2027 0410

21 februari 202008:03

Door Joep Meijsen

Game Day: De strijd om de play-offs

De play-offs in de Beneliga naderen met rasse schreden en vanavond staan er twee cruciale duels op het programma. Geleen gaat op bezoek in Nijmegen en Zoetermeer ontvangt Mechelen. Tilburg werd afgelopen dinsdag kampioen in de Oberliga Nord en heeft voor vanavond de uitwedstrijd bij Hannover Indians op het programma staan.

20.30 uur: Select 4-U Nijmegen Devils - Microz Eaters Geleen

Nijmegen Devils en Geleen Eaters staan op dit moment vijfde en zesde op de ranglijst van de Beneliga, waarbij Geleen drie punten meer heeft. Omdat Devils een wedstrijd minder heeft gespeeld, afgelopen zondag werd de ontmoeting met Antwerpen afgeblazen, staan de ploegen echter in verliespunten exact gelijk. Ook de eerste wedstrijd in de Beneliga-competitie dit seizoen was een spannende affaire. In Glanerbrook won Eaters uiteindelijk met 5-4, mede dankzij twee doelpunten van Lars van Sloun.

Intussen is er overigens ook een oplossing gevonden voor het spelen van de wedstrijd door Nijmegen tegen Tilburg, die afgelopen week de inzet was van enige spanningen. Deze wordt verschoven van zondag 1 maart naar dinsdag 3 maart, wat daarmee ook direct de laatste wedstrijd is in de Beneliga-competitie. Hoewel het officieel een uitwedstrijd is voor Devils, wordt de ontmoeting in het Triavium. Gezien de spanning op de ranglijst kon het weleens een belangrijke wedstrijd worden in de bepaling van de match-ups tijdens de play-offs.

Nijmegen Devils is met een goede serie bezig met punten in de laatste drie wedstrijden, waaronder een nogal overtuigende 10-2 zege op Luik vorige week vrijdag. Geleen won afgelopen zondag thuis met 5-1 van Mechelen, maar doorbrak daarmee een serie van drie nederlagen. Ramon Sterkens hanteert de fluit, Chris van Grinsven en Jeroen Hesselberth staan op de lijnen.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

20.45 uur: Zoetermeer Panters - Mechelen Golden Sharks

Zoetermeer is de derde club die in verliespunten gelijk staat met Geleen en Nijmegen, Mechelen staat slechts drie punten achter de Panters. Aangezien Mechelen op de fatale negende plaats van de ranglijst staat, is het belang van de onderlinge ontmoeting tussen deze twee teams in het Silverdome direct duidelijk, zeker gezien het feit dat de wedstrijd in Nijmegen vrijwel gelijktijdig wordt gespeeld.

Sharks won eind december het eerste duel tussen de twee ploegen met 7-4, waarbij Mike Robinson drie goals en twee assists had voor de Golden Sharks. Joy Turpijn scoorde twee keer voor Panters en had ook nog een assist. Zoetermeer won vorige week bij de Beneliga-Trappers slechts in overtime en kreeg met 1-8 in eigen stadion een pak op de broek van buurman Den Haag. Eerder was er echter wel een fraaie uitoverwinning in Geleen. De laatste drie thuiswedstrijden gingen echter verloren (Den Haag, Nijmegen, Herentals).

Ook bij Mechelen haperde de motor de afgelopen weken. De ploeg won maar twee van de laatste zes wedstrijden met nederlagen tegen Den Haag (2), Nijmegen, Leuven en Geleen en zeges op Antwerpen en Tilburg. Tim Tzirtziganis is de hoofdscheidsrechter in dit duel, met Jeroen van den Berg en Mike Doomen als zijn linesmen.

20.00 uur: Hannover Indians - Tilburg Trappers

Trappers moet nog vier duels afwerken alvorens de play-offs beginnen, maar weet dat de eerste plaats op de ranglijst in de Oberliga Nord al in de tas zit. De ploeg zal echter scherp aan de play-offs willen beginnen en dus een goed resultaat willen halen bij Hannover Indians, dat op de vijfde plaats van de ranglijst staat en vlakbij rechtstreekse plaatsing voor de play-offs is.

Het was de afgelopen jaren zeker niet de makkelijkste uitwedstrijd voor Tilburg, van de zeven ontmoetingen in het traditierijke onderkomen van de Indians won Tilburg maar drie keer, waaronder de jongste uitwedstrijd die op 24 november werd gespeeld. Tilburg won toen dankzij een treffer in de slotminuut van de reguliere speeltijd van Danny Stempher met 1-2. Trappers is dit seizoen ongeslagen tegen Hannover Indians, maar wist dus in de uitwedstrijd maar nipt overtime te voorkomen en had in beide thuiswedstrijden extra tijd nodig om de ontmoeting te beslissen. Op 3 januari werd helemaal niet gescoord tijdens de reguliere speeltijd en was het uiteindelijk Kevin Bruijsten die de beslissing bracht.

Bij Trappers ontbreken Mickey Bastings en Ryan Collier al enige tijd in de opstelling. Seedo Janssen is de scheidsrechter, Moritz Froh en Fabian Nielsen patrouilleren op de lijnen.