Tijgers Kemphanen Final Four Kemphanen juichen 02 2017

4 maart 201710:23

Door Joep Meijsen

Game Day: de eerste beslissing?

Drie wedstrijden in de Beneliga play-offs vanavond, waarbij één team zich kan plaatsen voor de halve finales en vier andere teams aan hun serie beginnen. IJshockey Nederland kijkt vooruit.

Luik Bulldogs - LummusLED Eindhoven Kemphanen

De twee ploegen kwamen elkaar één keer tegen dit seizoen. Die ontmoeting was er één waar de vonken vanaf spatten. Niet alleen vielen er dertien treffers, waarbij de beslissing uiteindelijk pas in de extra speeltijd viel. Opvallend is dat waar de andere series worden gespeeld met de club met het thuisvoordeel eerst thuis hier Luik als eerste in eigen huis speelt en daarna (indien nodig) twee keer uit.

Kemphanen kende een wat teleurstellende Final Four afgelopen week. De ploeg verloor in de halve finale van Den Haag en slaagde er een dag later tegen Amsterdam niet in het brons te veroveren in wat wel een spectaculair duel was. Nick Verschuren is de topscorer met 51 punten uit 17 wedstrijden, gevolgd door Danielius Nomanovas met 42 punten in 18 wedstrijden.

Luik op zijn beurt speelde enkele weken geleden een belangrijke rol in de bijzonder aantrekkelijke Belgische bekerfinale. In een vol huis boog de ploeg van speler/coach Paul Vincent pas laat voor Herentals. De oude meester keerde enkele weken geleden terug op het ijs en nam in zeven wedstrijden alweer elf punten voor zijn rekening.

De topscorer is echter Akim Ramoul die in 17 wedstrijden in de Beneliga liefst 57 punten verzamelde. Thomas Matheson heeft drie punten minder, terwijl ook Bryan Henry en Garrett Brazzier meer dan tien punten verzamelden. Kemphanen krijgt bij de wedstrijd de steun van voormalig Boston Bruin Ken Baumgartner.

De eerste wedstrijd staat voor vanavond 19.00 uur op het programma.

KwadrO HYC Herentals - Laco Eaters Limburg

Een voordeel van de Beneliga is dat teams elkaar niet eindeloos vaak tegenkomen. Herentals en Geleen troffen elkaar slechts één keer dit seizoen. In het stadion van Herentals werd het 6-2 in het voordeel van de thuisploeg.

Hoewel Heerenveen zonder meer de favoriet is voor het kampioenschap in de liga mag niet niet worden vergeten dat Herentals de regerende kampioen is en nog volop spelers uit het succesteam van vorig jaar in de selectie heeft. In Luik werd recent beslag gelegd op de Belgische beker en met Jacob Laliberté beschikt de ploeg weer over een makkelijk scorende import, 59 punten in 18 wedstrijden. Andere sterkdragers van de ploeg zijn Mitch Morgan en Vincent Morgan, alsmede Trevor Hunt en Ben Vercammen. De ploeg is in de breedte wel minder sterk dan vorig seizoen, maar werd wel weer gewoon eerste in zijn poule in de Beneliga en daarmee op koers om de titel te verdedigen.

Geleen haalde de bekerfinale, maar ging daarna wat anoniem door het restant van het seizoen. De ploeg plaatste zich niet voor de Final Four en zag de makkelijk scorende Jeffrey Mens afhaken. In de Beneliga-campagne haalde alleen Lars van Sloun de dubbele cijfers in goals. Met 30 punten in 19 wedstrijden is de ervaren aanvaller ook de topscorer van de club.

De ontmoeting begint vanavond om 21.15 uur in Herentals.

Silverdome Panters - Unis Flyers

Op vrijdagavond werd het een nogal eenvoudige overwinning voor Heerenveen in de eerste wedstrijd van de best-of-three tegen Zoetermeer. Na ruim een kwartier spelen was het al 4-0 in het voordeel van de Friezen en aan het eind van de wedstrijd toonde het scorebord een 7-1 eindstand. Panters kan vanavond voor eigen publiek laten zien dat tot meer in staat is. De wedstrijd in het Silverdome begint om 20.15 uur.