Nijmegen legendes

13 september 201908:37

Door Joep Meijsen

Game Day: Feestdag in Nijmegen

In de wekelijkse rubriek Game Day blikken we vooruit naar het speelweekeinde dat eraan komt. In deze editie aandacht voor het grootse jubileumfeest in Nijmegen met niet alleen de sterren van nu, maar vooral ook die van toen op het ijs. Verder een toernooi in Eindhoven, onderlinge wedstrijden tussen teams uit de Beneliga en nog veel meer.

Zaterdag 14-09, 14.30 uur: All Star Game in Nijmegen

Het ijshockey in Nijmegen bestaat vijftig jaar en daar hoort een feestdag bij. Nijmegen Devils viert komende zaterdag de mijlpaal met een All Star Game met veel van de sterren van vroeger. De eerste face-off gebeurt door Dieu Tijnagel, zoon van de in 2005 overleden ijshockeylegende Ben Tijnagel. Onder leiding van Harry Halin en Ad Stuiver worden daarna drie periodes van vijftien minuten gespeeld met twee teams met spelers uit het roemruchte verleden van de club.

Een van de spelers is de inmiddels 66-jarige Jack Wijlemans, die deel uitmaakte van het allereerste Nijmeegse team. Hij komt speciaal over vanuit Canada. De legendarische aanvalslijn van Tommie Speel, Theo KrĂĽger en Frank Janssen komt weer in actie, uit het zeer recente verleden Rick Wijnen, maar ook namen als Andy Tenbult, Ronnie Plamont, Robert Herckenrath, Robbert Prick van Wely, Robert Vrba, Guido Walenciak, Fred Homburg, Bob Teunissen en Marcus Abrahamsson.

Daarmee zijn de jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig, noughties en het huidige decennium vertegenwoordigd in de wedstrijd. Het Nijmeegse ijshockey won in die tijd tien nationale kampioenschappen en vijf bekers. De toegang voor de wedstrijd en de hele dag is gratis.

Foto: Nijmegen Devils

Vrijdag 13-09, 20.00 uur: Unis Flyers Heerenveen - Herford Ice Dragons

Herford Ice Dragons is de derde tegenstander voor Heerenveen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vorige week won Flyers met 2-8 in Herford en werd een eervolle verliespartij genoteerd tegen Halle uit de Oberliga Nord. De Canadees Kilian Hutt is een puntenmachine in de regionalliga West. Vorig jaar in 32 wedstrijden in de reguliere competitei liefst 49 goals en 83 assists, dat zijn zo'n beetje vier punten per wedstrijd. Voor Herford is het de vierde wedstrijd in zeven dagen. De club meldt op de eigen website met een kleine selectie af te reizen. Wel leuk, er rijdt een fanbus. En fans die dit seizoen de meeste kilometer meereizen naar uitwedstrijden kunnen een game worn jersey winnen. Op zondag staat er voor Flyers nog een uitwedstrijd in Den Haag op het programma.

Zaterdag 14-09, 17.30 uur: Select 4-U Nijmegen Devils - Dinslaken Kobras

Aansluitend aan de hierboven al besproken all star wedstrijd zaterdag in Nijmegen komt ook de hoofdmacht in actie voor het derde oefenduel van de huidige campagne. Tegen Hammer Eisbären werd vorige week twee keer verloren door Devils. Daarbij verloor de club ook de diensten van Boris van Bergen. De verdediger heeft zijn linkerenkel gebroken, waardoor hij vermoedelijk zes weken is uitgeschakeld.

Tegenstander in het Triavium is Dinslaken Kobras, die ook nog wachten op de eerste zege in de oefencampagne. Vorige week begon voor Kobras het seizoen met een 1-3 nederlaag tegen Herentals, waarna een eervolle 1-4 nederlaag tegen Duisburg uit de Oberliga Nord werd genoteerd. Nijmegen en Dinslaken staan vanavond eerst in Duitsland tegenover elkaar, waarna Kobras de gast is tijdens de jubileumdag in het Triavium.

