Beneliga logo 2015

9 oktober 201511:23

Door Joep Meijsen

Game Day: vizier op de beker

De bekercompetitie in Nederland is vorige week bescheiden begonnen en krijgt komend weekeinde een vervolg met vier wedstrijden, waaronder de ontmoeting zondag in Aken tussen twee teams die vorig jaar nog in de Eredivisie speelden. Trappers wacht in de Oberliga twee lastige duels.

De problemen met het ijs in Geleen zorgen ervoor dat Eaters moeten uitwijken naar de ijshal vlak over de grens in Aken. Vooraf werden Geleen en Heerenveen gezien als twee van de favorieten voor de prijzen dit seizoen en dit is de eerste confrontatie tussen de beide voormalige Eredivisie-teams dit seizoen. Het betreft een wedstrijd in de Nederlandse bekercompetitie, een toernooi dat dwars door het programma in de BeNeLiga heen wordt gespeeld.

Beide teams zijn een mix van ervaren Eredivisiespelers, twee imports en jonge spelers. Geleen opende daarbij de bekercompetitie vorig weekeinde met een 2-4 zege in Tilburg in de enige wedstrijd in de bekercompetitie die voor dit weekend werd gespeeld. Eaters speelde vanwege de problemen in de eigen ijshal nog geen wedstrijden in de BeNeLiga. Flyers won zijn twee ontmoetingen tot nu toe dit seizoen.

Vrijdagavond spelen Nijmegen en Dordrecht tegen elkaar in het Triavium. Nijmegen kent een teleurstellende competitiestart en wacht na drie wedstrijden nog op de eerste punten van het seizoen. Dordrecht wordt gezien als een underdog in de nieuwe competitieopzet, maar boekte al een mooie overwinning in overtime op Turnhout, maar verloor afgelopen weekeinde in eigen huis met 1-6 van Antwerpen.

Het BeNeLiga-team van Tilburg komt twee keer in actie in de bekercompetitie. Zaterdagavond om kwart voor negen speelt de ploeg uit in Leeuwarden tegen Flyers en zondagavond om 19.00 uur ontvangt Trappers de Devils uit Nijmegen. Laatstgenoemde wedstrijd is onderdeel van wat ze in Tilburg Super Sunday hebben gedoopt, in de middag speelt het Oberliga-team al tegen Black Dragons uit Erfurt.

Het Oberliga-team moet vanavond eerst de topper spelen tegen Hannover Scorpions, dat op de derde plaats staat na twee speelrondes. Laatstgenoemde club legde eerder deze week Sachar Blank vast, die een paar jaar geleden met Scorpions nog kampioen werd in de DEL. De 30-jarige in Kazachstan geboren aanvaller speelde meer dan vierhonderd wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland.

Erfurt kende een behoorlijke start van de competitie in de Oberliga met een overwinning en een zege in overtime in de eerste drie wedstrijden. De club verzamelde daarmee evenveel punten als Trappers, maar met een wedstrijd minder gespeeld. Trappers ziet in ieder geval één bekend gezicht in de opstelling van Erfurt in de vorm van ex-Den Haag-verdediger Robin Sochan. De andere import van de club is de 27-jarige Canadees Kyle Bodie die profervaring heeft in de ECHL en vorig jaar in de Franse competitie speelde.

Ook in de BeNeLiga de nodige interessante wedstrijden. Zaterdag staat de ontmoeting tussen Amsterdam en Den Haag op het programma, voor beide teams een mooie graadmeter om te zien waar men staat in de nieuwe opzet. Zoetermeer Panters begon vorige week met een overwinning op Amsterdam en ontmoet Eindhoven dat al vier punten veroverde in de eerste drie wedstrijden. Den Bosch ontvangt zaterdagavond Geleen.

De Belgische deelnemers aan de BeNeLiga zijn komend weekeinde bezig met hun eigen bekercompetitie, met zeven wedstrijden. Daarbij staat zaterdagavond de traditionele Belgische topper tussen Herentals en Turnhout op het programma, terwijl ook de wedstrijden tussen Luik en Antwerpen (zaterdag), Heist en Leuven (vrijdag) en Antwerpen en Herentals (zondag) meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de verhoudingen in de competitie.