Raymond van der Schuit van Tilburg Trappers in actie in de Oberliga
Raymond van der Schuit van Tilburg Trappers in actie in de Oberliga — © Arie Leeuwesteijn

30 oktober 202007:11

Door Joep Meijsen

Game Day: Trappers twee keer naar Diez

In de Game Day vandaag aandacht voor de Tilburgse dubbel bij Oberliga-nieuwkomer Diez-Limburg Rockets met veel bekende gezichten voor Nederlandse liefhebbers. Verder is er een oefenwedstrijd voor Nardo Nagtzaam en komen de Nederlandse vrouwen in Zweden weer in actie.

Diez-Limburg Rockets - Tilburg Trappers

Het kwam toch als een mokerslag voor de teams in de Oberliga. Ook in Duitsland worden de beperkingen rond corona opgeschroeft. Het amateurijshockey komt hierdoor wekenlang stil te liggen en voor de teams in de Oberliga betekent het een klap voor de begroting. Het lijkt er op het moment van schrijven wel gewoon op dat de competitie volgende week van start gaat, waarbij de oefenwedstrijden voor Tilburg Trappers van dit weekeinde bij Diez-Limburg Rockets extra belangrijk worden.

Omdat Tilburg thuis niet mag spelen, zijn het twee uitwedstrijden geworden voor de Brabanders. Het worden de eerste wedstrijden voor de nieuwe aanwinst van de nieuwkomer in de Oberliga Nord, Philip Halbauer. De 23-jarige verdediger was de afgelopen jaren een vaste waarde in de ploeg van Crimmitschau in de DEL2, voor wie hij bijna 280 wedstrijden speelde. Hij bereikte echter in de zomer geen akkoord over een nieuw contract en komt uiteindelijk in Noordrijn-Westfalen terecht bij de Rockets.

Diez-Limburg nam vorig jaar nog deel aan de grensoverschrijdende competitie tussen teams uit de Beneliga en de regionalliga in Duitsland. In de Inter Region Cup eindigde de ploeg uiteindelijk op de vijfde plaats, achter onder meer Geleen en Heerenveen. Neuwied was uiteindelijk de winnaar van deze nieuwe competitie. De banden met Nederland zijn echter nog sterker. Voormalig Nijmegen-topscorer RJ Reed speelt sinds vorig jaar in het team, net als Kevin Lavallee die inmiddels in een heel grijs verleden een deel van het seizoen in Groningen speelde en in de toenmalige Eredivisie een buitengewoon productieve speler bleek. Ook hij deed daarna veel ervaring op in de DEL2 en liep vorig jaar in de regionalliga op ruim drie punten per wedstrijd. Een derde bekend gezicht voor Nederlandse ijshockeyliefhebbers is die van Cheyne Matheson, die drie seizoenen als speler van Luik tot de meest scorende spelers in de competitie hoorde en vorig jaar op lager niveau in Zweden speelde.

In het doel staan bij de Rockets de buitengewoon ervaren Franse Duitser Jan Guryca, die een tas vol ervaring in zowel de DEL als de DEL2 met zich meebrengt en sinds vorig jaar in Diez speelt. Hij krijgt gezelschap van het 21-jarige talent Louis Busch en de 25-jarige Tim Stenger. Defensief is de 40-jarige Duitse Amerikaan Steve Slaton een opvallende naam. Hij speelde jarenlang voor Fischtown Pinguins en Bad Nauheim op DEL2-niveau en daalt nu af naar de Oberliga. Bekende naam voor Trappers-fans in de aanval is die van Niklas Hildebrand die de afgelopen jaren in Essen en Leipzig speelde.

Beide wedstrijden worden live uitgezonden via Sprade TV, zodat fans thuis toch de wedstrijd kunnen volgen.

Nardo Nagtzaam

Nardo Nagtzaam heeft met EC Peiting voor zondag een oefenwedstrijd tegen HC Landsberg, dat vorig jaar nog in de Bayernliga speelde en nu zijn debuut maakt in de Oberliga S√ľd. De RiverKings gaan het nieuwe seizoen voor een belangrijk deel in met het team dat vorig jaar nog op het vierde niveau speelde. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg zijn eerste oefenwedstrijd met 3-5 tegen F√ľssen.

Mike Dalhuisen

Voor Mike Dalhuisen en HK Poprad duurt de lange coronapauze vanwege coronabesmettingen in de selectie en in de jeugdafdeling voort. De ontmoeting die op het programma stond tegen Kosice is verschoven naar begin december, terwijl de uitwedstrijd bij Zvolen volgende week wordt gespeeld.

Doug Mason

Bondscoach Doug Mason komt met zijn Graz99ers waarschijnlijk ook niet in actie dit weekeinde. Alle wedstrijden op het hoogste niveau in de multinationale competitie vanuit Oostenrijk zijn uitgesteld tot komende zondag. Mogelijk worden er vandaag nog wel wedstrijden voor zondag vastgesteld. Verschillende bij de 99ers betrokken spelers zijn tien dagen geleden positief getest.

Oranjevrouwen

Het SDE van verschillende Nederlandse vrouweninternationals komt vanavond in actie tegen AIK. De ploegen staat respectievelijk zeven en achtste in de hoogste liga in Zweden en het verschil tussen de twee teams is slechts één punt in het voordeel van AIK. Daarmee is het een mooie kans voor SDE om te stijgen op de ranglijst van de tien teams tellende competitie. Het is tevens de enige wedstrijd voor SDE weekeind.

Esther de Jong en Göteborg komen zaterdag en zondag in actie. Eerst staat de thuiswedstrijd tegen Linkoping op het programma, de nummer drie van de ranglijst. Daarna komt nummer vier Djurgarden op bezoek. Geen makkelijk programma dus voor de ploeg die vooralsnog op de laatste plek staat in de SDHL met 1 punt uit 12 wedstrijden.