Herentals vs Geleen 2019 schaatsend

16 maart 201910:55

Door Joep Meijsen

Game Day: Geleen tegen Herentals

De tweede halve finale in de Beneliga begint vanavond als Herentals en Geleen elkaar tegenkomen in Glanerbrook. IJshockeynederland blikt in deze Game Day vooruit.

Het is de eerste wedstrijd in een best-of-three tussen deze twee ploegen om een plek in de finale om het kampioenschap in de Beneliga. Twee keer stonden de twee teams tegenover elkaar in de Beneliga. Voor het laatst op 11 januari in Herentals toen een powerplaygoal van Vincent Morgan de wedstrijd met 5-4 in het voordeel van de thuisclub besliste. Enkele weken eerder hield Eaters wel een punt over aan de onderlinge ontmoeting, maar Herentals won uiteindelijk in Glanerbrook in overtime. Preston Shupe scoorde met zijn derde goal van de avond de winnende.

Opmerkelijk genoeg eindigde ook de derde wedstrijd dit jaar tussen de twee ploegen in een 4-5 overwinning voor Herentals. Dat gebeurde helemaal aan het begin van de lopende ijshockeyjaargang tijdens het toernooi dat door Eaters werd gehouden ter ere van het vijftigjarige bestaan van de club. Kortom, Eaters gaat vanavond op jacht naar de eerste zege van dit seizoen op Hyc.

Herentals is bezig met een bijzonder succesvol jaar. De ploeg van coach Jeffrey van Iersel won de Belgische beker en het Belgische kampioenschap. Na de uitschakeling van Nijmegen door Geleen is het de laatste ploeg die een trippel kan winnen dit jaar. In de reguliere competitie voerde Herentals de ranglijst een tijd aan, maar eindigde uiteindelijk op de tweede plaats door twee verliespartijen in overtime aan het eind van de jaargang tegen Heerenveen.

Foto's: Lex Eckhardt

Eaters vs Hyc 2019 duel

Uitschakeling Leuven

In de vorige ronde rekende Herentals in twee wedstrijden af met Leuven Chiefs, de beslissende uitwedstrijd werd met 0-2 gewonnen. Herentals is met 166 doelpunten de productiefste ploeg van de Beneliga en alleen Heerenveen, Geleen en Nijmegen kregen minder tegengoals. Eaters scoorde wel aanzienlijk minder, 129 keer. Maar de tegengoals zijn met 64 tegen 77 in het voordeel van de Limburgers.

Herentals heeft met Kyle Brothers de topscorer van de Beneliga, hij scoorde 28 keer en had 48 assists in 22 wedstrijden. Preston Shupe scoorde vaker, 31 keer en kwam tot het ook zeer respectabele aantal van 57 punten, evenveel als Mitch Morgan en Ben Vercammen. Vincent Morgan liep met 28 goals en 28 assists ook op ruim twee punten per wedstrijd tijdens het afgelopen seizoen.

Bij Eaters geldt dat alleen voor Nick Verschuren en Matthew Beer. Met 34 doelpunten en 26 assists is Nick Verschuren de topscorer van de club tijdens de reguliere competitie. Ook Matthew Beer en Lukasz Bartak lopen op twee punten per wedstrijd. Kevin van Looveren is de doelman van Herentals, terwijl Rowan Delil het doel verdedigt bij Geleen.

Ander schema

Het schema voor deze halve finaleserie werd afgelopen week aangepast. Vanwege een korfbalevenement kan Hyc vanavond niet thuisspelen. Derhalve wordt nu eerst in Geleen gespeeld, waarna de serie zondag verder gaat in Herentals met eventueel het beslissende derde duel dinsdag ook in Herentals.