WK Tallinn Nederland Polen Ernesto Klem in duel

29 april 201909:12

Door Joep Meijsen

Game Day: Oranje wacht klus tegen gastland

Het Nederlandse ijshockeyteam heeft maar kort om de herstellen van de wedstrijd tegen Polen. Vanavond staat alweer de volgende wedstrijd op het WK op het programma. Gastland Estland is de tegenstander. IJshockeynederland.nl blikt vooruit en heeft de link naar de livestream.

WK Division IB Tallinn Dag 1

Oekra√Įne - Japan 2-3
Roemeni√ę - Estland 4-3 (PS)
Nederland - Polen 1-8

1. Polen 1-3 (+7)
2. Japan 1-3 (+1)
3. Roemeni√ę 1-2 (+1)
4. Estland 1-1 (-1)
5. Oekra√Įne 1-0 (-1)
6. Nederland 1-0 (-7)

De terugblik

Nederland stond op de eerste dag met zijn jonge, vernieuwde selectie tegen Polen eigenlijk voortdurend onder druk. De ploeg hield echter dik een half uur met kunst en vliegwerk overeind en wist via Ernesto Klem zelfs op voorsprong te komen. In de slotperiode liep Polen uit naar een ruime zege.

Lees hier het wedstrijdverslag met quotes van Doug Mason en Tomislav Hrelja >>>

Fotograaf Marco Spelten...

was gisteravond bij de wedstrijd tussen Nederland en Polen en maakte onderstaande uitgebreide foto-reportage.

WK Tallinn Nederland Polen Tomislav Hrelja puck

Captain Joey Oosterveld over de wedstrijd

'We hebben een goed team, maar ook een korte bank en we weten dat het moeilijk wordt. Het is voor ons zaak met korte shifts te spelen, de pucks het vak uit te krijgen, het simpel te houden en van daaruit verder te werken. We moeten iedere wedstrijd beter worden. We hebben de eerste periode erg goed gespeeld. Polen is een sterke ploeg waarvan je weet dat ze veel puckbezit zullen hebben. Maar wij bleven goed in de structuur spelen en iedereen werkte hard. We voerden uit wat de bedoeling was en dan zie je dat je het ook Polen moeilijk kunt maken. We gaan goed eten, veel water drinken en rusten en dan zijn we klaar voor de wedstrijd tegen Estland.'

Programma van vandaag

12.00 uur: Japan - Roemeni√ę
15.30 uur: Polen - Oekra√Įne
19.00 uur: Estland - Nederland

De tegenstander

Nederland speelt vanavond om 20.00 uur, 19.00 uur Nederlandse tijd, tegen gastland Estland. Die ploeg opende het WK met een verliespartij tegen Roemeni√ę in een open en spannende wedstrijd die uiteindelijk met penaltyshots beslist moest worden. Sterspeler Andrei Makrov en de ervaren Robert Rooba hadden ieder een goal en een assist. Silver Kerna nam het andere doelpunt voor zijn rekening.

Estland won vorig jaar in Kaunas, Litouwen de bronzen medaille, wat de beste prestatie ooit was voor de ploeg. Estland speelt voor het vijfde jaar op rij in Division IB, na enkele jaren van promotie en degradatie. Net als in buurland Litouwen verdienen de spelers vooral de kost in het buitenland, slechts enkele jongens zijn actief in eigen land. Zo speelt Robert Rooba al jaren op het hoogste niveau in Finland, waar ook de pas 20-jarige Robert Arrak sporadisch uitkomt. Mannen als Christopher Usov, Alexei Sibirtsev, Roman Andrejev en Aleksander Ossipov spelen op lager niveau in Zweden, Vadim Vasjonkin speelt college-hockey in de VS en Alxeander Petrov voor Milaan in de Alpenliga. Andrei Makrov, in het verleden een plaaggeest voor Nederland, is inmiddels 39-jaar en na een lange internationale loopbaan nu weer terug in Estland en liet in de eerste wedstrijd zien in ieder geval nog een prima schot en een uitstekend penaltyshot in huis te hebben.

Doelman Villem-Henrik Koitmaa speelde ook al op veel plekken in Europa en was afgelopen jaar in Hongarije actief voor een ploeg die meedoet op het tweede niveau in Oostenrijk. De in Rusland geboren Roman Shumikhin speelt op het derde niveau in Frankrijk. De Fin Jussi Tupamäki is de coach van de ploeg.

Vooruitblik

Estland is een land waar Nederland het traditioneel niet makkelijk mee heeft. Het type ijshockey ligt Oranje meestal maar matig. Van de laatste drie ontmoetingen op WK-niveau won Nederland er maar een, tijdens het WK in 2013 was Oranje in het Oekra√Įnse Donetsk met 5-4 te sterk. Ivy van den Heuvel scoorde zes minuten voor tijd het winnende doelpunt. Andere doelpuntenmakers voor Nederland waren Wesley Hendriks, Tony Demelinne, Steve Mason en Mitch Bruijsten. In Eindhoven in 2015 won Estland met 1-3 en in Belfast was het in 2017 4-3, de wedstrijd waarin Nederland de grootste kans had op punten.

Voor de wedstrijd van vandaag is het de vraag hoe Nederland hersteld is van de zware ontmoeting met Polen. Oranje heeft een onervaren ploeg, waar veel spelers voor het eerst op senioren-niveau een WK spelen. De ochtendtraining wordt vandaag overgeslagen en Nederland kiest voor veel rust richting de wedstrijd. Estland maakte een valse start in het toernooi en zal voor eigen publiek iets goed willen maken. Oranje zal net als tegen Polen met enorme inzet moeten spelen en proberen uit de strafbank te blijven. Dat lukte tegen Polen ook prima. Het wordt interessant om te zien hoe dit Oranje het gaat doen vanavond.