Bekerfinale 2019 Groepsfoto Nijmegen
— © IJshockeyfoto.nl

15 januari 202007:30

Door Joep Meijsen

Game Day: De dag van de bekerfinale

Heerenveen Flyers en Nijmegen Devils spelen vanavond de bekerfinale. Slaagt Nijmegen erin zijn bekerwinst van vorig jaar te prolongeren of gaat Flyers er voor het eerst sinds 2017 vandoor met de cup? In deze Game Day kijken we nader naar de finalisten, blikken we vooruit op de wedstrijd en hebben we informatie over de livestream.

Vorig jaar.

Nijmegen Devils won vorig jaar voor het eerst in tien jaar de nationale beker in een spannende finale tegen Den Haag. Hijs verdedigde in de slotfase van de ontmoeting een 3-2 voorsprong, maar door verkeerd wegwerken van de puck werd topschutter RJ Reed in stelling gebracht. De Canadees schoot tien seconden voor tijd de gelijkmaker binnen. Jeffrey Melissant scoorde in overtime het winnende doelpunt om Devils de bekerwinst te bezorgen.

Foto's: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

De marsroute van Flyers

Heerenveen heeft een ongeslagen route richting de bekerfinale achter de rug. De ploeg van Mike Nason haalde in de bekercompetitie in tien wedstrijden acht keer de volle buit nodig en wist twee keer in overtime de veilig te stellen. In de halve finale werd twee keer in reguliere speeltijd gewonnen van Geleen. De uitwedstrid werd met 1-3 gewonnen en de thuiswedstrijd met 5-2.

2010 0489

De marsroute van Nijmegen

Nijmegen Devils plaatste zich als nummer drie voor de halve finales van de beker. Van de tien bekerwedstrijden werden er zes gewonnen in reguliere speeltijd. Ook werd er nog een puntje gepakt met een nederlaag in de extra tijd. Nijmegen bleef Geleen op onderling resultaat voor op de ranglijst en kreeg daardoor Den Haag als tegenstander in de halve finale. Devils won de uitwedstrijd in De Uithof met 2-4 en ging in eigen huis met 1-5 onderuit. Omdat het een best-of-two-serie betrof werd vervolgens de overtime gespeeld als een nieuwe wedstrijd. Die werd uiteindelijk via een goal van Jurryt Smid beslist in het voordeel van Devils.

De onderlinge resultaten

Nijmegen Devils was één van de twee ploegen die in de bekercompetitie een puntje wist af te snoepen van Heerenveen. Op 26 oktober stonden de twee ploegen in Thialf tegenover elkaar. Na twee doelpuntloze periodes kwam Heerenveen twee keer op voorsprong via respectievelijk Juha Kiiholma en Trevor Petersen. Devils kwam via Melissant en Levi Houkes twee keer op gelijke hoogte. In overtime was het Petersen die het duel met zijn tweede van de wedstrijd besliste. Brent Janssen had twee assists.

Een dag eerder was Heerenveen op bezoek in Nijmegen en werd het een 2-5 zege voor Heerenveen. Flyers liep in de eerste periode uit naar 0-3 via goals van Aldo van Aalderen, Jasper Nordemann en Pippo Limnell. Via twee snelle goals in de openingsfase van de tweede periode van Oliver Pataky en Levi Houkes kwam Nijmegen terug tot op één goal, maar in de slotfase zorgden wederom Limnell en Brent Janssen ervoor dat de winst definitief bij Heerenveen terechtkwam.

In de Beneliga hebben de twee teams nog niet tegen elkaar gespeeld. Komende zaterdag krijgt de verliezende finalist van vanavond in Thialf al een kans op revanche. De terugwedstrijd in Nimegen staat voor 24 januari op het programma.

2011 0661

De keepers

Met Martijn Oosterwijk en Deniz Mollen staan twee van de beste goalies in Nederland tegenover elkaar in de bekerfinale. Oosterwijk keerde aan het begin van dit seizoen na enkele jaren in Zweden terug bij Heerenveen en is een belangrijke factor in het tot nu toe bijzonder voorspoedig verlopende seizoen van Flyers. Mollen speelde vorig jaar een absolute hoofdrol in het succesvolste Nijmeegse seizoen in de recente geschiedenis, waarin na de bekerwinst ook nog de landstitel werd binnengesleept.

