Nederland Australie wedstrijd

26 maart 201911:11

Door Joep Meijsen

Game Day: U18 aan de slag tegen Australiƫ

Het Nederlands team onder 18 jaar speelt vanmiddag om 16.30 uur zijn tweede wedstrijd op het WK in Belgrado. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit en heeft de link naar de livestream van het duel.

De eerste wedstrijd

Oranje begon maandag goed aan het toernooi met een overwinning op Belgiƫ. Hier is een wedstrijdverslag te lezen. Op Instagram geeft de Man of the Match van Nederland, Ernesto Klem, een toelichting. Klik hier voor zijn reactie >>>

De andere wedstrijden

De wedstrijd tussen Nederland en Belgiƫ was de openingswedstrijd van het toernooi. Daarna werden nog twee wedstrijden gespeeld. In de namiddag won China met 1-4 van Kroatiƫ. Mingju Zheng en Ruichen Sun hadden ieder een doelpunt en een assist. Gastland Serviƫ won daarna in de avonduren met 8-4 van Australiƫ. Aleksa Gvozenovic had twee goals en een assist.

De stand

1. Serviƫ 1-3 (+4)
2. China 1-3 (+3)
3. Nederland 1-3 (+2)
4. Belgiƫ 1-0 (-2)
5. Kroatiƫ 1-0 (-3)
6. Australiƫ 1-0 (-4)

De volgende tegenstander

Australiƫ is de volgende opponent voor de manschappen van bondscoach Theo van Gerwen. Vorig jaar degradeerde Australiƫ uit Division IIA en zou derhalve favoriet moeten zijn om direct weer te promoveren. Op jeugd-WK's zijn bij kleinere ijshockeylanden de verschillen tussen verschillende generaties spelers echter soms groter dan bij de toplanden. De ploeg maakte in ieder geval een valse start tijdens dit WK door de openingswedstrijd met 8-4 te verliezen van Serviƫ. Zachary Gumm had twee goals voor Australiƫ, dat met doelman Jakob Doornbos een speler in de selectie heeft met duidelijk Nederlands bloed in de aderen.

Australiƫ heeft een selectie die vanuit verschillende hoeken van de wereld is komen invliegen. Zo spelen Reece Lukowiak, Jacob Laver, Zachary Gumm en Arthur Wang op lager niveau in Canada, spelen Ethan Hawe sen Declan Bronte in de Verenigde Staten, laatstgenoemde in hetzelfde programma waar Eef Gerritsen actief was en Liam McAuley maakte deel uit van een Hongaarse ploeg die in de Oostenrijkse jeugdcompetitie speelt. Verder spelers uit de eigen competitie in Australiƫ waar teams als Sydney Sabres, Perth Sharks, Brisbane Blitz en Adelaide Generals actief zijn. De eerder genoemde Doornbos speelt bij de Melbourne Glaciers. Goalie Jeremy Friederich werd geboren in Zwitserland.

De livestream

De livestream van het duel is hier te vinden

Belgiƫ

De jonge Belgen spelen hun tweede duel al om 13.00 uur en hebben China als tegenstander. Hieronder de link naar de livestream.