Final Four 2019 Flyers Devils Houkes viert

6 september 201914:28

Door Joep Meijsen

Game Day: Voorproefje op nieuwe cup

In de Game Day op deze vrijdag aandacht voor de oefenwedstrijd vanavond tussen Nijmegen en Hamm, een voorproefje op de nieuwe Inter Region Cup. Tilburg gaat zondag op bezoek bij Kassel Huskies uit de DEL2. Flyers komt uit tegen Oberliga-tegenstander Saale Bulls Halle

06-09, 20.30 uur: Select 4-U Nijmegen Devils - Hammer Eisbären

Lippe-Hamm Hockey is al jaren een vaste gast in oefenwedstrijden met Nederlandse clubs en in de Regionalliga West. De ploeg speelde in het verleden ook jarenlang in de Oberliga, maar 2014-15 was het laatste jaar op dat niveau. Vorig jaar haalde de ploeg de play-offs, maar verloor in de kwartfinale. Een jaar eerder was de club nog kampioen. Bekendste naam in de selectie is vermoedelijk Kevin Orendorz. De 24-jarige vleugelaanvaller speelde in de jeugd bij Krefeld en maakte enkele jaren deel uit van de selectie van de club in de DEL. Hij kwam in totaal tot 154 wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland met 5 goals en 15 assists. Was ook nog actief in de DEL2 en de Oberliga. Vooral op dat laatste niveau was hij erg productief, met 78 punten in 62 wedstrijden. Vorig jaar tekende hij voor bijna drie punten per wedstrijd, met 34 goals in 33 ontmoetingen.

De 27-jarige Tsjech Michal Spacek speelde ook in de ECHL en op het hoogste niveau in eigen land. Ook hij was zeer productief de afgelopen jaren voor Lippe Hockey Hamm. Kevin Thau was de topscorer van de club vorig jaar met 101 punten in 33 wedstrijden. Daarmee heeft Nijmegen een interessante eerste tegenstander in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De club verdedigt het nationale kampioenschap en de Nederlandse beker met een sterk aangepaste selectie. Het wordt vermoedelijk de eerste kans om spelers als Raymond van der Schuit, Jurryt Smid, Kay Gielen, Kai Willems, Cas Staps en Dylano Bijsterbosch in actie te zien komen. Daarnaast keert Jay Plamont terug van blessureleed, net als Luke Zwartbol. Ook sluit Jake Hendriks weer aan bij de selectie van coach Alexander Jacobs.

Beide ploegen spelen zondag in Hamm opnieuw tegen elkaar.

07-09, 20.00 uur: Saale Bulls Halle - Unis Flyers Heerenveen

Ook Heerenveen heeft een bijzonder interessante oefentegenstander. De ploeg van Mike Nason mag het zaterdag opnemen tegen Saale Bulls Halle, een team dat normaal tegen Tilburg speelt in de Oberliga. Vorig jaar haalde de ploeg de play-offs, maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld. De ontmoeting tussen Flyers en Bulls wordt overigens in Herford gespeeld, waar Flyers ook een trainingskamp belegt en op vrijdag al tegen de thuisclub oefent. De club kan over een complete selectie beschikken, met uitzondering van de nieuwe import Trevor Petersen. De club wacht nog op de noodzakelijke vergunningen om hem te mogen laten spelen.

Een opvallende nieuwe naam in de selectie van Halle is Mark Heatley, de broer van ex-NHL-ster Dany Heatley. Hij speelde jarenlang op het tweede niveau in Duitsland. De club trok een reeks nieuwe spelers aan om komend seizoen beter uit de bus te komen. Uit de DEL2 komen verder mannen als Kyle Helms, goalie Sebastian Albrecht en aanvaller Sergei Stas. Daar staan natuurlijk ook de nodige vertrekkers tegenover. Het wordt interessant om te zien hoe een team uit de Beneliga het doet tegen een team uit de Oberliga, al valt op basis van eerste oefenwedstrijden meestal nog niet veel te zeggen. Voor Flyers in ieder geval een uitdagend begin van de nieuwe ijshockeyjaargang.

08-09, 18.30 uur: Kassel Huskies - Tilburg Trappers

De voorbereiding op het nieuwe ijshockeyseizoen brengt Tilburg Trappers komende zondag naar Kassel voor een ontmoeting met de in de DEL2 uitkomende lokale Huskies. Trappers maakte vorige week na tien dagen trainen een prima indruk tijdens de Thialf Icehockey Cup. Tegen sterke tegenstanders die langer in training waren en op een hoger niveau spelen kon de ploeg lange tijd prima meespelen. Nieuwkomers Diego Hofland en Bartek Bison maakten een prima indruk tijdens hun eerste wedstrijden in het geel en blauw.

Kassel was vorig jaar een middenmoter in de DEL2, die verloor in de zogenoemde qualifier van de play-offs. Dat was toen nog met Mike Dalhuisen in de opstelling. De club verzamelde voor dit seizoen weer een aardig vreemdelingenlegioen met imports en spelers met dubbele paspoorten. Opvallende naam in de opstelling is Jan Nijenhuis, geboren te MĂĽnchen maar ook in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Verder vooral veel mensen met een Canadese achtergrond, waarbij iemand als Mario Scalzo ruim tweehonderd wedstrijden aan AHL-ervaring meebrengt. De 34-jarige verdediger speelde ooit zelfs namens Canada op het wereldkampioenschap.

Wederom een interessante tegenstander voor Trappers om zich mee te meten. Hoewel de deur rond promotie voor Trappers naar DEL2 stevig op slot zit, zal de ploeg toch een goede indruk willen maken.

Andere wedstrijden

06-09 Hijs Hokij Den Haag – Leuven Chiefs (in Dordrecht)
07-09 Golden Sharks Mechelen – Neusser EV
07-09 Luik Bulldogs - Diables Rouges Valenciennes
08-09 Tilburg Trappers Beneliga – Zoetermeer Panters
08-09 Golden Sharks Mechelen – Diables Rouges Valenciennes
08-09 Dinslaken Kobras – Hyc Herentals