Doug Mason gaat zijn vijfde seizoen in als hoofdcoach van Graz
Doug Mason gaat zijn vijfde seizoen in als hoofdcoach van Graz — © Twitter/Graz99'ers

25 september 202008:04

Door Joep Meijsen

Game Day: Seizoen begint voor Doug Mason

In de eerste aflevering van Game Day van de nieuwe ijshockeyjaargang blikken we kort vooruit naar de wedstrijden met Nederlandse betrokkenheid die voor dit weekeinde op het programma staan. Met veel oefenwedstrijden met teams uit de Eerste Divisie, maar ook de seizoenstart voor bondscoach Doug Mason in Graz en meer ontmoetingen voor de Nederlandse vrouwen in Zweedse dienst.

Moser Medical Graz99'ers - Fehervar AV19

De Nederlandse bondscoach Doug Mason begint aan zijn vijfde seizoen als hoofdcoach van Graz in wat nu de Bet-At-Home Ice Hockey League heet. Bekendste speler in het team blijft de veelvoudige voormalige Oostenrijkse international Oliver Setzinger. Interessantste nieuwkomer is het Detroit Red Wings-prospect Michael Rasmussen, die twee jaar geleden nog een volledig seizoen in de NHL speelde en nu is uitgeleend aan Graz. De Britse doelman Ben Bowns, vorig jaar nog in Cardiff, is ook een interessante nieuwkomer. Een van de acht nieuwe buitenlanders in de opstelling van de club.

Tegenstander Fehervar is een club uit Hongarije en heeft onder meer Alex Petan in de opstelling, die vorig jaar met Iserlohn nog te zien was bij de Thialf Ice Hockey Cup. De wedstrijd begint vanavond om 19.15 uur en vanwege covid-19 is de toeschouwerscapaciteit beperkt tot 1500 mensen. Graz verloor zijn twee laatste oefenwedstrijden tegen Villach (5-7) en Linz (3-4 OT).

Wedstrijden in Nederland

In de Eerste Divisie wordt zaterdag weer volop geoefend in voorbereiding op de start van het nieuwe seizoen die voor volgende week op het schema staat. Zaterdagmiddag om 14.00 uur oefent OrangeGas Capitals Leeuwarden in eigen huis tegen het eerste divisie-team van Tilburg Trappers. Een uur later staat het duel tussen Yeti's Breda en Eindhoven Kemphanen op het programma in Breda. Deze ontmoeting maakt deel uit van de Open Dag bij de club uit Breda, die om 10.00 uur al begint en waarvan de ontmoeting tegen Eindhoven het slotstuk vormt.

Ook op zaterdag staat de ontmoeting tussen Amsterdam Tigers en Zoetermeer Panters op het programma. Deze wedstrijd begint om 18.00 uur. Zoetermeer won vorige week met ruime cijfers in Utrecht, terwijl Amsterdam een eveneens forse zege boekte op Leeuwarden. Om 20.15 uur staat dan nog de wedstrijd tussen Dordrecht Lions en Utrecht op het programma als oefenwedstrijd.

Nederlandse vrouwen in Zweden

De vrouwencompetitie in Zweden heeft ook weer een vol programma dit weekeinde. Het SDE van Kayleigh Hamers, Marée Dijkema, Julie Zwarthoed en Savine Wielenga haalde vier punten in de eerste vijf wedstrijden en speelt vnavond om 19.30 uur de lokale derby tegen AIK. Het Göteborg van Esther de Jong wacht nog op de eerste punten en speelt zaterdag uit bij Linköping en heeft zondag een uitwedstrijd tegen Djurgarden op het programma staan.