gekomen tot 3-3. Hijs scoorde echter drie keer in de slotperiode om de wedstrijd naar zich toe te trekken en de streekgenoot uit te schakelen. Die had plaatsing voor de play-offs overigens al niet meer in eigen hand.

Doug Rose en Mike van Oeveren bezorgden Den Haag een 2-0 voorsprong bij het ingaan van de tweede periode. Teris Wright deed vroeg in de tweede periode iets terug voor Panters, terwijl Jay Huisman voor de gelijkmaker zorgde na ruim 33 minuten spelen. Den Haag greep via Jasper Kick opnieuw het initiatief, maar nog voor de tweede pauze bracht Thomas Borgman de ploegen weer in evenwicht.

Panters had echter in de slotperiode geen antwoord meer op goals van Levi Boer, nogmaals Doug Rose en Zach Doerring. Voor Den Haag was het de laatste wedstrijd van de Beneliga-campagne. De ploeg moet nu kijken hoe Herentals in zijn laatste wedstrijd tegen Mechelen Golden Sharks presteert om te zien of de ploeg tweede of derde wordt. Zoetermeer heeft nog een thuiswedstrijd tegen Luik op het programma staan zondag. Daarna eindigt het seizoen.

Archieffoto: Robert Bos

Tilburg Trappers - Microz Eaters Geleen 1-15 (0-3, 1-5, 0-7)

Geleen behaalde vrijdagavond een monsterzege op het Beneligateam van Tilburg Trappers, 1-15. Mitch Koumans scoorde vijf keer in het duel, Marek Malinsky drie keer, Vadim Gyesbreghs en Nick Verschuren twee keer. Marco Postma, Lars van Sloun en Tom Marx waren ook succesvol. Donovan de Zwart scoorde de enige Tilburgse treffer. Ook Eaters is nu zeker van deelname aan de play-offs. Trappers heeft nog twee wedstrijden te gaan voor het seizoen voorbij is.