De verdediging

Flyers beschikt met Pippo Limnell en Trevor Hunt over twee buitengewoon ervaren spelers die vanwege hun aantal dienstjaren in de competitie niet meer als imports gelden. Daarnaast heeft de club de beschikking over twee internationals in de vorm van Mark Hoekstra en Niels van der Vossen. Laatstgenoemde keerde kort geleden terug in de selectie na een periode voor studie in Frankrijk. Verder zijn er nog namen als Kenny Welles en Niek van der Meulen en relatieve jonkies als Viktor Nordemann en Wesley Zoutman.

Devils versterkte de selectie onlangs met de ervaren Slowaak Jan Jarabek, die in de halve finales tegen Den Haag direct opvallend aanwezig was. Nijmegen kan daarnaast nog altijd rekenen op de zeer ervaren Nick de Jong, met Jurryt Smid stapte één van de beste Nederlandse verdedigers in de off season over naar Devils en Luke Zwartbol is helemaal hersteld van zijn hersenschudding en speelt een goed seizoen. Verder zijn er nog bekende namen als Evo Suurhoff en Kay Gielen en zijn er verschillende forwards die indien noodzakelijk in de defensie kunnen spelen.

2010 0489

De aanval

Heerenveen investeerde afgelopen zomer in extra vuurkracht en heeft met Trevor Petersen een makkelijk scorende forward en met Juha Kiiholma een zeer ervaren, slimme en effectieve versterking aangetrokken. Gecombineerd met de al aanwezige Adam Bezak en de andere forwards heeft Flyers dit seizoen weinig moeite met het scoren van doelpunten. In de Beneliga werd al 70 keer gescoord in 11 wedstrijden en in de bekercompetitie ging het om 55 goals in 10 ontmoetingen.

Bij Nijmegen is Jeffrey Melissant al het hele seizoen in goede vorm en speelt ook de handige import Branden Eden een solide seizoen. Met spelers als Levi Houkes, Raymond van der Schuit, Oliver Pataky en Cas Staps heeft de club bovendien voldoende spelers die op beslissende momenten kunnen scoren of een gevaarlijke aanval kunnen opzetten.

2005 0272

De coaches

De 38-jarige Mike Nason is al jaren een vaste waarde in Heerenveen. Eerst jarenlang als speler en inmiddels is hij alweer bezig aan zijn vijfde seizoen als hoofdcoach bij de club. Nason bezorgde de club rond de start van de Beneliga de eerste successen in lange tijd, maar de afgelopen twee jaar greep de ploeg naast de hoofdprijzen.

Nijmegen heeft met Ronnie Plamont zijn vijfde coach van het seizoen in de bank staan. De club begon aan de jaargang met de vorig jaar zo succesvolle Alexander Jacobs. Die werd tijdelijk opgevolgd door Rob Declisseur. Daarna was er de komst van Frank Gentges, die echter vanwege een blessure slechts een enkele keer in de bank stond, met Frank Janssen als zijn benchcoach. Omdat de blessure van Gentges meer tijd kost dan verwacht, trad clublegende Ronnie Plamont afgelopen week aan. Hij begon met een ruime zege thuis op Mechelen.

Flyers bekerfinale2017

De scheidsrechters

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van Martin de Wilde en Ramon Sterkens. Op de lijnen staan Jeroen Hesselberth en Jeroen Klijberg.

De livestream

De wedstrijd wordt vanavond live uitgezonden door Videoplatform Nederland. Om de wedstrijd te kunnen bekijken moet een vergoeding van ‚ā¨3,50 worden betaald. Het team van Sportsbroadcasting en Flyers Live TV verzorgt de coverage vanuit Eindhoven.

Teken hier vast in voor het bekijken van de wedstrijd >>>

OKT2019 NED MEX 20

De wedstrijd bezoeken

Neutrale supporters die de bekerfinale live willen meemaken kunnen online nog een ticket kopen voor het neutrale vak in Eindhoven.

Koop toegangsbewijzen via de website van Ticketpoint >>>