Beneliga logo 2015

12 november 201521:53

Door Joep Meijsen

Game Day: Derby in Zoetermeer

Het internationale weekeinde zit erop, waardoor de aandacht weer naar de verschillende competities verschuift. In de BeNeLiga dit weekeinde vijf wedstrijden, met onder meer de derby tussen Zoetermeer en Den Haag en de topper in poule A tussen Amsterdam en Heerenveen. Daarnaast ook weer Trappers in de Oberliga en vier wedstrijden in de bekercompetitie.

Volop ijshockey dus. In de Oberliga speelt Trappers vrijdagavond om 20.00 uur thuis tegen MEC Halle, een ploeg die tot nu toe dit seizoen slechts een keer in overtime verloor en tweede staat op de ranglijst achter Duisburg. Opvallende naam in de opstelling is de 31-jarige voormalige Tsjechische international Jakub Langhammer, terwijl ook de 25-jarige Canadees Matt Abercrombie makkelijk scoort dit seizoen.

Verdediger Travis Martell heeft een klein beetje ervaring in Nederland, hij speelde tijdens het afgebroken seizoen een paar jaar geleden voor Zoetermeer Panthers in de Eredivisie. De uit de jeugdopleiding van Eisbären Berlin afkomstige Sebastian Albrecht krijgt de meeste speeltijd in het doel. Hij speelde vorig jaar nog in de Tweede Bundesliga bij Crimmitschau.

Op zondag wacht Tilburg de uitwedstrijd tegen Wedemark Scorpions, dat een plaats lager staat op de ranglijst dan Trappers. Tilburg moet het stellen zonder de naar Zwitserland vertrokken Steve Mason, maar zijn vervanger Kyle Just is intussen in het land.

In de BeNeLiga zaterdagavond twee topduels in Poule A. In Zoetermeer wordt de derby gespeeld tegen Den Haag. Panters heeft twee punten minder dan Den Haag in een poule waarin de strijd om de plekken in de play-offs nog helemaal open zijn. Alan van Bentem scoorde afgelopen weekeinde voor Oranje en is met zeven goals en zes assists de topscorer bij Den Haag. Bij Panters heeft Ritchie van Hulten zes goals en zes assists.

Amsterdam is met veertien punten uit zes wedstrijden de koploper in Den Haag. Heerenveen heeft twee punten minder, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld. Zaterdagavond om 20.00 uur komen deze twee teams elkaar tegen in Thialf. Herentals komt op bezoek bij Eindhoven zaterdag om 20.15 uur. Herentals verloor nog altijd geen wedstrijd, behalve de pot tegen Panters door het opstellen van illegale spelers. Zondag ontvangt Leuven in eigen huis Zoetermeer en speelt Den Bosch in het eigen Sportiom tegen Heerenveen.

Volgend jaar moet een andere oplossing worden gevonden voor de bekercompetitie. Het is niet erg overzichtelijk dat deze wedstrijden door het schema van de BeNeLiga door worden gespeeld. Dit weekeinde kan er wel veel duidelijk worden rond de plaatsing voor de halve finales. Vrijdag komt Geleen op bezoek in Nijmegen. Eaters won, net als Flyers alle wedstrijden tot nu toe in de bekercompetitie.

Zaterdag ontvangt het nog puntloze Dordrecht het tweede team van Tilburg Trappers. Een dag later doen dezelfde clubs hun kunstje nog een keer over in Stappegoor. Op die dag ook het bezoek van Nijmegen aan Geleen.