Al Til Hal 20200119 103

14 februari 202008:18

Door Joep Meijsen

Game Day: De beslissende fase nadert

Het ijshockeyseizoen is midden in de beslissende fase. In de Eerste Divisie vallen al de nodige beslissingen, terwijl in de Beneliga vrijwel alle teams nog interessante perspectieven lonken bij een goed slot van de reguliere competititie. Vandaag staat onder meer wedstrijden tussen Halle en Tilburg op het programma in de Oberliga en drie wedstrijden in de Beneliga, met krakers tussen Den Haag en Geleen en Nijmegen en Luik.

Eerste Divisie I

ook de tweede wedstrijd in de Tussenronde in de play-offs van de Eerste Divisie van Utrecht. De oorspronkelijke afgelopen zondag afgelaste terugwedstrijd werd donderdagavond gespeeld en eindigde in een 11-3 overwinning. De eerste wedstrijd was door de nieuwkomer in de Eerste Divisie al met 0-4 gewonnen. Oud-international Bjorn Willemse scoorde drie keer, net als Luuk Brekelmans. Lars Peek en Robbert Marcelis namen twee goals voor hun rekening, terwijl ook Danny Donders namens Yet's scoorde. Indy Bontan (2) en Kale Jewell scoorden de Utrechtste doelpunten.

Eerste Divisie II

in de Tussenronde. Eerder was al duidelijk dat de wedstrijd tussen Red Eagles 's-Hertogenbosch tegen Heerenveen niet gespeeld zou worden, waardoor Heerenveen naar de volgende ronde door is. Ook Groningen is door na de 5-8 zege van zaterdag, wordt in de serie tegen Geleen ook geen nieuwe datum voor de tweede wedstrijd gezocht.

Eerste Divisie III

Daarmee staan nog twee wedstrijden op het programma. Vanavond om 20.30 uur staan OrangeGas Capitals Leeuwarden in eigen hal tegenover het tweede team van Nijmegen Devils. Devils won het eerste duel met 6-4. Zaterdag wordt de Tussenronde dan definitief afgerond met het tweede duel tussen Tilburg Trappers en Den Haag. In die serie won Den Haag het eerste duel met 9-6. Die wedstrijd begint al om 13.30 uur in de middag.

Oberliga I

Inmiddels zijn er al zeven teams in de Oberliga die ambitie hebben om te promoveren naar de DEL 2. Ook Eisb√§ren Regensburg heeft alle papieren en de borgsom van ‚ā¨25.000 ingeleverd. In de Morning Skate van gisteren werd al gemeld dat Starbulls Rosenheim zich gemeld heeft. Eerder was al duidelijk dat SC Riessersee, Selber W√∂lfe en Deggendorfer SC uit de Oberliga S√ľd zich kandidaat hebben gesteld. Uit het noorden hebben Herner EV en de Hannover Indians zich gemeld. Mogelijk komen er nog andere kandidaten bij. Voor Tilburg Trappers is de deur naar de DEL2 net als de afgelopen jaren gesloten.

20.00 uur: Saale Bulls Halle - Tilburg Trappers

Trappers is de riante koploper in de Oberliga Nord en neemt het vanavond op tegen nummer zeven van de ranglijst Saale Bulls Halle. Voor Trappers betekent het de eerste wedstrijd weer op min of meer volle kracht in enige tijd, al kampt de club nog wel met blessures. De internationals zijn terug uit Kazachstan, terwijl de jeugdinternationals vorige week al wedergekeerd waren uit Zuid-Korea.

Halle is niet bezig met de sterkste fase in zijn seizoen. De ploeg verloor vier van zijn laatste vijf wedstrijden. Dit was inclusief het duel in Tilburg op 19 januari, al had Trappers toen wel overtime nodig om met 4-5 te winnen. Danny Stempher scoorde in die wedstrijd na 18 seconden in overtime de winnende treffer, nadat Halle in de slotminuut op gelijke hoogte was gekomen.

Kyle Helms is met 57 punten in 38 wedstrijden de topscorer van de ploeg, voor Chris Francis (45 in 32) en Nicholas Miglio, 40 in 26). In het doel delen bij Halle Sebastian Albrecht en Michel Weidekamp de wedstrijden. Trappers is dus, afgezien van de blessures, bezig met een redelijk zorgeloos seizoen, met een ruime voorsprong aan kop van de ranglijst is het wachten tot de play-offs kunnen beginnen en daarmee de queeste voor de vierde titel in de Oberliga in vijf jaar.

