OKT Ned Lit1 goal Kars

10 februari 201620:51

Door Joep Meijsen

Game Day: Olympische kwalificatie

Het Nederlands ijshockeyteam speelt komende dagen om een plek in de volgende ronde van het Olympisch Kwalificatietoernooi. Vier jaar geleden verraste Oranje vriend en vijand met een zege in Boedapest, kan dit kunststukje in Cortina d’Ampezzo worden overgedaan?

t is misschien wel hét hoogtepunt in de recente Nederlandse ijshockeygeschiedenis. Op 12 november 2012. De bomvolle ijshal vol nationalistische Hongaren werd stil toen Jordy van Oorschot vlak voor tijd de gelijkmaker zorgde, waarna in de penaltyshots Diederick Hagemeijer en Marcel Kars het succes voor Oranje compleet maakten.

Enkele maanden later sloeg Oranje helemaal geen gek figuur in de volgende ronde, waar uiteindelijk Oostenrijk zich plaatste voor de spelen in Sotchi. In dat toernooi in Duitsland verloor Nederland de slotwedstrijd van Italië, dat deze keer gastheer is van het kwalificatietoernooi. Die wedstrijd eindigde toen in 1-4.

Van het succesteam van toen is nu nog een handvol spelers over. Doelman Martijn Oosterwijk, verdedigers Jurryt Smid en Jordy van Oorschot en aanvallers Ivy van den Heuvel, Mitch Bruijsten, Marcel Kars, Ronald Wurm en captain Diederick Hagemeijer.

Belangrijke afwezige is Raphael Joly, die gewoon competitieverplichtingen heeft in de Oberliga. Tilburg heeft speciaal voor dit toernooi een vrij weekeinde gekregen. Ook Steve Mason ontbreekt omdat zijn competitie niet stilligt in dit internationale weekeinde. Vanwege blessures moesten Jordy Verkiel en Alan van Bentem afhaken. Verschillende spelers zijn vanwege prive-redenen niet present. Belangrijk is de aanwezigheid van legionairs Mike Dalhuisen, Nardo Nagtzaam en Kevin Bruijsten. Veel van de jongere spelers in de selectie hebben een verleden bij het inmiddels niet meer bestaande opleidingsinstituut CTO.

Het team van Tilburg Trappers vormt de ingespeelde kern van de selectie, aangevuld met spelers uit de BeNeLiga en de in het buitenland spelende internationals. Zij moeten het opnemen tegen twee teams die hoger staan dan Oranje op de wereldranglijst. Nederland staat op de 25e plek, de Britten een trede hoger en de Italianen achttiende. Servië, dat zich ten koste van Spanje, IJsland en China plaatste voor deze ronde, is de nummer dertig op die lijst.

Daarmee is Nederland op zijn best een outsider in de strijd om die enkele plek in de volgende kwalificatietoernooi. Het wordt echter interessant om te zien of wedstrijden in de Oberliga een betere voorbereiding vormen op internationaal ijshockey dan de oude Eredivisie. Het is ook interessant hoe de betere spelers uit de BeNeLiga hier meespelen en of de buitenlandse spelers het verschil kunnen maken.

Als alles klikt, moet een verrassing mogelijk zijn, daarvoor moet de ploeg de eerste wedstrijd direct op scherp staan. Door de lagere positie op de wereldranglijst moet Nederland nu eerst tegen de twee hoger geklasseerde ploegen spelen.

De Britten zijn donderdag de eerste tegenstander van Nederland. Deze wedstrijd begint een half uur vroeger dan eerder aangekondigd, namelijk om vijf uur. Op dit moment ontbreekt nog informatie over een mogelijke videostream, maar de BBC heeft een radioverslaggever ter plekke die via internet een integraal verslag zal verzorgen. De uitzending is (mits er geen geo-block is) te horen zijn op Radio Five Live Sport Extra.

De Britten zijn ook niet compleet. Zo zijn doelman Stephen Murphy, verdediger Jonathan Weaver en aanvaller Robert Farmer afwezig. Dit betekende onder meer een recall voor Stevie Lyle, die in het verleden regelmatig tegen Oranje speelde. De meeste Britse spelers komen uit voor ploegen die in eigen land op het hoogste niveau spelen. Het team staat onder leiding van de Schot Peter Russell, die hoofdcoach is bij de Milton Keynes Lightning op lager niveau in het VK.

Steve Mason en Levi Houkes, beiden afwezig, waren de doelpuntenmakers van Nederland in de wedstrijd op het afgelopen WK in Eindhoven. Craig Peacock, Chris Blight en Paul Swindlehurst scoorden namens de Britten die met 3-2 wonnen. De Britten grepen in het toernooi nipt naast de promotie, terwijl Nederland afdaalde naar Division II.

IJshockey.com moet helaas verstek laten gaan bij dit toernooi, maar zal later dit jaar wel verslag doen van het WK in het Spaanse Jaca waar Oranje moet proberen weer promotie te verdienen naar Division IB.