0 R0 F7996

28 april 201908:00

Door Joep Meijsen

Game Day: Polen in pole position

Het Nederlands team opent het wereldkampioenschap in Estland vanavond met de wedstrijd tegen Polen. De degradant uit Division IA geldt als een belangrijke favoriet voor de toernooizege. IJshockeynederland.nl werpt zijn licht op de wedstrijd en heeft de livestream.

De openingsdag...

Vandaag begint het wereldkampioenschap ijshockey Division IB in Tallinn, Estland. Op de eerste dag staan drie wedstrijden op het programma.

12.00 uur: Oekra√Įne - Japan
15.30 uur: Roemeni√ę - Estland
19.00 uur: Nederland - Polen

Lees hier een uitgebreide vooruitblik op het hele toernooi >>>

De tegenstander...

Polen is de degradant uit Division IA en speelt daarmee op het laagste niveau sinds 2014 toen de ploeg in Vilnius promoveerde. Polen won tijdens het toernooi weliswaar van Sloveni√ę, maar degradeerde uiteindelijk na een 6-1 verlies tegen Kazachstan.

Een opvallende speler in de ploeg is de 21-jarige in de Verenigde Staten geboren, maar in Polen opgegroeide Alan Lyszczarczyk die op het hoogste jeugdniveau in Canada speelt en voor Mississauga Steelheads in 54 wedstrijden tot 35 goals en 36 assists kwam en daar nog een punt per wedstrijd in vier play-off-wedstrijden aan toevoegde. Zijn vader Dariusz was ook Pools international.

Andere gevaarlijke spelers in de selectie zijn Aron Chmielewski, die op het hoogste niveau in Tsjechi√ę speelt en Pawel Dronia, die voor Ravensburg Towerstars speelt in de DEL 2. Daarbij heeft Nederland echter het geluk dat deze twee spelers met hun clubs nog aan het spelen zijn in de play-offs en zij er waarschijnlijk aan het begin van het toernooi niet bij zijn.

De rest van de ploeg speelt in de Poolse competitie, waarbij kampioen GKS Tycy, Cracovia Krakow en Podhale Nowy Targ de hofleveranciers zijn. In het doel staan de ervaren Amerikaanse prof John Murray en de al even ervaren Przemyslaw Odrobny, die na omzwervingen in Frankrijk en Engeland weer terug is in eigen land.

De bondscoach van Polen is de 38-jarige zoon van een Poolse moeder en een Finse vader Tomek (Tomasz) Valtonen. Als speler jarenlang een vaste waarde bij de Finse topclub Jokerit en de afgelopen jaren hoofdcoach op het hoogste niveau in Finland. Afgelopen jaar stapte hij over naar Podhale Nowy Targ en werd tot bondscoach benoemd, als opvolger van ex-NHL-coach Ted Nolan.

De terugblik...

De laatste keer dat Polen en Nederland tegenover elkaar stonden op een wereldkampioenschap was in 2014 in Polen. Oranje handhaafde zich toen met drie punten uit vijf wedstrijden, Roemeni√ę degradeerde en Polen promoveerde met 12 punten uit vijf wedstrijden. Op 23 april 2014 stonden Nederland en Polen tegenover elkaar in de Siemens Arena in Vilnius en voor ruim zevenhonderd toeschouwers won Polen met 5-1. De startende goalies waren toen Martijn Oosterwijk en Przemyslaw Odrobny. Oosterwijk maakte 40 saves op 45 schoten. Het enige Nederlandse doelpunt werd gescoord door Jordy van Oorschot met een assist van Maarten Brekelmans. Voormalig DEL-aanvaller Leszek Laszkiewicz had twee assists. Chris Eimers was de Nederlandse bondscoach op dat wereldkampioenschap.

De vooruitblik...

Polen geldt als een van de topfavorieten voor promotie en speelde in de aanloop naar dit WK oefenwedstrijden tegen Litouwen. De eerste wedstrijd werd in overtime met 6-5 gewonnen, waarna het tweede duel met 3-0 verloren ging. Litouwen speelt dit jaar Division IA. Krystian Dziubinski scoorde twee keer voor Polen in het eerste duel. Nederland speelde in de voorbereiding geen oefenwedstrijden, maar werkte een reeks centrale trainingen af. Polen lijkt derhalve weliswaar ook enkele sterke spelers te missen, maar toch in pole position aan het duel te beginnen.

Voor Nederland zijn er wel veel bijzondere momenten morgen. Het wordt waarschijnlijk het WK-debuut voor Ernesto Klem, Stijn Knoop, Bartek Bison, Levi Boer, Thomas Borgman, Lars den Edel, Jasper Nordemann, Dennis Sikma, Jord Smit en Kai Willems. Het wordt ook het debuut van Joey Oosterveld als captain van Oranje.

De livestream...

De wedstrijd wordt live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de IIHF. Je vindt de link hieronder.