2028 1587

28 februari 202007:16

Door Joep Meijsen

Game Day: Weekend van de beslissingen

Het laatste speelweekeinde van de reguliere competitie in de Beneliga staat op het programma, wat betekent dat de kaarten definitief worden geschud. Zondag staat de finale om het Nederlands kampioenschap op het programma tussen Heerenveen en Den Haag en in de Oberliga komt Trappers ook nog twee keer in actie. In dit artikel een brede vooruitblik, met extra aandacht voor de duels van vanavond.

Beneliga

Helemaal afgelopen is de competitie in de Beneliga nog niet dit weekeinde. Begin volgende week heeft Nijmegen nog de inhaalwedstrijd tegen Tilburg op het programma staan. De uitslag van die wedstrijd kan nog van belang zijn voor de stand en daarmee de vraag welke ploegen tegen elkaar spelen in de eerste ronde van de play-offs.

Nijmegen staat op dit moment op de zesde plaats van de ranglijst met 26 punten uit 17 wedstrijden. De ploeg kan op zijn best nog vijfde worden op de ranglijst, maar kan ook de play-offs nog missen. Vanavond staat de belangrijke wedstrijd tegen Herentals op het programma in Het Triavium, de wedstrijd begint om 20.30 uur. Hyc op zijn beurt strijdt met Den Haag om de tweede plaats op de ranglijst. In verliespunten staan de twee ploegen gelijk, waarbij Herentals een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Het eerste duel tussen deze twee ploegen eindigde in een 6-2 overwinning voor Herentals. Devils haalde punten in zijn laatste vier wedstrijden, waaronder knappe zeges op Geleen en Luik. Voor Hyc geldt hetzelfde, inclusief een ruime thuisoverwinning op Luik.

Geleen gaat vanavond om 20.30 uur op bezoek bij Tilburg. Voor Eaters is het de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. De ploeg staat op dit moment op 26 putnen uit 19 wedstrijden, gelijk met Nijmegen. Ook voor Eaters geldt dus dat de ploeg nog zowel vijfde kan worden als de play-offs kan missen. Een overwinning vanavond maakt in ieder geval een einde aan de onzekerheid daarover. In de eerste wedstrijd tussen deze twee ploegen haalde Eaters overigens de twintig.

Geleen verloor zijn laatste twee wedstrijden, thuis tegen Leuven en uit bij Nijmegen, en zelfs vijf van de laatste zes wedstrijden. Tilburg heeft nog drie wedstrijden te gaan voor het einde van het seizoen, maar had halverwege deze maand wel de opsteker van het eerste punt van het seizoen door thuis overtime te halen tegen Zoetermeer Panters.

Zoetermeer strijdt vanavond in Den Haag om wat eigenlijk zijn laatste kans op de play-offs. Bij verlies kan de ploeg alleen nog maar op gelijke hoogte komen met Mechelen, maar Golden Sharks heeft in onderlinge resultaten het voordeel. Met nog wat hogere wiskunde zijn er nog wel andere mogelijkheden, maar ook daarvoor moet Panters minimaal twee punten halen vanavond.

Hijs op zijn beurt is dus in een rechtstreeks gevecht met Herentals om de tweede plaats op de ranglijst. Herentals heeft het voordeel in onderlinge ontmoetingen waardoor Den Haag dit niet meer in eigen handen heeft. Het is de laatste wedstrijd van de reguliere competitie voor de ploeg van Chris Eimers, die zondag natuurlijk ook nog de belangrijke wedstrijd om het kampioenschap van Nederland op het programma heeft staan in een ongetwijfeld kolkend Thialf.

Oberliga

De Oberliga-Trappers hoeven zich geen zorgen te maken over de play-offs. De ploeg heeft de eerste plaats op de ranglijst in de Oberliga Nord al vast in handen en moet nu vooral met een schuin oog naar de andere competitie kijken om te zien wie in de eerste ronde de tegenstander wordt.

Trappers sluit de reguliere competitie dit weekeinde af met een uitwedstrijd in Hamburg en een thuiswedstrijd tegen Leipzig. Tilburg reist vandaag af naar Crocodiles, een tegenstander waarmee de Brabanders het dit seizoen moeilijk hebben. De twee thuiswedstrijden werden pas in de extra tijd gewonnen en het uitduel begin december werd zelfs met 4-2 verloren.

Hamburg is de nummer drie van de ranglijst, op een riante 23 punten van Tilburg. De statistieken laten zien dat Tilburg vanavond zijn tiende uitwedstrijd bij Hamburg speelt en dat de nederlaag in december pas de eerste was voor Trappers. Acht keer werd er gewonnen. Crocodiles verloor vorige week in Herne, maar won daardoor drie wedstrijden op rij.