2011 0354

1 november 201907:46

Door Joep Meijsen

Game Day: Sleutelduel in Triavium

Het is Game Day. Twee wedstrijden op het programma vandaag. In de Oberliga ontvangt Tilburg de gasten uit Halle, terwijl in Het Triavium de kraker tussen Nijmegen en Zoetermeer op het programma staat. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit naar een interessante ijshockeydag.

20.00 uur: Tilburg Trappers - Saale Bulls Halle

In Stappegoor staat de wedstrijd tussen de nummers twee en zeven in de Oberliga Nord op het programma. Het verschil in punten op de ranglijst tussen Tilburg Trappers en Saale Bulls halle bedraagt na tien speeldagen 9 punten.

Het is een tegenstander tegen wie Trappers het in uitwedstrijden vaak lastig heeft, maar in eigen huis heeft Tilburg in zeven ontmoetingen de afgelopen jaren nog niet verloren van deze tegenstander. Vorig jaar waren het wel twee spannende wedstrijden. Op 13 december had Tilburg penaltyshots nodig om met 5-4 te winnen, terwijl Trappers op 1 maart met 4-3 won, waarbij de ploeg in de slotperiode terugkwam van 1-3 achter om Ivy van den Heuvel drie minuten voor tijd gelijk te zien maken, waarna Ryan Collier tien seconden later de winnende goal scoorde.

Dat Halle een tegenstander is voor Tilburg om op te letten bleek afgelopen weekeinde toen de ploeg met 3-0 won van Hannover Scorpions. In hetzelfde weekeinde ging de ploeg echter ook met 3-7 onderuit bij Erfurt. De club verwelkomde deze week een nieuwe import met de Amerikaan Nick Miglio. Hij vervangt de langdurig geblesseerde Tyler Mosienko als tweede import naast Chris Francis. Miglio speelde vorig jaar nog een deel van het seizoen in Essen, waar hij met 49 punten in 34 wedstrijden succesvol was tijdens het reguliere seizoen.

De met 135 DEL-wedstrijden getooide Kyle Helms, een 33-jarige Amerikaan met een Duits paspoort, is met vijf goals en tien assists in tien wedstrijden op dit moment de topscorer van de ploeg. Ook de 32-jarige Tsjechische Duitser Michal Bezouska, afkomstig uit de jeugdopleiding van Sparta Praag, kent een goed seizoen, hij scoorde al zeven keer. Andere opvallende namen in het team zijn Sergej Stas die volop ervaring in de DEL en DEL2 meebrengt en de eerder genoemde Chris Francis. Hij is een 30-jarige Amerikaan die ruim vierhonderd wedstrijden in de ECHL speelde en vorig jaar in de loop van het seizoen door Halle werd aangetrokken.

Trappers is bezig met een prima winning streak. De ploeg van Bo Subr won zijn laatste vijf wedstrijden en verloor dit seizoen √ľberhaupt pas √©√©n keer. Wel was er in drie van de laatste vier zeges overtime nodig om de wedstrijd te winnen. Vorig weekeinde waren er een 9-6 zege op Leipzig en een overtimewinst met 5-4 tegen Hamburg. Max Hermens scoorde de winnende goal, nadat Tilburg via goals van Jonne de Bonth en Kevin Bruijsten in de slotperiode een 2-4 achterstand had weggewerkt.

Mitch Bruijsten heeft al twaalf goals en zeven assists in zijn tien wedstrijden, Max Hermens zit op vier goals en 14 assists. Diego Hofland scoorde al zeven keer voor zijn nieuwe club, terwijl Jordy Verkiel al negen assists oppikte dit seizoen.

20.30 uur: Select 4-U Nijmegen Devils - Zoetermeer Panters

Een nieuwe coach in de bank bij Nijmegen en een oude coach bij Zoetermeer. Bij Nijmegen staat na het wegsturen van Alexander Jacobs vanavond Rob Declisseur in de bank. Bij Zoetermeer heeft de jarenlang in Nijmegen actieve Alex Andjelic sinds begin dit seizoen de technische leiding.

De vorige ontmoeting tussen de beide teams eerder dit seizoen was een spannende. Nijmegen won op 5 oktober in het Silverdome met 2-3 in overtime. Jurryt Smid scoorde na 3,5 minuut in de extra tijd de winnende treffer voor Devils. Andere doelpuntenmakers voor Nijmegen in dat duel waren Oliver Pataky en Levi Houkes. De tegengoals kwamen van Marko van Leeuwen en Berry Donders.

Het is een voor de stand in de bekercompetitie belangrijke wedstrijd. In theorie kan Zoetermeer, dat nog drie wedstrijden op het programma heeft staan, nog negen punten halen. Dat brengt de ploeg op 13 punten. Precies één meer dan Nijmegen en Geleen. Panters speelt bovendien nog tegen beide ploegen, al heeft de ploeg het natuurlijk niet helemaal in eigen hand. Devils sluit de bekercompetitie morgen af in Den Haag en ook Geleen speelt nog tegen Hijs Hokij.

Kortom, er staat wat op het spel vanavond in Het Triavium. Nijmegen haalde in zijn laatste vier wedstrijden slechts één punt, afgelopen zaterdag haalde de ploeg met toen nog Alexander Jacobs in de bank een punt in overtime in Heerenveen. Jeffrey Melissant en Levi Houkes scoorden voor Nijmegen.

Panters verloor vorig weekeinde met 4-1 van Den Haag, maar boekte een week eerder tegen Tilburg de eerste overwinning van het seizoen. Het is derhalve opmerkelijk dat de ploeg nog kans maakt op een plek in de halve finales. De ploeg scoorde 23 keer en kreeg 33 goals tegen. Bij Devils is die statistiek 43 goals voor en 28 tegen. Devils speelde echter al twee keer tegen Tilburg, terwijl Zoetermeer nog een wedstrijd tegen die ploeg te gaan heeft.

Panters heeft met Jared Henderson onlangs een versterking aangetrokken die direct impact heeft. Hij pikte in drie wedstrijden al drie goals en vijf assists op. Topscorer van de ploeg is Joy Turpijn, opgenomen in de voorselectie van Oranje, met twee goals en zes assists in zeven wedstrijden.

Bij Nijmegen verzamelde Branden Eden als vijf goals en elf asssists, heeft Oliver Pataky al acht doelpunten en staat Jeffrey Melissant op zeven goals en acht assists. Allemaal statistieken in acht wedstrijden in de bekercompetitie.

Devils heeft aan één punt genoeg om zich zeker te plaatsen voor de halve finales van de beker. Panters strijdt voor zijn laatste kans.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)