Geleen vs Nijmegen 2019 vieren doelpunt

12 maart 201922:49

Door Joep Meijsen

Geleen bereikt na thriller halve finale

Geleen kwam dinsdagavond vier keer terug uit achterstand om de kwartfinaleserie tegen Nijmegen uiteindelijk twaalf seconden voor het einde van de overtime te beslissen, 5-4. Vadim Gyesbreghs soleerde richting het doel en tilde de winnende goal in het net.

Daarmee komt een einde aan het seizoen van Ahoud Devils Nijmegen, waarin de ploeg zich terugmeldde aan de top van het Nederlandse ijshockey. Met de nationale beker en het landskampioenschap werd de dubbel binnengesleept. De ploeg zal echter toch met spijt terugkijken op de laatste twee wedstrijden tegen Microz Eaters Geleen, waarin het zich twee keer vanuit gewonnen positie de kaas van het brood liet eten en uiteindelijk met lege handen stond. De winnende goal was de eerste keer dat Eaters op voorsprong stond in de wedstrijd.

Eaters kan trots zijn op het feit dat de ploeg nooit opgaf tijdens de wedstrijden, steeds weer vanuit achterstand terugknokte en uiteindelijk werd beloond met een plek in de halve finales. Dat het uitgerekend uitblinker Vadim Gyesbreghs was die het winnende doelpunt scoorde was daarbij meer dan passend. De onverschrokken Belg stond er voor Geleen op het moment dat het nodig was en hij kan zich met zijn teamgenoten gaan opmaken voor een serie tegen zijn oude club Herentals. Vermoedelijk wordt zaterdagavond om 21.00 uur de eerste wedstrijd in de serie gespeeld.

Geleen vs Nijmegen 2019 Levi Houkes

Patroon in de wedstrijd

De wedstrijd volgde een duidelijk patroon. De ontmoeting was rommelig, spannend, spectaculair en vol omwentelingen. Vier keer kwam Devils op voorsprong, vier keer kwam Eaters terug in de wedstrijd. Dat begon al na bijna vijf minuten spelen toen Nijmegen op voorsprong kwam toen Levi Houkes goed in positie schaatste om de teruggelegde puck zuiver in te schieten. Lang duurde het Nijmeegse voordeel niet. Anderhalve minuut later was het Lukasz Bartak die attent reageerde op een assist van achter het doel om de gelijkmaker binnen te schieten.

Geleen had daarna lange tijd het betere van het spel, onder meer met enkele grote kansen op de powerplay. Het was echter na bijna zeventien minuten opnieuw Devils dat het initiatief pakte. Justin Evers pikte een losvallende puck op en schoof de puck vanuit de draai binnen. Opnieuw duurde het niet lang. Direct vanuit de face-off werd Rick Wijnen naar de strafbank gestuurd en in de powerplay was het Nick Verschuren die van dichtbij hoog in het net raakschoot.

Devils pakte in de loop van de tweede periode voor de derde keer het initiatief in de wedstrijd toen Levi Houkes zijn tweede van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Deze keer hield Nijmegen de voorsprong langer vast, hoewel Geleen de druk op het Nijmeegse doel opvoerde. Dat werd pas twaalf seconden voor het einde van de periode beloond met de gelijkmaker. Nick Verschuren had de goede schaatsactie en Matthew Beer reageerde attent op de losvallende puck.

Geleen vs Nijmegen 2019 duel voor het doel

Zenuwslopende ontknoping

Geleen liep in de derde periode tegen straffen op en betaalde daar de prijs voor. Voor de vierde keer in het duel kwam Nijmegen op voorsprong. Branden Eden maakte hem op de powerlay door van dichtbij Rowan Delil te kloppen. Maar weer was het Eaters dat terugkwam. Net als zondag met de goalie al van het ijs werd tijdens een powerplay de aanval goed opgezet en met veel spelers voor het doel werd een vitale face-off gewonnen en was het Lars van Sloun die de gelijkmaker binnenprikte. Weer stonden de teams op gelijke hoogte.

Overtime moest de beslissing brengen. Daarbij leek het uit te draaien op penaltyshots. Beide teams kregen kansen, maar de klok tikte weg. Tot twaalf seconden voor tijd en de actie van Vadim Gyesbreghs die Glanerbrook liet ontploffen. Daarmee zijn de twee teams die eerder dit seizoen om de prijzen streden, Nijmegen en Den Haag, uitgeschakeld en gaat het Beneliga-seizoen verder met twee Belgisch-Nederlandse confrontaties in de halve finales.

Vrijdag begint de serie van Heerenveen tegen Luik met een wedstrijd in Thialf. Een dag later dus waarschijnlijk de eerste ontmoeting van Eaters en Herentals. Laatstgenoemde heeft de eerste en derde thuiswedstrijd.

Foto's: Paul Nicolaassen (www.ijshockeyfoto.nl)