Coach Milan Vanek van Dinslaken speelde ooit onder Alexander Jacobs. De ploeg heeft met de 26-jarige Canadees Jesse Parker een speler die vorig jaar dik twee punten per wedstrijd pakte in de regionalliga. De Tsjech Martin Benes was ooit jeugdinternational voor zijn land en komt uit de jeugdopleiding van Plzen. De ploeg heeft verder de nodige jongens met Oberliga-ervaring. De ploeg bestaat grotendeels uit jongens uit de regio.

Zaterdag 14-09, 19.00 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Zoetermeer Panters

De eerste Haaglandse derby van het nieuwe seizoen staat op het programma. Zoetermeer oefende vorige week al met succes tegen het Beneliga-team van Trappers, terwijl Den Haag in eigen huis van Leuven won, maar de terugwedstrijd in de slotfase verloor. Den Haag haalde vorig jaar twee finales, terwijl Zoetermeer zich maar nipt wist te plaatsen voor de play-offs. Een interessante wedstrijd voor de twee teams om te kijken hoe het met de onderlinge verhoudingen zit. Den Haag oefent zondag thuis nog tegen Heerenveen.

Zondag 15-09, 15.00 uur: Tilburg Trappers - FĂĽchse Duisburg

Na drie oefenwedstrijden tegen teams die in hogere liga's spelen, komt Trappers in de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Oberliga Nord dit weekeinde twee keer uit tegen een ploeg die ook in de reguliere competitie een tegenstander is. Vanavond staan de twee teams al in Duisburg tegenover elkaar, terwijl het tegenbezoek op zondagmiddag plaatsheeft.

Tilburg zoekt daarbij na nederlagen tegen Iserlohn, Bremerhaven en Kassel Huskies naar de eerste zege van de nieuwe ijshockeyjaargang. Duisburg verloor ook van Kassel Huskies, maar noteerden al overwinningen op het nieuwe Oberliga-team van Krefeld, tegen Herne en het in de regionalliga West spelende Dinslaken. De club mist de beslisseerde Ricco Ratajczyk en Arthur Lemmer, maar wordt versterkt door de door Kassel naar Duisburg gestuurde 21-jarige aanvaller Mark Ledlin. Hij speelde eerder voor Herne en Hannover Indians.

Bij Duisburg staan twee oude bekenden in de bank. Oud-Geleen-coach Uli Egen en oud-speler van Tilburg, Den Haag en Nijmegen en international Raphaël Joly, die vorig jaar door ziekte niet in actie kon komen en nu als assistent actief is bij Duisburg, de club waar hij de afgelopen jaren speelde.Trappers bracht deze week naar buiten dat de club met zijn jongere broer heeft gesproken over een overstap naar Tilburg, maar die besloot toch in Noord-Amerika te blijven.

Bij Duisburg onder meer de Belgische international Sam Verelst, alsmede de met bijna 400 DEL-wedstrijden in zijn rugzak spelende verdediger David Cespiva. De Canadees Matt Abercromby is een nieuwe import die succes had bij Weiden in de Oberliga SĂĽd en eerder voor Halle speelde. Hij is een van wat een dik elftal aan nieuwkomers is voor Duisburg. Voor Diego Hofland van Trappers is het een weerzien met zijn oude club.

Zaterdag en zondag

Twee teams uit de Beneliga en twee uit de Eerste Divisie komen elkaar zaterdag en zondag tegen tijdens de Keukensale Kempen Cup in Eindhoven. Zaterdag om 17.00 uur spelen Amsterdam Tijgers en Tilburg Trappers tegen elkaar, waarna om acht uur de ontmoeting tussen Eerste Divisie-kampioen Eindhoven Kemphanen en Antwerpen op het programma staan. De verliezers van de twee wedstrijden spelen zondag om 12.45 uur weer tegen elkaar, terwijl de finale om 16.00 uur op het programma staat.