Nl dames china volkslied

9 april 201907:30

Door Joep Meijsen

Game Day: Chinese challenge voor vrouwen

Het vrouwenteam van Oranje speelt vanmorgen om half elf de kraker tegen het eveneens ongeslagen China. De uitslag van deze wedstrijd zegt veel over de verdere ambitie van het Nederlands team in de rest van het toernooi. IJshockeynederland.nl blikt vooruit naar een cruciaal duel.

Het toernooi tot nu toe

Oranje speelt vandaag zijn derde wedstrijd van het toernooi en wist de eerste twee ontmoetingen te winnen. Op de openingsdag werd een 5-2 overwinning geboekt op Zuid-Korea, terwijl Nederland en een dag later met 1-3 te sterk was voor Kazachstan. Savine Wielenga is met drie goals en twee assists de nummer twee op de topscorerslijst van het toernooi. Kayleigh Hamers verzamelde een goal en twee assists, terwijl Bieke van Nes al drie assists op haar naam heeft. Goalies Lisa Daams en Nadia Zijlstra kregen ieder één start tot nu toe en noteerden gezonde savepercentages van respectievelijk 94,12 en 92,59 procent. In het toernooi een duidelijke splitsing. China, Nederland en Polen spelen om de medailles, Kazachstan, Letland en Zuid-Korea om degradatie.

De stand

1. China 2-6 (+6)
2. Nederland 2-6 (+5)
3. Polen 2-6 (+3)
4. Kazachstan 2-0 (-4)
5. Letland 2-0 (-4)
6. Zuid-Korea 2-0 (-6)

Programma vandaag

07.00 uur: Letland - Kazachstan
10.30 uur: Nederland - China
14.00 uur: Zuid-Korea - Polen

De tegenstander

China is een land waar op dit moment veel wordt ge√Įnvesteerd in wintersporten. De volgende Winterspelen zijn in Beijing en China wil bij zo veel mogelijk sporten goed voor de dag komen. De enorme Chinese markt wordt ook door de grote liga's als interessant gezien, reden voor zowel de NHL als de KHL om in China te investeren. Hoe serieus het ijshockey ook voor vrouwen wordt genomen blijkt wel uit de inschrijving van het team Shenzen in de CWHL, de onlangs omgevallen profliga voor vrouwen in Canada. Van de 28 wedstrijden won deze ploeg er dertien, maar haalde de play-offs niet. De dominante spelers van deze ploeg zijn weliswaar afkomstig uit Noord-Amerika, voor een deel bezig te kwalificeren voor China, maar toch geeft het aan hoe sterk er wordt ingezet op groei voor de Chinese dames. Zeven spelers in het team van China op dit WK spelen voor Shenzen KRS Vanke Rays.

De bondscoach is de voormalige Zwitserse international Jakob Kölliker, die jarenlang als junioren-bondscoach en assistent-coach bij het mannenteam betrokken was bij het succesvolle nationale teamprogramma van Zwitserland, als coach op het hoogste en tweede niveau werkte in eigen land en zelfs even bondscoach was van China. Hij brengt een enorme hoeveelheid ervaring mee. Dit is zijn eerste WK als bondscoach van de Chinese vrouwen. De ooit in Nederland actieve Paul Strople is nog altijd actief in het vrouwenprogramma in China. Het land eindigde vorig jaar op de vijfde plaats tijdens het WK, maar doet dit jaar in eigen huis een duidelijke gooi naar promotie.

Xin Fang scoorde tot nu toe dit toernooi al drie keer voor China, zij speelt voor Kunlun Red Star. Di Deng heeft drie assists en Shuang Lu scoorde al twee keer, net als Nicky Tjin-A-Ton bij Nederland trouwens. Nederland springt tot nu toe in het toernooi iets beter met de kansen om dan China en doet het ook beter op de powerplay. De penaltykill van China is marginaal beter, terwijl de Nederlandse goalies het betere save-percentage op het ijs leggen. China liep tegen aanzienlijk meer strafminuten op dan Nederland.

De laatste keer dat deze twee ploegen tegenover elkaar stonden was op het WK in Asiago, Nederland verloor toen met -3. Een jaar eerder, ook in Beijing, was er 3-2 winst met goals van De Jong, Keijzer en Zwarthoed. Ook in de twee jaar daarvoor won Oranje van China.

Livestream