Flyers vs Herentals 170115

2 januari 201612:22

Door Joep Meijsen

Game Day: Topper in Thialf

Het eerste weekeinde van 2016 zit tjokvol ijshockey, inclusief de topper in Thialf tussen de lokale Flyers en Herentals. Het Oberliga-team van Trappers speelt in een bomvol Stappegoor een kraker tegen Leipzig.

Tilburg en Leipzig hebben allebei 55 punten verzameld dit seizoen, al had Leipzig daar één wedstrijd minder voor nodig. Daarmee zijn het de nummers twee en drie op de ranglijst in de Oberliga. Zondagmiddag om 15.00 uur staan beide teams tegenover elkaar in Noord-Brabant.

De topscorer bij Leipzig is een oude bekende voor het publiek in Tilburg, Brad Snetsinger die vorig jaar nog het kampioenschap in Nederland won met Trappers. Hij is met 22 goals en 43 assists niet alleen de topscorer bij Icefighters, maar van de hele liga. Ivy van den Heuvel is de topscorer bij Tilburg met dertien goals en 25 assists.

Aanvaller Jari Neugebauer is een voormalige Duitse jeugdinternational. De 21-jarige forward speelde twee jaar geleden een seizoen in de DEL voor D√ľsseldorf. De tweede import van de ploeg is de Amerikaan Jake Johnson die college-ervaring opdeed bij Northern Michigan en vorig jaar zijn profdebuut maakte in de SPHL.

Verdediger Esbjörn Hofverberg heeft een Zweeds en Duits paspoort en Seoel als zijn geboorteplaats. Hij is inmiddels 45 jaar oud, is met zijn 1,66 meter niet bepaald groot voor een ijshockeyer en naast het ijshockey onderhoudt hij renpaarden. Volgens hem doodgewoon voor Zweedse ijshockeyers om een paard te kopen en aan wedstrijden mee te doen.

Zaterdagavond staan in Thialf de nummers één en drie in Poule A van de BeNeLiga tegenover elkaar. Herentals rijgt dit seizoen de overwinningen aan elkaar en heeft alleen een reglementair verlies op zijn naam staan. De minst gepasseerde defensie in de BeNeLiga en de meest scorende aanval met de makkelijk scorende Tyler Melancon (31 punten in 10 wedstrijden) in de opstelling.

Ook Bryan Kolodziejczyk heeft een goed seizoen met 29 punten in elf wedstrijden met tien goals. Ronald Wurm heeft echter betere statistieken dan de twee topscorers van Herentals. De international heeft al negentien keer gescoord dit seizoen en heeft dertien assists op zijn naam. Alleen Filip Martinec van Eindhoven doet het nog iets beter.

In Groep B staat de ontmoeting tussen Den Bosch en Leuven op het programma in het Sportiom (20.15 uur). Voor Leuven zijn de punten van belang om zo aansluiting te houden met de play-off-posities, terwijl Den Bosch een stapje verder weg kan van de onderkant van de ranglijst.

Een andere interessante wedstrijd is die tussen Geleen en Zoetermeer in Glanerbrook (20.30). Zoetermeer knokt onder leiding van een nieuwe coach om aansluiting te houden met de top vier in Poule A, terwijl Geleen zijn koppositie in Groep B verdedigt. Ook zaterdag (18.30) moet Luik proberen verder te klimmen in Groep B tegen Dordrecht, dat voor het eerst onder leiding staat van Ray Gallagher.

Ook op zondag de nodige boeiende wedstrijden. Zo gaat Tilburg Trappers proberen zijn opmars voort te zetten tegen Amsterdam (19.00) tegen Amsterdam dat op dit moment vierde staat in Poule A en Zoetermeer achter zich moet zien te houden. Herentals ontvangt in eigen huis Den Bosch (20.00), terwijl Turnhout (20.00) Eindhoven ontvangt dat Nijmegen en Leuven onder zich moet zien te houden in de play-off-battle. Beide teams hebben minder verliespunten dan Kemphanen. Dordrecht tenslotte ontvangt Geleen (20.15)