WK Tallinn Nederland Estland time out Doug Mason legt uit

1 mei 201907:49

Door Joep Meijsen

Game Day: Duel van de puntlozen

Het wereldkampioenschap in Tallinn gaat na de eerste rustdag verder. Oranje speelt de ochtendwedstrijd tegen het eveneens nog puntloze Oekra√Įne. IJshockeynederland.nl blikt vooruit naar een sleutelwedstrijd voor Oranje tijdens het kampioenschap.

Het toernooi tot nu toe

Nederland verloor zijn eerste twee wedstrijden tijdens het lopende WK. Oranje ging met 8-1 onderuit tegen toernooifavoriet Polen en verloor met 4-1 van gastland Estland. Voorlopig is Polen met twee overwinningen in twee wedstrijden de koploper in het kampioenschap, gevolgd door het verrassende Roemeni√ę. De ploeg die werd gezien als een concurrent in de strijd tegen degradatie voor Oranje staat na twee wedstrijden al op vijf punten en heeft daarmee riant uitzicht op een medaille of meer. De twee teams waar Nederland naar moet kijken voor lijfsbehoud zijn het nog puntloze Oekra√Įne en Japan dat tot nu toe √©√©n wedstrijd wist te winnen. Nederland speelt vandaag dus tegen Oekra√Įne en morgen tegen Japan. Daarna is er duidelijkheid over het lot van Nederland.

De stand

1. Polen 2-6 (+11)
2. Roemeni√ę 2-5 (+2)
3. Estland 2-4 (+2)
4. Japan 2-3 (+0)
5. Oekra√Įne 2-0 (-5)
6. Nederland 2-0 (-10)

Het programma

12.00 uur: Nederland - Oekra√Įne
15.30 uur: Japan - Estland
19.00 uur: Polen - Roemeni√ę

Alle tijden zijn omgerekend naar de Nederlandse tijd

De cijfers

De Nederlandse goalies Tomislav Hrelja en Martijn Oosterwijk kregen in twee wedstrijden al liefst 104 schoten op doel te verwerken. Daarvan stopten ze er 92 voor een savepercentage van 88,46 procent. Daarmee is Nederland binnen het toernooi de nummer vier, voor Polen en Oekra√Įne. Het is geen toernooi waarin veel straffen worden uitgedeeld tot nu toe. Oranje kreeg in twee wedstrijden acht straffen voor twee minuten tegen. Zes daarvan waren powerplays, waarbij 66,67 procent onschadelijk werd gemaakt. Oranje scoorde zelf nog niet in zes pogingen met een man meer op het ijs. Joey Oosterveld heeft een goal en een assist, terwijl Ernesto Klem het andere Nederlandse doelpunt scoorde.

De tegenstander

Oekra√Įne behoorde nog niet zo lang geleden tot de beste landen van de wereld. Na de onafhankelijkheid van de Soviet-Unie nam de ploeg in 1993 voor het eerst deel aan wereldkampioenschappen. Het kostte een paar jaar om uit het derde niveau weg te komen, maar in 1997 en 98 won de ploeg twee kampioenschappen op rij om zich op het hoogste niveau te melden. Daar bleef de ploeg tot en met 2007, met een negende plaats in 2002 als hoogtepunt. Sindsdien speelt de ploeg op lager niveau, waarbij het team voor het derde jaar in vier nu uitkomt in Division IB.

De burgeroorlog in het land helpt daarbij niet. Oekra√Įne verloor hier zijn KHL-team door, maar ook veel spelers die voor een toekomst als Rus kozen. De club Donbass Donetsk speelt weliswaar nog mee in de competitie in Oekra√Įne, maar speelt zijn thuiswedstrijden in een stadion op 90 kilometer afstand van de stad waar de club naar genoemd is. Een stuk of acht internationals speelden vorig jaar voor Donetsk.