Foto: Arie Leeuwesteijn

20.30 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Microz Eaters Geleen

Vanavond staat ook een interessant duel op het programma in de Uithof. Den Haag kan een stevige stap zetten richting plaatsing voor de finale om het landskampioenschap met een overwinning op Geleen. De Limburgers op hun beurt kunnen de punten goed gebruiken na twee nederlagen op rij. Afgelopen weekeinde werd met 6-2 verloren in Luik en ging de ploeg met 3-6 onderuit tegen Zoetermeer.

Den Haag is juist met een prima serie bezig. Afgelopen dinsdag werd in overtime gewonnen van Nijmegen, wat de vijfde zege op rij was voor de club. De laatste nederlaag stamt alweer van 4 januari toen Luik in eigen huis met 7-3 te sterk was voor de Haagse formatie. Den Haag staat met één wedstrijd in hand elf punten achter Heerenveen, maar heeft maar een marge van respectievelijk één en drie punten ten opzichte van Herentals en Luik die allebei twee wedstrijden minder gespeeld hebben.

Geleen staat juist zes punten achter Luik met twee wedstrijden meer gespeeld en ziet de dreiging op de ranglijst komen van een team als Leuven, dat minder verliespunten heeft of Nijmegen en Zoetermeer die ieder op beperkte afstand staan. Daarmee is het overal op de ranglijst in de Beneliga nog spannend. Het eerste duel in de Beneliga tussen deze twee clubs eindige op 24 november in 6-2 in het voordeel van Geleen. Mitch Koumans scoorde twee keer in dat duel.

20.30 uur: Tilburg Trappers - Zoetermeer Panters

Zoetermeer boekte vorige week een knappe 3-6 zege in Geleen, waarmee een serie van vier nederlagen op rij werd doorbroken, waarbij vooral het verlies in overtime in Antwerpen opviel. Op de ranglisjt heeft Panters een marge ten opzichte van de negende plaats van zeven punten, waarbij moet worden opgemerkt dat Mechelen wel een wedstrijd minder gespeeld heeft. Panters kan ook omhoog kijken, het heeft minder verliespunten dan nummer zeven Nijmegen en één minder dan nummer vijf Geleen.

Tilburg wacht nog altijd op het eerste puntje dit seizoen. De ploeg eindigde de bekercompetitie puntloos en verloor tot nu toe ook alle Beneliga-wedstrijden in reguliere speeltijd. Nog vijf wedstrijden en het seizoen zit erop voor de ploeg, die jaarlijks spelers aflevert aan het Oberliga-team van Trappers.

Bij Zoetermeer draait de Hongaar Ferenc Kocsis een topseizoen met gemiddeld drie punten per wedstrijd. Ook Joy Turpijn is bezig met een zeer productief jaar met 35 punten. Hij scoorde al achttien keer in 14 wedstrijden. Bij Trappers is Eruan Hendriks de topscorer met drie goals en zeven assists in 15 wedstrijden. Donovan de Zwart zit op acht punten.

20.30 uur: Select 4-U Nijmegen Devils - Luik Bulldogs

Nijmegen Devils is de verliezende bekerfinalist, die echter bezig is met een wat moeizame campagne in de Beneliga. De ploeg staat slechts zevende op de ranglijst en verloor de afgelopen weken de diensten van Raymond van der Schuit, Cas Staps en Ritchie van Hulten. Met een punt in Den Haag afgelopen dinsdag, zeges op Zoetermeer en Leuven en een nipte nederlaag tegen Heerenveen is de ploeg echter zeker niet bezig met de slechtste fase van het seizoen.

Luik is drie wedstrijden op rij ongeslagen en en staat slechts drie punten achter nummer twee Den Haag met twee wedstrijden minder gespeeld. Vorige week waren er een 7-1 zege op Tilburg en een 0-12 overwinning in Antwerpen. De uit het buitenland teruggekeerde Belgische international Bryan Kolodziejczyk is de topscorer van de ploeg met 25 punten in 13 wedstrijden. Het goudhaantje van de ploeg Jessyko Bernard die al 17 keer scoorde in 13 wedstrijden.

Bij Nijmegen is import Branden Eden de topscorer met 15 goals en 15 assists in 16 wedstrijden. Ook Levi Houkes (26 in 16) en Jeffrey Melissant (25 uit 13) zijn met productieve seizoenen bezig. De verdedigers Nick de Jong (13 punten in 6 wedstrijden) en Jan Jarabek (9 in 7) leveren ook offensief belangrijke bijdragen. Luik won het eerste duel tussen deze twee teams op 30 november met 3-0. Bryan Kolodziejczyk scoorde twee keer.