Oekra√Įne heeft wel jong talent. Zo komt de 21-jarige Igor Merezhko uit voor de Lethbridge Hurricanes op het hoogste jeugdniveau in Canada en spelen Dmytro Danylenko en doelman Artur Ogandzhanyan op lager jeugdniveau in de Verenigde Staten. Bekendste naam in de selectie is waarschijnlijk captain Andrei Mikhnov die ruim honderd wedstrijden speelde in de KHL en inmiddels op 35-jarige leeftijd de kost verdiend bij Tychy, waarmee hij kampioen van Polen werd. Filipp Pangelov-Yuldashev speelt op het tweede niveau in Rusland.

De 22-jarige Vitali Lyalka van Donetsk scoorde al twee keer tijdens dit toernooi, Dmitri Nimenko van Steaua Boekarest was vorig jaar de topscorer van Oekra√Įne tijdens het WK met drie goals en een assist. Oekra√Įne werd vierde tijdens dat WK. Het goalie-duo van Oekra√Įne is piepjong. De bij Donetsk spelende Bogdan Dyachenko is met 20 jaar de oudste van de twee. Artur Ogandzhanyan van de Ogden Mustangs in de WSHL is pas 18 jaar. Beiden kwamen al in actie tijdens dit toernooi en samen hebben ze het slechtste savepercentage van de competitie.

Oekra√Įne verloor van Japan en Roemeni√ę en is daarmee net als Nederland nog puntloos.

De laatste ontmoeting

De laatste keer dat Nederland en Oekra√Įne tegenover elkaar stonden was tijdens het WK in 2013 in Donetsk. Oranje stond toen onder leiding van het duo Barry Smith en Chris Eimers en kwam via goals van Mitch Bruijsten en Steve Mason op een 2-0 voorsprong. Uiteindelijk werd de wedstrijd echter in overtime met 2-3 verloren in de ijshal die maanden later door het oorlogsgeweld getroffen werd.

Vooruitblik

Het Nederlands ijshockeyteam moet het vandaag nog doen zonder de versterkingen. Trappers verloor gisteravond de beslissende vijfde wedstrijd tegen Landshut en vijf spelers van de ploeg voegen zich bij de selectie van Doug Mason. Volgens de regels van de IIHF moeten spelers tenminste twee uur voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig zijn en dat is met de reistijd niet haalbaar. Ryan Collier, Reno de Hondt, Danny Stempher, Jordy Verkiel en Giovanni Vogelaar arriveren waarschijnlijk tijdens de wedstrijd. Dat geldt ook voor de coaches Josh Mizerek en Bo Subr, die de technische staf van Nederland versterken.

Voor Oranje is het de vraag hoe de ploeg zich heeft hersteld van twee fysiek zware wedstrijden. De rustdag kwam gisteren goed van pas. Oekra√Įne lijkt als team kwetsbaar tijdens dit toernooi. De ploeg incasseert makkelijk tegengoals en maakte tot nu toe offensief in dit toernooi niet veel indruk. Als Nederland daarvan kan profiteren zou dat de queeste van Nederland om zich te handhaven tijdens dit wereldkampioenschap enorm verder helpen.

Als Nederland vandaag verliest, zal de ploeg de laatste twee wedstrijden van het toernooi moeten winnen en is het daarbij afhankelijk van andere uitslagen. Daarmee is de wedstrijd tegen Oekra√Įne de eerste van drie sleutelwedstrijden voor Oranje. Nederland speelt tot nu toe een toernooi vol inzet en karakter, maar zal ook offensief potten moeten breken om een goed resultaat te halen. De twee jonge goalies van Aan Oekra√Įne maakten tot nu toe weinig indruk in het toernooi en vormen mogelijk de sleutel tot een goed resultaat voor Nederland. Oekra√Įne beschikt echter nog altijd over een paar spelers die een wedstrijd met een actie kunnen beslissen en heeft een ploeg waarin ook nog veel WK-ervaring zit.

De livestream

De wedstrijd is vanuit Nederland weer live te volgen via een stream op YouTube. Klik hieronder voor de wedstrijd, die om 12.00 uur Nederlandse tijd begint.